Hobbit: An Unexpected Journey

Magyar cím: Hobbit – Váratlan utazás

Ciki vagy nem ciki, de én annak idején leragadtam a gyermekkoromban nagy bűbájt körüllengő kedvenc filmjeimnél. Az új alkotásokról is maximum a tévéből értesülhettem, hisz akkor nem volt annyira elterjedőben az internet, mint a manapság. A nagy dirrel-durral beköszöntő Gyűrűk Ura nagyon sokak kedvence lett, de valahogy engem nem igazán fogott meg, hogy törekedjen arra, hogy megnézzem őket. Aztán közeledtek a karácsonyi ünnepek, s az iskolában is lazábbra fogták a gyeplőt, majd pedig indultak a tanórák helyetti videózások (igen, igen a VHS korszak). És ekkor jött a Gyűrű szövetsége. Nekem egyszeri megnézésre tökéletes volt, s nem is rágtam a körmömet, hogy megnézzem a két befejező filmet.
Nem emlékszem pontosan mikor is, de akkor volt errefelé az első moziünnep. Nagyjából 150 forint volt egy jegy, így úgy döntöttem, hogy még ha egyedül is, de kihasználom őket. Csak egyetlen egy gubanc volt: nem volt megfelelő film. Azonban újra elővették a trilógiát, s úgy döntöttem, hogy a látványvilága miatt megéri beülni a második, s harmadik részre.

A fentiekből fakadóan pedig nem véleményem szerint nem véletlen, hogy két évvel a premier után tekintettem meg az Unexpected Journey alcímet viselő részt, ami ugye egy előzménytrilógia első epizódját jelentené. Hát nem fogok hazudni, hogy jó pár előzetes, s kép alapján döntöttem, s kizárólag a látványa miatt ültem le elé. Csak úgy, mint a klasszikus trilógiánál.

Hobbit - Váratlan utazás, Bővített [HD - 1080p].mkv_snapshot_00.14.02_[2015.01.06_21.40.20]

Egy mondatban a történet annyi, hogy egy sárkány elfoglal egy királyságot, s az ott lévők pedig száműzetés áldozatául esnek. Igen, sárkány. Sárkány, mely megbódul az aranytól. Oké, ki nem, de én annyira felemeltem erre a szemöldökömet, amennyire csak lehet, hogy ezt valóban komolyan gondolták-e. Oké, hogy ez egy fantasy műfajban induló alkotás, na de azért picit próbáljunk már bizonyos keretek között lenni, hogy ne essünk át annak a bizonyos ló túloldalára.
A készítők mindenképp megpróbáltak egy utat mutatni azoknak, akik a klasszikus, gyűrű által körüllenget trilógiát ismeri, hogy bizony ez az eseményfolyamat az előtt játszódik, mint egy hatvan évvel. És akkor egyszer csak megjelennek a karakterek, melyek egy fantasztikus utazás előtt állnak. Azaz azért indulnak útnak, hogy visszaszerezzék azt, ami jogosan is az övék. A földjüket, s ezáltal az aranyukkal együtt. Ekkor az jutott az eszembe, hogy akkor megint kapunk három filmet, mely arról szól hogy elindul egyik pontból a másikba?

Általában egy adott alkotás kezdete többnyire azt is jelenti, hogy bemutatja annak a szereplőit. Bevallom hazudnék, ha azt mondanám, hogy a filmben látott töménytelen karakterek közül (egyetemben a főkaraktereket is) jó, ha négyet meg tudok nevezni. Nekem ebből a szempontból kicsit zavaros, s vontatottnak hatott. A játékidő ellenére sem sikerült minden karakterrel egy szintre kerülnöm, mert egyerűen nem igazán jutott rá idő. Úgy éreztem, mint ha a rendező nagyon, de nagyon szeretné felülmúlni az előző, ebben a világban játszódó trilógiáját felülmúlni.

Hobbit - Váratlan utazás, Bővített [HD - 1080p].mkv_snapshot_01.51.11_[2015.01.06_21.40.40]Kevés olyan filmet ismerek, melynek játékideje meghaladja a két óra hosszát. Bevallom őszintén, hogy kicsit a három órás játékidő, mely a bővített kiadásnak köszönhető félve vágtam bele. Ugyanis féltem attól, hogy majd nem fogom jól bírni ezt, s nem fog eléggé lekötni. Pont ezért is vártam meg azt, hogy több napot legyek itthon, s ténylegesen legyen rá időm, illetve ne bánhassam meg, ha mégis végig ülök. Az igazság az, hogy a történet szempontjából olykor éreztem némi vontatottságot, s üresjáratot. Peter Jackson munkásságát ismerve mondjuk nem is nagyon tudok hirtelen olyat mondani, aminek a játékideje nem volt hosszabb, mint egy átlagos filmmé.
Ahogyan fentebb is írtam, hogy én elsősorban mondjuk a látvány miatt ültem neki. Talán pont itt is volt a hiba, hogy a készítők elsősorban a látványra mentek, s ezért is történhetett meg az, hogy a karakterépítés gyakorlatilag elfelejtődik, s a gyönyörű vizuális orgazmus oltárán vérez el. Ugyanis a látvány sokkal inkább lekötött, mint egyes karakterek bemutatása, vagy épp háttértörténete. Akár azt is mondhatjuk, hogy nem is nagyon érdekelt végül is.

A látvány viszont dicséretes, de nem hibátlan. Ilyenkor szoktam mondani, hogy mondjon bárki egy olyan filmet, amely hibátlan, mert ugyebár olyan nem igazán létezik. A készítők nagyon ráfeküdtek arra, hogy magával ragadja a nézőt a páratlan látványvilág, amely kék lemezen minden bizonnyal referencia minőségnek fog majd számítani. Az igazság az, hogy ebből a szempontból tényleg nem nagyon lehet rá panasz, habár ha az ember eléggé figyelmes azért akadnak olyan részek, melyeknél kilóg az a bizonyos CGI lóláb.

Hobbit - Váratlan utazás, Bővített [HD - 1080p].mkv_snapshot_02.43.37_[2015.01.06_21.40.56]

Összegezve azt gondolom, hogy nem bántam meg végül, hogy megtekintettem. Gyakorlatilag azt kaptam, amit vártam, s semmiféle elvárásom nem volt a filmmel kapcsolatban. Természetesen már itt pihen a folytatás is, amit ugyan meg fogok tekinteni, de azért nem remeg érte a szám annyira. Persze bízom benne, hogy valóban lesz olyan jó, mint amilyen ez is volt.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük