Twelve Monkeys

Magyar cím: 12 majom

A kultfilmekkel kapcsolatban hadilábon állok. Nagyon keveset láttam, s ennek egyik oka, hogy legtöbbjéről még nem is hallottam. Vagy, ha igen, akkor legtöbbször az alaptörténet miatt lett kukázva, hogy még a megtekintéséig el sem jutottam. A lemaradásaimat persze próbálom pótolni, ámbár tény, hogy minden embernek van egy ízlése, s nem biztos, hogy azonos a többséggel. Hiszen nagyon sok olyan film van, amit nagyra tartanak, már-már meghatározónak, de én csak értetlenkedek előtte, hogy miért is.
Lemaradásomat pótolva viszont itt a 12 majom, melynek csak előzetesét láttam még gyermekként, s felnőttként pedig azért is került az utamba, mert ugyebár idén elkészült belőle egy sorozat.

tm1080.mkv_snapshot_00.01.50_[2015.10.11_12.37.36]

Lassan már nincsen olyan rendező, aki nem készítette volna el saját posztapokaliptikus jövőjét a közönségnek. Volt már itt minden, ami elpusztította az emberiséget. Vírus, gyilkos gépek, idegen civilizáció, túlnépesedés. Ha alapul vesszük,hogy hogyan is élünk minden bizonnyal egyszer véget ér az emberiség korszaka, persze kérdés adott: mikor? Nagyon alapokat ismervén csak szinte semmi tudással ültem le a film elé. Mosolygásra adhat okot, hogy tényleg úgy értelmeztem a film címét, hogy valóban 12 majomról lesz szó. Nem, hiszen ez a szervezetnek a neve, amelyik kifejlesztett egy olyan vírust, melynek köszönhetően az emberiség 95% meghalt, s a földet ismét visszahódíthatták az állatok.
A jövőben járunk, ahol az emberek patkány módjára élnek. Némileg érdekes számomra, hogy időgépet feltaláltak, de példának okáért vírusra ellenszert nem. Túllépve ezen adva van főhősünk, aki önként jelentkezik arra, hogy visszamenjen az időben, hogy mintát tudjon gyűjteni ahhoz, hogy a vírus legyőzhető legyen.

Az időutazós filmeket annyira nem szoktam szeretni, mivel legtöbbjük olyan paradoxonokkal vannak tele, hogy ember legyen a talpán, aki értelmezni tudja őket. Leginkább azért, mert a végén mindig valami logikátlanságba ütközik az ember, melynek végeredménye, hogy csak csap egyet a kezével, s megbánja, hogy mit is nézett. Egyik öröm az volt eme filmnél, hogy ezek a logikátlanságok hiányoznak belőle, illetve minden rendesen van megalkotva, melynek köszönhetően akkor is tudja értelmezni az ember eme alkotást, hogy ha azt sem tudja melyik dimenzióban van teszem azt az alkoholmámortól.

tm1080.mkv_snapshot_00.06.18_[2015.10.11_12.37.56]

Meghatározó film nem lett számomra, azonban számos momentuma volt, ami tetszett. Első körben mindenképp kiemelném a rendező zsenialitását abban, ahogyan Cole karakterét igyekszik középpontba állítani úgy, hogy már mi is elgondolkodunk, hogy vajon mi is a valóság. Hiszen minél jobban állítja, hogy a jövőből jött, annál több nyugtatót kap. Így végül már ő sem tudja, hogy vajon mi is az igazság. Amit hiányoltam az időutazás teljes elhagyása, melynek köszönhetően nem tudjuk, hogy pontosan hogyan is képes az időbeli helyzetét megváltoztatni a főhős. Ez alatt azt értem, hogy hogyan tud a múltból ismét a saját jelenébe (nekünk nézőknek a jövőben ugyebár) megjelenni, ugyanis eme szál kissé homályosra sikerült.

Egyébiránt, amit tökéletesnek tartottam, hogy az időgépe elméletileg nem működik teljesen jól, így nem oda érkezik mindig a főhősünk, mint ahová kellene. Ennek persze vannak következményei is, de először nem figyelünk fel rá, s később már sokkal jobban érthetőbbé, világossá válik. Ezt némileg rossz megvilágításnak tartottam, hiszen jobban értékeltem volna, ha a film végén jövök rá erre.

tm1080.mkv_snapshot_01.32.35_[2015.10.11_12.38.42]

Összegezve nem tartom rossz filmnek azok után, hogy már lassan hatodjára akartam nekiülni, s ez volt az, amikor végül sikerült is. Viszont számomra azon filmek közé tartozik, amelyek első nézéskor tudnak ütni, s másodjára már nem is kötnek le.
Még egy húzócímet kipipáltam, de sajnos gyűjteményemet nem fogja gyarapítani semmilyen formában.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük