Arrow – 1×01 (Pilot)

Jó pár évvel ezelőtt nem volt olyan, hogy egy sorozatot elkezdtem nézni, de abbahagytam. Emellett nem igazán volt jellemző, hogy én bepróbáljak bármilyen újonc szériát. Azóta ezen a téren fejlődtem, hisz rengeteg széria nézését hagytam abba, vagy pedig lett vége és/vagy kaszálta el az anyacsatorna gyenge nézettség miatt. Idén jó pár újonc széria felkeltette a figyelmemet főleg azért, mert akadt pár sorozat, ami véget ért, vagy én hagytam abba.
Megvallom őszintén számomra ez a 2012/2013-as sorozatszezon új szériák szempontjából valami siralmasra sikeredett. Amikor bejelentésre került az Arrow bevallom jókat mosolyogtam már az alapkoncepción is. Kicsit unatkoztam, s kíváncsi voltam, így végül úgy döntöttem megnézem. Csalódtam, méghozzá pozitívan. Az általam várt újoncokból jelen pillanatban ez az első, amelyik maradéktalanul bejött, s maradok is mellette, ha hozza ezt a színvonalat.

Az alapkoncepció rendkívül egyszerű. Adott egy milliárdos srác, akinek élete leginkább a szórakozás, s a csajozás körül forog. Egészen egy hajó útig, ami tragédiába nem torkollik. Ugyanis hajótörést szenved, s egy lakatlan szigetre vetődik, ahol öt évet kell eltöltenie. Ez alatt az öt év alatt gyökeresen megváltozik, s amikor rátalálnak egyetlen egy cél hajtja: visszatérjen városába, s helyrehozza mindazt, amit az apja és a hozzá hasonlók tönkretettek. Természetesen célját nem fedi fel senki előtt, hisz mindehhez csuklya mögé kell bújnia.
Mivel ismét egy képregény elevenedik meg előttünk, így bizonyos dolgokat azt hiszem elnézhetünk a szériának. Számomra teljesen ismeretlen a széria alapanyaga, így mindenesetre megpróbálom az olyan bejegyzéseket kerülni majd, amihez hozzá lehet szólni, hisz mivel képregény adaptációról beszélhetünk belefuthat mindenki olyan kommentelőbe, aki lazán benyöghet pár spoilert is mellé. Bár ahogy olvasgattam volt olyan, akivel ez megtörtént.
Ahhoz képest, hogy a legkisebb amerikai kereskedelmi csatornán mutatkozott be a sorozat meglepő minőséget tett le az asztalra. A negyven percet valóban élveztem, s nem átlagos, középszerű szériaként indult számomra, amit bármikor abba tudnék hagyni. A bevezető epizód épp elegendő volt ahhoz, hogy a készítők megalapozzák az alapkoncepciót, amit tovább tudjanak majd vinni a későbbi részekben. Megvolt minden ahhoz, hogy a sorozat műfajához szükséges dolgokat megjelenítsék az első részben. Érdekesnek néz ki az az “ösvény”, amit majd a készítők szeretnének kitaposni. A kezdés jó volt, bízom benne, hogy a folytatás is hozza ezt a szintet.

Annak külön örülök, hogy sikerült olyan szereplőgárdát összehozni, ahol nincs egyetlen egy olyan színésznő, színész aki engem idegesítene. Nem találtam olyat se, akire nem illene a rá osztott karakter, s ez mindenképpen pozitív. Korrektül sikerült összerakni az indulást, s nem találtam kivetnivalót benne. Nyilván sok munka volt vele, s alkalmaztak CGI-t is, de érdekes módon az anyacsatorna szintjéhez mérve is rendkívül jól sikerült. Öröm volt nézni HD minőségben. Arról nem is beszélve, hogy ütöttek néhol a párbeszédek, a Lost beszóláson meg csak pislogtam, habár nem volt teljesen helytálló a “spoiler”.

Jó alapanyagot találtak a készítők az tény. Sikerült az epizód zárásával is egy kellően nagy meglepetést okozni nekem. Bízom benne, hogy ez jellemző lesz a további epizódokra is. Annak ellenére, hogy igazából nem vártam, s nem is nagyon érdekelt annak ellenére nagyon tetszett az sorozatkezdés. Bár azért valahol kissé negatívumként ítéltem meg, hogy ismét van egy olyan sorozat, ahová ismét kigyúrt jóképű férfiakat, s nádszál vékony szép nőket kell beletenni főszereplőnek. Természetesen tudom, hogy a showbiznisz erről szól, s külsőségek is fontosak, csak kicsit zavart ez az epizód alatt.
Ennek ellenére akadtak még negatívumok a kezdéssel kapcsolatban, de szerencsére ezek tényleg elhanyagolható dolgok. Ilyen műfajnál azt gondolom azon nem kell fennakadni, ha a főhősünk egy egyszerű ember, aki képes röptében elkapni a golyót, mielőtt az belefúródni a testébe. A megvalósítás jó volt, a kivitelezésen néztem egyet, de egy szemöldök rántással elintéztem a dolgot, de nem akadtam fenn rajta, hisz a műfajban ez jellemző. Mint ahogy az is, hogy senki nem ismerte fel, hogy Clark Kent gyakorlatilag Superman, csak alteregója szemüveget hord, így itt is szemet hunyhatunk afelett, hogy hősünk egy csuklyát tesz a fejére, s a szeme környékére egy zöld csíkot fest, s senki nem ismeri fel…

Azt viszont kiemelném, hogy elég korrekt lettek a harc jelenetek is. Nem tudom mennyi időt szántak rá, vagy mennyi pénzt fordítottak rá, de azért remélem, hogy nem költöttek el halom pénzt a bevezető epizódra, mert nem örülnék neki, ha a későbbi epizódok helyett lagymatag, s roppant unalmas párbeszédek sorozatából állna pénzhiány miatt. Ráadásul a csatorna sem panaszkodhat, hisz remek nyitány volt, s ha tartja magát a széria, akkor minden bizonnyal jövő ilyenkor indulhat a második évada.


Összességében egy elég korrekt újonc bevezető epizódja volt. Egyelőre nálam az egyetlen, ami mellett maradok is a második epizódra. Bízom benne, hogy ez a lendület, s minőség megmarad a későbbiekre is, mert akkor nézős marad számomra továbbra is a széria.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük