Ant-man (2015)

Magyar cím: A hangya

Ha belegondolok abba, hogy régen mennyi film és sorozat magával ragadott, akkor azt kell mondanom, hogy azokhoz az időkhöz mérve bizony majdnem síkság uralkodik számomra vizuális szórakozások terén. Igaz, hogy sok az új alkotás, de kevés az olyan, ami magával ránt, s még kevesebb az, ami eljut odáig, hogy felkeltse a figyelmemet, hogy tegyek vele egy próbát. Ámbár tény, hogy arra nem tudok választ adni, hogy ennyire felszínes, s színtelen lenne a felhozatal eme alkotások terén, vagy csak az én ízlésvilágom változott meg annyira, hogy nehéz bármire is azt mondanom, hogy tetszik, vagy érdekel.
Mindenesetre idén is az a tendencia uralkodott, hogy nagyjából volt két film, ami érdekelt, amiért képes is voltam elpattyogni a moziba. Ellenben volt jó pár olyan alkotás, ami valamilyen szinten felkeltette a figyelmemet, de az “is-is” kategória kiváló győztesei lettek, melynek köszönhetően úgy voltam vele, hogy bőven elegendő lesz megvárni a megjelenés napját, mert akkor itthon kényelmesen nekiülhetek felesleges pénzkidobást mellőzve, s ha nem tetszik az adott produktum majd szépen fogom és kikapcsolom, s keresek más szórakozást.

ant-man_00

A Marvel égisze alatt született filmeknek elenyésző mennyisége az, ami nekem tetszett. Mondjuk az tény, hogy először is valamilyen szinten meg kell kapargatnia az érdeklődési szintemet az adott alkotásnak. Az Ant-man viszont pont az volt, aminél leginkább az mocorgott az agyamban, hogy vajon ezt hogyan is gondolhatják komolyan. Mennyire lehet egy olyan filmet is komolyan venni, amelyben majd a főhős miniatűr méretűvé változik, s majd bogarakkal, s rovarokkal fog össze, hogy bizony megmentse a földet? Utóbbi persze szokásos dolog, hiszen nem lehet egy olyan Marvel filmet összedobni, melyben nem az lenne a cél, hogy megmentse valaki(k) a földet.
Gyerekként volt egy kedvenc filmem (igen, igen. A drágám, a kölykök összementek), mely akkoriban nagyon elvarázsolt. Ez volt az alapja, hogy eldöntöttem ezt bizony látnom kell. Kíváncsi voltam, hogy vajon 2015-ben ilyen alapötlettel hogyan is lehet majd kivitelezni, illetve mennyire is mennek majd át popcorn filmbe. Egy valami azonban biztos volt, hogy mindenképpen úgy kell leülnöm a film elé, hogy nem szabad sehogy sem komolyan venni, mert minden bizonnyal akkor csalódni fogok benne.

Szóval adva van egy tipikus lúzer, aki persze börtönben van, mert elkövetett egy olyan rablást, amit nem kellett volna. A készítők igyekeztek, hogy ne legyen túlságosan rossz fiú, így a háttértörténet szerint a csúnya rossz gazdagoktól lopta vissza azt, amit elsikkasztottak kis emberektől. A hétköznapi életbe visszailleszkedni úgy, hogy az embernek van priusza nem könnyű, így nem is meglepő, hogy hogyan is esik hősünk a kísérlet középpontjába. Ámbár itt mindenképpen megjegyezném, hogy egyszerűen hihetetlen, hogy mostanság az ilyen jellegű filmek mennyire is követik azt a sémát, ami minden bizonnyal biztos siker lehet, illetve ennyire is kiszámíthatóak egyes fordulatok. Sajnos azt kell mondanom, hogy itt is jellemző volt az, hogy az ember ül a képernyő előtt, s már jó előre láthatja, hogy mi fog történni. Bevallom engem kevés meglepetés ért, s sokszor fapofával ültem a képernyő előtt. Voltak olyan pillanatok amikor a fejemhez csaptam, mert átrázott a gagyiság szelleme, de akadtak viszont olyanok, melyek tetszettek.

ant-man_01

Ha őszinte szeretnék lenni, ami miatt még leültem a film elé az a szereposztás volt. Itt azért erősen kiemelném, hogy aki egy Marvel filmtől erős jellemfejlődést, s fantasztikus karakter központúságot vár, az inkább ne is üljön le ez elé (sem). Hiszen tudjuk, hogy az ilyen “művek” többnyire a látványra helyezik a hangsúlyt, ami itt meg is van. Kicsit tartottam tőle, hogy majd milyenek is lesznek azok a jelenetek, melyben majd a főhősünk apróként törtet előre, de azt kell mondanom, hogy kettősség alakult ki bennem. Egyrészről a karakterek hihetetlenül nem érdekeltek, ellenben azért nagyon oda voltam, hogy vajon hogyan is alkotják majd meg a rovar világot. Első körben azt kell mondanom, hogy számomra voltak bugyuta megoldások, melyeknél azon gondolkoztam, hogy vajon a készítők ezt hogyan is gondolták. Vagy, ha erre rámondta a gyártó az igent, akkor milyenek is lehettek a korábbi scrip-tek, mert gondolom nem ez volt az alap, amit végül vászonra alkottak a készítők.
Másik részről azonban némi pozitívum is feltűnt bennem, mert ezek a jelenetek többnyire valóban jól sikerült, s tényleg érdekesnek hatottak, ahogyan a karakterünk rovarméretűvé cseperedve igyekszik megmenteni a világot.

Azt viszont nem mondhatom, hogy itt nem voltak klisék, mert abból van egy halom. Sajnálatos módon itt sem sikerült valami egyedit alkotni, amiről még húsz év múlva is fogunk beszélni. Amolyan steril filmként tudnék rá gondolni, amolyan tipikus Marvel film. Egyetlen egy nagy előnye azonban van, hogy a korábbi alkotásokkal szemben ennél a filmnél érezhető, hogy nem akarja magát kínosan komolyan venni. Inkább egy szórakoztató nyári, egyszer nézhető popcorn alkotásként próbálja magát eladni.

ant-man_03

Nem mondom, hogy mindent megváltó film. De egynek bőven elment, s amikor felkeltem az ágyból nem úgy történt, hogy azon gondolkoztam, hogy jobban is elüthettem volna az időt, mint hogy eme alkotás előtt üljek. Egyszer mindenképp nézhető, de nem bántam meg, hogy nem moziban láttam.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük