Jurassic World

Magyar cím: Jurassic World

Mai napig él bennem egy gyermekkori emlék, mely az első számomra meghatározó filmélményhez köthető. Általános iskolás voltam, s negyedik osztályba jártam, amikor az egyik kereskedelmi csatorna bemutatásra tűzte a Jurassic Park-ot, mely már az előzetesével lenyűgözött. Emlékszem, hogy akkoriban rendetlenkedett a televíziónk, s bíztam benne, hogy működő képes lesz azon a napon. Szerencsém volt, így akkor egy feledhetetlen vizuális élménnyel gazdagodtam. S egy gyermek milyen is? Olyan, hogy képes valamit, valakit szinte beteges rajongásáig imádni. És nálam így kezdődött a rajongás. Mai napig megmosolyogtat, amikor visszagondolok arra, hogy úgy próbáltam ösztönözni a szülőket a további részek megvásárlására, hogy szinte minden egyes alkalommal John Hammond még béta állapotban lévő parkját kellett velük nézetnem.

Azóta már felnőttem, s az ilyen gyermeki dolgaim megszűntek létezni, s mindenféle vizuális tartalom felé normális rajongást táplálok. Kinőttem többek között a “napellenzős” korszakomból is, így már igazat adok mindenkinek, aki szerint egyetlen egy korszakalkotó kultfilm van a franchise-ban: az első rész. Habár Spielberg remekül megkoronázta a folytatást a városban kószáló T-rex-el. Véleményem szerint talán ezért sem akart több filmet készíteni, hiszen a harmadik rész a jó példa, hogy milyen az, amikor egy franchise tartalmilag kifullad. A film hagyott némi űrt bennem, hiszen sem a hossza, sem pedig a minősége nem ért fel az elődeihez.
Egy ideig vártam a negyedik részre, de egy idő után feladtam a reményt, s elkönyveltem trilógiának. Ugyan a harmadik rész nem volt totális anyagi bukta, de messze alul maradt az előző két rész bevételéhez képest. Így ebből fakadóan is megvoltam róla győződve, hogy nem fognak bevállalni egy újabb epizódot. Aztán valahonnan előbukkant egy plakát, majd pár hónapra rá egy koncepciós rajzMajd pedig elindultak az előzetesek. Nekem pedig végre – még ha betegen is -, de sikerült eljutnom a moziba.

Jurassic World - Official Global Trailer (HD) - YouTube.MKV_snapshot_02.25_[2015.06.12_17.35.17]

Húsz év nagy idő. Ennyi idő telt el a legendás első rész bemutatója óta. Ha visszatekintünk akkor nagyjából körvonalazódik, hogy milyen változáson ment keresztül a filmipar technikailag, minőségileg egyaránt. Bevallom nekem nem tetszik ez az irány. Leginkább azért, mert unom a befejezetlen filmeket, újragondolt, s újraforgatott alkotásokat, illetve a látvány orientált tartalmatlan műveket, melynek célja kizárólag vizuális orgazmus elérése a nézőben.
Fentiek miatt félve ültem mentem be a terembe, s foglaltam el a helyemet. Ámbár szembesülnöm kellett a film első fél órájában, hogy a Jurassic World részben magán hordozza a fenti stílusjegyeket, melynek köszönhetően azért maradt némi keserű szájíz bennem. Korábban sok helyen olvastam róla, de végül a megtekintéskor szembesültem azzal, hogy pár párbeszédből tökéletesen érezhető volt, hogy az új rész ténylegesen az első epizód folytatása, s figyelmen kívül hagyja a második, s harmadik filmet. Ugyan az új rész nem tagadja le az 1997-es és a 2001-es folytatást, de néhol kicsit erőltetten próbál kibújni a cselekményeik alól. Nem mondom, hogy feltétlenül rossz ez, hiszen a nézőket alapul véve nem értek fel az első részhez. Viszont minden egyes ilyen megvalósítást a filmvilágban a kreatív bukásnak tartok a készítők részéről. Hiszen, ha van egy remek rendező, producer, s egy kreatív írógárda, akkor tökéletesen lehet összekapcsolni epizódokat úgy, hogy esetleg az előzőek hibáit kijavítja.

Az előzetesekből is bőven érződött már az, hogy leginkább egyfajta nosztalgia hullámvasútra fog felülni a néző, s kevés újdonságot fog tartogatni. Elsősorban inkább a franchise felélesztésének tartom ezt, mint egy remekbe szabott folytatást. Az igazság az, hogy a majdnem tizenöt évnyi pihenés csak a filmes technológia fejlődése szempontjából volt pozitív. Ugyanis sajnálatos módon a franchise-ban főszereplők közül senki nem tér vissza. Ámbár annyi pozitívum volt, hogy Dr. Wu karakterét sikerült visszahozni, s az őt alakító színészt is ezzel egyetemben. Ámbár ezt már tudtuk az előzetesek kapcsán is.

Jurassic World - Official Global Trailer (HD) - YouTube.MKV_snapshot_00.44_[2015.06.12_17.35.58]

Az alap koncepció szerint visszatérünk a fő helyszínre, ahol a park épült korábban. A Nublar sziget most már egy felépült, s jól működő park. A filmtechnológia fejlődése viszont lehetővé tette, hogy a készítők megmutathassák, hogy milyen is valójában az, amit húsz évvel ezelőtt Hammond megálmodott. Természetesen minden átjár a modern technológia, így a film első fél órája másról sem szól, mint hogy megismerkedünk a parkkal, illetve a szereplőket felvonultatja a film. Már ekkor is bőven érezhető, hogy a készítők a mai filmek illetve az első rész stílusa között igyekszik egyfajta arany középutat találni. Azaz egyben legyen egyfajta nosztalgia, de mégis egy új rész. Bevallom az egész film alatt éreztem, hogy sajnos ebben az arany középutat nem nagyon sikerült megtalálni, így a film is sajnos szenved azokban a gyermekbetegségekben, mint a hasonló műfajú társai.

Már az első negyedórában elhangzik a legnagyobb probléma, mely szerint a park megfelelő látogatottsággal rendelkezik, de a fenntartása költséges. Az új látványosságok azok, melyek vonzzák a látogatókat. Ehhez pedig nincs másra szükség, mint egy új látványosságra. Ehhez pedig nem kell más, mint az Indomius Rex-re hallgató hatalmas hibrid fenevadra, melyről további információk csak a film végéhez közeledve derülnek ki. Itt egyetlen egy dolgot emelnék ki, hogy hatalmasat hibáztak a készítők azzal, hogy már a harmadik előzetesben ellőtték a teljes élőlényt, így a moziban szinte semmilyen hatást nem váltott ki a látványa, ámbár a hangzás az vitte a prímet.
A természettel játszadozni nem érdemes, így persze a film egyik legfontosabb eleme, hogy hogyan is pusztítsák el a nagy fenevadat, mely elszabadulása után azonnal elkezdi irtani szinte minden élőlényt, mely az útjába kerül. Szerencsére sok volt a büdzsé, így rengeteg statisztát tudtak alkalmazni, hogy aztán szépen hulljanak a film első órájától kezdve, mint a legyek. A technológia fejlődésének köszönhetően viszont hatalmas pacsi a készítőknek, hogy ha kibírtuk az első órát akkor utána szinte vizuális orgazmusunk lesz a rengeteg dinoszaurusztól.

Jurassic World - Official Global Trailer (HD) - YouTube.MKV_snapshot_02.08_[2015.06.12_17.36.53]

A készítésnél kicsit figyelmesebbek voltak a készítők, így szerencsére nem akadtam fenn semmilyen logikátlanságon, mint az előző három részben. Ez nem jelenti azt, hogy nincsen, pusztán azt, hogy engem lekötött, így ezek nem tűntek fel első nézésre. Azonban akadtak bőven olyan jelenetek, amelynél érződik a dinamika hiánya, mely arra világít rá, hogy a készítők nem igazán tudják, hogy most egy remake-t készítenek vagy egy folytatást. Hiszen bőven akadtak olyan jelenetek, melyek szinte vissza repítenek minket a ’93-as első részhez, melynek köszönhetően láthatjuk, hogy mi is változott azóta. Ekkor viszont jön egy snitt, s máris egy olyan helyzetben találjuk magunkat, mintha szó szerint át lenne emelve az előző epizódból, s új köntösbe lenne tálalva elénk. Ilyen például a nagy vadász karaktere, vagy éppen a kapcsolati szálak. Hiszen az előzetesben szereplő gyerekek persze, hogy rokonai a parkot üzemeltető hölgyikének.
A készítők azonban igyekeztek tanulni az előzményekből, így a feszült helyzeteket próbálták humorral feldobni. Ilyen jellegű, s stílusú filmeknél előfordul, hogy ezek inkább kínosak, vagy pedig nem oda illőek lesznek. Szerencsére itt ezek nem fordulnak elő, így kifejezetten üdítő élménynek számítottak ezek a jelenetek.

Néha elkapott a nosztalgia érzés, de néha felbukkant, hogy valami hiányzik, s ez nem elég. A régi színészek hiányoztak nagyon, s sajnálom, hogy Hammond karaktere is csak említés szintjén történt (habár a színész egészségügyi állapota, majd halála miatt nem meglepő), illetve csak egy mellékszereplő tért vissza az új részre. Habár véleményem szerint korrekt színészgárdát sikerült összehozni, s még Chris Pratt “csúnyán nézek, de nem baj, hogy ilyenkor úgy nézek ki, mint egy hamburger” arckifejezése is még bőven tűrhető kategóriába esett. Annak örülök, hogy a korábban emlegetett fegyveresek dinoszauruszok terve az elmúlt egy évtizedben gyakorlatilag megszűnt létezni, de az idomított raptorok nem jöttek be az előzetest látva. A film egyik, s legnagyobb gyenge pontja ez, mely az utolsó fél órában tetézik. Az egymással kommunikáló dinoszauruszok véleményem szerint itt sok volt.

Jurassic World - Official Global Trailer (HD) - YouTube.MKV_snapshot_02.21_[2015.06.12_17.37.36]

Bevallom az eredeti filmek rajongójaként mindenképp szerettem volna ott lenni a premier előtti vetítésen, de munka miatt nem tudtam, így úgy döntöttem, hogy majd másnap, mely a jelenlegi náthámnak köszönhetően meghiúsult. A mai napon osztottam, szoroztam, s végül elmentem. Bíztam benne, hogy megéri lázasan, taknyosan beülni a moziszékbe. Végül nem bántam meg.
Nem ér fel az elődjéhez, de legalább szinte minden hibát mellőz, amit a harmadik rész elkövetett. Monumentális jelenetektől nem hemzseg a film, de legalább cserébe lett egy-két kikacsintás az eredeti filmre. Ámbár tény, hogy sok mindent vettek át az első részből, de legalább emiatt lett egy kis nosztalgia. Negatívum volt számomra a párbeszédek kapcsán a folytatások figyelembe nem vétele, illetve a nyári blockbusternek szánt filmek gyermekbetegségei, mely itt is érezhető, sajnos. De ennek ellenére jól szórakoztam.

Összegezve szerencsére nem csalódtam. Remélve az új részt nem is vásároltam meg a díszdobozos Blu-ray kiadást, cserébe megvettem egyenként a részeket ebben a formátumban. Mindenesetre az már biztos, hogy ez a rész is repül a polcra majd megjelenés napján eredeti Blu-ray kiadásban.
Jurassic World egy remekül megrendezett, látványos akció kalandfilm, melyben minden eddiginél több dinoszaurusz van. Nagyobb, látványosabb. Ugyan minőségileg nem ér fel az első részhez, de közvetlenül ott a helye mellette.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük