X-men: Days Of The Future Past

Magyar cím: Az eljövendő múlt napjai

Rajongónak nem mondanám magam, de naprakész vagyok az X-men filmeket illetően. Bő tíz évvel ezelőtt csak azért ültem be a második epizódra, mert az előzetesét látva ígéretesnek tűnt. Mondjuk tény, hogy nem csalódtam, s az első részt is bepótoltam. Azonban nekem a franchise lezárult a trilógiával. A két spinoff, illetve az előzmény film nekem annyira nem jött be. Aztán a semmiből feltűnt a Day Of The Future Past, amire simán rá tudom aggatni a borzalmas jelzőt.

A film előzetesét tekintve körvonalazódott bennem, hogy ezt a részt is itthon óhajtom majd megtekinteni. Az alaptörténet szerint az emberi kontra mutáns ellenszenv olyannyira elhatalmasodott, hogy a nem túl távoli jövőben olyan szinten üldözötté váltak a különleges képességgel rendelkezők, hogy különböző gépezeteket építettek a likvidálásukra. Ámbár lehetőségük van menekülésre, ha változtatnak a múlton.

…mielőtt eme bejegyzés megszületett volna azért a film megtekintése után átnyálaztam jó pár weboldalt elolvasva a visszajelzéseket. Sokan rendkívül pozitívan nyilatkoztak a filmről, ami bevallom engem meglepett. Mint ahogyan fentebb írtam nekem a trilógiával nem volt semmi bajom. Sőt! A harmadik rész kellemes meglepetés volt még úgy is, hogy egyik ismerősöm a moziba menet még le is lőtte, hogy mivel fog majd záródni. Aztán egyszer csak feltűnik egy rész, ami gyakorlatilag lenullázza az addigi történteket azzal, hogy múltat változtat meg.
Én csak arra tudtam gondolni, hogy vajon ennyire elfogyott az alkotóknak az ötletük, vagy egyszerűen a régi karaktereket mindenáron vissza akarják hozni, s jobb megoldást nem találtak?

A fentieken megpróbáltam túltenni magam, ami bevallom nem nagyon sikerült. Ennek ellenére úgy döntöttem, hogy mindenképp végignézzem, hogy lássam mi is lesz belőle. Nem mondom, hogy akadt olyan karakter, amelynek visszaköszönése egyébiránt nekem teljes mértékben pozitív volt. De példának okáért Hugh Jackman erőltetése nekem már kicsit sok volt. Megértem, hogy ő az egyik legkedveltebb karakter, de azért kicsit vissza lehetne belőle venni, s más karaktereknek is teret engedni. Egyébiránt a pucér jelenetén először megdöbbentem, aztán elgondolkoztam, hogy vajon digitális trükk-e a kidudorodó erek, vagy ha valódiak, akkor ez nem túl egészségtelen. Bár utóbbi gondolatmenetem teljesen lényegtelen.

A történeten mindenképpen megpróbáltam szemet hunyni, mert ez volt az, ami engem példának okáért teljesen kiakasztott, s nem is nagyon tudtam megbékélni vele. Mindezek mellett pedig megpróbáltam a látványvilágra, s az ebből fakadó megoldásokra odafigyelni. Azt gondolom ekkora költségvetésnél, s egy bizonyos idő után már elég kevés olyan alkotás van, amelyre nem lehet azt mondani, hogy rossz lenne, ha a látványvilágáról van szó.
Nekem ez példának okáért teljes mértékben bejött, ámbár nem tudom azt mondani, hogy korszakalkotó, vagy kiemelkedő, hanem csak egyszerűen annyit, hogy tisztes iparosmunka. Szinte sehol nem találtam hibát, de ettől függetlenül még nem tudom ráaggatni a hibátlan plecsnit.

A karakterekkel nem sok problémám volt, kivéve ugyebár a fentebb említett főtörténetet. Ha ettől eltekintek, akkor csak kisebb hézagokat lehet felfedezni, amik hagynak maguk után némi ürességet. Egyébiránt rettentő mód sajnáltam, hogy rengeteg karakter kimaradt, akik az előző részekben parádéztak, hisz történet szempontjából meg lehetett volna oldani a visszatérésüket. Mindezek mellett engem például Hugh Jackman irritált, akire egyébként elég nagy figyelem került, de mindezek mellett úgy éreztem, hogy némileg túl van kontrázva a szerepe. Az más kérdés, hogy ha sorban akarjuk megnézni a filmeket, akkor a logikátlanság üti fel a fejét, s feltehetően annak véres iszapába hullik bele eme alkotás. Többiekre rosszat nem nagyon lehet mondani tény, de akadtak azért furcsaságok e téren.

Összegezve nem mondhatom, hogy nem szórakoztam jól. Viszont nem tudom azt mondani, hogy egy olyan élménnyel gazdagodtam, hogy úgy keltem fel az ágyból, hogy erre érdemes volt időt szánni. Persze edzett voltam már az előzőekből fakadóan, így megvártam a stáblista végét, ami minden bizonnyal előre vetíti a következő rész történetét.

Ha őszinte akarok lenni, akkor soha nem voltam rajongó a sorozatnak, s minden bizonnyal ezek után sem fogok. Nem mondom, hogy rossz a Days Of The Future Past, de az időmanipulálós húzásnak köszönhetően, mely eléggé lenullázta a fő részeket nekem elvette a kedvemet az egésztől. Sajnálom, hogy így sikerült, de ettől függetlenül még látvány orientált nézőknek még bőven ajánlható a film.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük