House M.D. – 1×01 (Pilot)

Magyar cím: Dr. House

A mai napig egyik legmeghatározóbb sorozatos korszakom kétségkívül a Desperate Housewives Lost kombinációjához kötődik. Korábban is megvoltak ugyebár a kedvencek, de azokat végig a tévében követtem. Azonban a fentebb említett két sorozat hozta el számomra a magyar tévézés korszakának végét. Hisz ki várna fél éveket, éveket egy adott sorozat új epizódjára, ha azt az amerikai idővel egy időben megtekintheti? Először jött a másoktól való kunyerálás, majd minden hétvégén internet kávézóba való járkálás, végül ennek a folyamatnak a megszűnése miután itthon is lett internet.
Tény és való, hogy a fentebb említett két sorozat jelentősen átszabta a tévézési szokásaimat, de még ennek ellenére is előfordult néha, hogy beletekintettem a hazai kínálatba is. Igazából teljes mértékben szem előtt volt a címben szereplő sorozat, s epizódokat is láttam a magyar kereskedelmi csatornának köszönhetően. Azonban valahogy soha nem jutottam el arra a szintre, hogy be is álljak azok közé, akik hetiben nézik. Egyetlen egy évadot sem tulajdoníthatok magaménak csak pár kósza részt. Minap azonban elkaptam egy epizódot az egyik kábel csatornán, s akkor jött az isteni szikra, hogy ha már amúgy is kevés sorozatot követek már (szám szerint 4, melynek játékideje nem elegendő arra, hogy mondjuk egy itthon ülős szabad hétvégét kitöltsön), mi lenne ha belekezdenék?

House.M.D.S01E01.Pilot.720p.WEB-DL.DD5.1.h.264-TjHD.mkv_snapshot_02.55_[2015.02.02_17.57.56]

Ugyan a teljes évad röppent a merevlemezemre, de mégis úgy voltam vele, hogy azért az első résszel teszek egy próbát, hogy mennyire is tud lekötni. Egy orvosi sorozatnál ez rendkívül fontos, hisz olyan szakszavak vannak benne, melynél alapvető számomra, hogy legyen minimum magyar felirat, illetve tudjak figyelni, mert könnyen el lehet veszni az adott epizód végére.
Nem csak azért, mert már ismerem a sorozatot, de a bevezető rész alapján is előre látható, hogy gyakorlatilag mindig lesznek majd érdekes betegségek, melyeket meg kell majd oldani, így gyakorlatilag heti egy páciens szisztéma az, ami már itt is látható. Ebből a szempontból ez nekem még pozitív is lehet, hisz ha nem nagyon lesz átívelő szál, akkor nem fogok magamon eret vágni, ha mondjuk eltelik egy hét is anélkül, hogy egy új részt megnéznék belőle. Az első rész egyelőre nem mutatott semmilyen átívelő szálat, így egyelőre úgy néz ki, hogy nem fogom mellékvágányra tenni a sorozatot.

Az viszont tény, hogy a sorozat a szokásos kórházi maszlaggal próbál operálni. Ezekből viszont annyi van, hogy szinte Dunát lehetne vele rekeszteni. Így nem meglepő, ha a készítők megpróbáltak valami egyedit belecsempészni, hogy azért minden héten meglegyen az a minimum nézőszám, melynek köszönhetően a sorozat tovább roboghat, mint egy fél, vagy egy egész évad. Ehhez nem kellett más, mint egy valóban vérparaszt orvos, aki majd szépen elviszi a hátán a sorozatot. Nyilván ez a rész az, ami a legérdekesebb az egészben. Az más kérdés, hogy ha racionalitást akarjuk erőltetni, akkor minden bizonnyal egy ilyen személyiség egy ilyen környezetben feltehetően azonnal repült volna munkahelyéről.
Az viszont mindenképp pozitívum, hogy itt nem egy kórház mindennapjait követhetjük nyomon, ahol van legalább húsz fő karakter, s emellett még legalább ennyi mellék karakter, s a végén már azt sem tudjuk, hogy ki kivel dugott. Azért bevallom, hogy ilyen mélységekbe nem ástam bele magam a sorozattal kapcsolatban, úgy hogy lehet lesz egy kemény pofára esés majd amikor előrébb jutok, ha mondjuk ugyanez lesz ebből a szériából is.

House.M.D.S01E01.Pilot.720p.WEB-DL.DD5.1.h.264-TjHD.mkv_snapshot_34.02_[2015.02.02_17.59.02]Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor annak idején a bevezető epizódot vagy nem láttam, vagy egyszerűen csak elfelejtettem. Így gyakorlatilag egy teljesen újnak hatott, melyen viszonylag jól tudtam szórakozni. Kíváncsi voltam, hogy vajon merre is fognak majd elmenni a történeti szálak, s azt kell mondanom, hogy nem okozott csalódást a széria. Bár bevallom szinte semmi elvárásom nem volt vele kapcsolatban, így pedig az adott tartalomnak nagyon rossznak kell lennie, hogy az embernek fel kelljen kelnie az ágyból és kikapcsolnia azt, amit néz.
Az első rész szinte tökéletes volt ahhoz, hogy megalapozzon mindent. Példának okáért, hogy kíváncsivá tegye az adott nézőt, hogy a fő karakter miért is ilyen, amilyen. Illetve mi történt vele, ami miatt fájdalomcsillapítókat kell szednie. Gondolom erre későbbiekben majd választ is kapunk, bár bízom benne, hogy nem valami szirupos ömlengős “izét” kapok majd.

Egyelőre a remek időtöltésnek fog kinézni. A Lost újranézés miatt minden bizonnyal háttérbe fog majd szorulni, de azért bízom benne, hogy a hónap végére azért az első évadot le fogom majd tudni.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük