Terra Nova: 1.évad

Az egyik legjobban várt sorozatos újonc egyértelműen a Terra Nova volt. A sorozat megvalósításáról valamikor tavaly májusban kaptunk hírt. Akkor még úgy volt, hogy az amerikai FOX csatorna majd idén májusban bemutatja a bevezető epizódot, s ha elegendő lesz a nézettség, akkor idén szeptemberben folytatódik a sorozat a második epizóddal.
A széria nagyon sok viszontagságon ment keresztül. Folyamatosan érkeztek a hírek a költségvetés túllépéséről,  az időjárás viszontagságairól, showrunner váltásról… Végül pedig jött a bejelentés, hogy a sorozat 2011 szeptemberében fog indulni. Igazából nem nagyon követtem nyomon a sorozatról szóló híreket, így végül az elvárásom jóformán a nullára csökkent. S végül hosszú időn eljött az idő, amikor is maga a sorozat szépen elindult. Vegyes érzelmeim voltak, de valamennyire csak sikerült megnyerniük az alkotóknak olyannyira, hogy hétről hétre gyűjtögettem a sorozat epizódjait szinte a legjobb minőségben, s szépen itt figyeltek a részek HD minőségben. Azonban idővel ők is röppentek a kukába… Okkal.

Az alap koncepció az lenne, hogy valamikor 2149-ben az emberiség kihalásra van ítélve. A földet mérhetetlenül tönkretettük. Az eget szmog borítja, melyen a napfény szinte alig jut át. A levegő oxigénben kevés, ezért az embereknek szinte mindig maszkot kell hordaniuk. Valamint a föld túlnépesedett, s ezáltal különböző szükségszerű intézkedéseket, s törvényeket kellett behozni, mint például, hogy egy családban maximum két gyermek születése engedélyezett.
Azonban ezt a törvényt Jim Shannon és családja megszegik. A törvény elől senki nem bújhat el, így a szigora mindenkire lesújt még a családra is. Így a családfő börtönbe kerül, míg családja megváltást nyer azzal, hogy eljuthatnak a Terra Nova nevű létesítményre, amelyről azt kell tudni, hogy tudósok áldozatos munkával rájöttek, hogy az időben van egy rés, melyet ha kellően kihasználnak, akkor képesek lesznek utazni az időben, azaz az emberiség egy új esélyt kapott a túlélésre. Így miután a családfő megszökik ügyes csellel családjával megérkezik a kréta korszakba a Terra Nova nevű létesítményre, ahol is új életet kezdhetnek. Persze a paradicsom se olyan gyönyörű, mint amilyennek látszik, ugyanis vérszomjas dinoszauruszok uralják a földet. Így elég egy meggondolatlan döntés, s a húsevők martalékai lehet bárki.

Viszonylag egy kiváló sorozat előjelét hordozta magában a pilot epizód számomra. Habár a bevezető epizód nem volt hibátlan, sőt. Látvány szempontból nekem sok kifogásolni valóm volt főleg azzal, hogy mennyi idő ráment a bevezető epizódra, s a majdnem másfél év alatt egy értékelhető CGI megvalósítást nem sikerült kihozni. Az egésznek mű íze, szaga volt, s ez nem kicsit csapott oda az élménynek. Természetesen az ember bizakodik, mint ahogy én is tettem még a bevezető epizód után még jó pár részig, de sajnos a vége felé már nekem is elfogyott a lelkesedésem, s inkább már tölteléknek mondhattam a sorozatot.
Talán a legnagyobb baj az egésszel az volt, hogy túlságosan családbaráttá akarták tenni az egészet, de ez sajnos egyáltalán nem sikerült, hisz ez ráment a minőségre. Persze érthető, hogy országos csatornán nem várhatjuk, hogy minden pillanatban megegyenek valamit, vagy valakit az őslények, de azért az zavaró tud lenni, amikor egy őslényes sorozatban sokkal több embert látunk , mint magát dinoszauruszt.Természetesen a készítők igyekeztek minőségibbé tenni a sorozatot, hogy az anyacsatornának is megfeleljenek, de ez valahogy nem jött össze nekik. Az egész évadban szinte a Shannon család állt az előtérben, s legtöbbször klisés romantikus nyáltengert kaptunk, ami sokszor rányomta a bélyegét az adott epizódra. Így egy valamire való bevezető epizód után kaptunk egy elég gyenge évadot, s hozzá képest még gyengébb évadfináléval.
Igyekeztek a készítők valamiféle átívelő szálat előhozni, megalkotni, azonban az első két epizód után eléggé elsikkadt ez a dolog, s hiába foglalkozott ezzel az évad utolsó epizódjai valahogy nem sikerült maradandót és igencsak figyelemfelkeltetőt alkotni. Bár itt leginkább az érződik, hogy az alkotóknak nem is volt egy irányelvük, hanem leginkább csak bedobtak random dolgokat, hogy aztán majd később valahogy úgy is megmagyarázzák. Ami viszont így is volt, csak valahogy igencsak érdekesre sikerültek ezek a magyarázatok.

Hiába van nekünk egy viszonylag elég drága dinoszauruszos sorozatunk, ha a benne rejtő potenciált egyszerűen képtelenek vagyunk kihasználni. A karakterek egy helyben topogtak, jellemváltozás nincs. Mindenki jóformán egysíkú. A történet és az átívelő szál felszínes és roppant egyszerű. Jóformán szinte minden kikövetkeztethető. Ezzel még nem lenne baj, de ugyanakkor ott van a látvány is, amely egyrészről borzasztó, másrészről pedig iszonyatosan ingerszegény. Gondolok itt a CGI munka minőségére. Ami viszont tényleg kritikán aluli, hogy ahogy haladtunk előre az epizódokkal úgy csökkentek az őslényeknek a száma is. Megmerem kockáztatni azt, hogy volt olyan epizód, ahol nem is nagyon szerepeltek, holott a sorozatot pont ezért vártam ennyire, hisz elvileg nekik kellett volna a főszerepben lenniük.Az évad jóformán arról szólt, hogy a Terra Nova bizony nagyon fontos, s a jövőben akad sok olyan ember, aki meg akarná szerezni. Az, hogy miért az az egész évadban rejtély volt. Azonban az utolsó epizódokban felfedték eme rejtélyt, de még így is elég vérszegényre sikerült a magyarázat arról nem is beszélve, hogy újabb rejtélyek behozatala valahogy elég mulatságosra sikeredtek azzal szemben, hogy feltehetően az alkotóknak sincs konkrét ötletük, hogy ezeket miért is hozták be.

Az utolsó epizódok leginkább arról szóltak, hogy majd valakik jönnek és bizony el akarják foglalni Terra Nova-t, ami egyébként sikerült is nekik. Akciódús volt ugyan az utolsó epizód, azonban mégis vérszegény. A karakterek színvonaltalanságából is adódik, hogy bizony valahogy egyikért se dobogott a szívem, hogy az évad végét megérje. Néhány karakter halála teljesen érdektelenséget váltott ki belőlem amiről azt gondolom, hogy véletlenül sem az én hiányosságomból fakadnak. Az utolsó epizódok ebből a szempontból nem sikerültek túl jóra, s nem is lettek azok. Sajnálatos módon összecsapott munkának tűnik, s jobbról-balról jönnek elő azok a dolgok, amelyeket nem kellett volna ellőni. Sablonos, kiszámítható jelenetek sorozatát láthattunk szépen összegyűjtve. És akkor nem is beszélve arról, hogy a dupla epizódos fináléban talán, ha tíz percig láthattunk valamiféle dinoszauruszt akkor még össze is tehettük a kezünket. Mert sajnos erről van szó.

Az utolsó negyed órára próbáltak a készítők szépen durrantani nagyokat, azonban nem jött össze több okból is. Jó ötletnek tűnhetett egy dinoszaurusz elengedése a jövőben, de sajnos valahogy ez is felemás érzéseket keltett bennem. Valahogy olyan érzésem támadt, mintha csak azért hozták volna be ezt a megoldást, hogy ha már dinoszauruszos sorozatról van szó, akkor lássunk már benne őslényeket is. Másrészről pedig semmiféle logikusság nem volt benne.
Magáról a végkifejletetekről pedig annyit érdemes tudni, hogy nagyjából előre kiszámítható volt, vagy pedig logikátlan dolgok tömkelegét kaphattuk a képünkbe. Így viszont elmondható, hogy a sorozat mélyen alul teljesített, s bizony még a fináléra is sikerült saját maga alá vágnia sajnálatos módon.

Összességében azt gondolom, hogy a sorozatban benne volt a remek széria lehetősége, azonban ezzel a lehetőséggel a széria nem élt. Így egy felemás megoldást kaptunk jóformán tizenhárom epizódba sűrítve. Sajnálatos módon ez meglátszik a nézettségen is. Ugyan még döntés nincs a sorozat sorsáról, s feltehetően jó ideig nem is fogunk róla hallani, de egy biztos, hogy a sorozat folytatása kétséges. Nem csak az anyacsatorna részéről, de részemről, részünkről is.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük