The Event – Pilot (1×01)

High Concept-sorozat. Hmm… Lost óta érdekes fejben tartani ezt a szót hisz, ha valamelyik sorozatot ezzel a jelzővel illetik akkor ott minden bizonnyal történhetnek nagy dolgok. Tehát nem egyszerű krimi, nem sitcom. Nem is egyszerű drámasorozatról lehet szó, hanem egy olyanról, amihez azért nem jó fáradtan leülni, mert azért az ember kattoghat, ha letelik a 42 perc.

A legismertebb High Concept sorozat a Lost volt, mely aztán a korai évadainak köszönhetően magasra dobta a lécet kategóriájában más sorozatoknak. Hisz hat évadon keresztül kattoghatunk a sziget rejtélyén. Persze őt is elérte a “vég”, s szerencsére az alkotók döntöttek úgy, hogy a hatodik évad végén szépen búcsút intenek.
Az, hogy a készítők fejében van-e valamiféle főbb koncepció, vagy csak egymás után rakják be a nagy epizódvégi jeleneteket, mely sokkol minket… igazából nem tudni. Épp a Lost hatodik évada volt jó példa, hogy talán a készítők se látták a végét a dolgoknak. De jó példa a tavalyi év egyik legjobban várt high concept sorozata a FlashForward, ami látványosan és sikeresen besült az évad végére. Mondjuk nálam nem övezte nagy várakozás, mert már az alapötleten felröhögtem (ugye mindenki elájul x percre és belepillant saját jövőjébe … hahaha), s a pilot epizódot 15 perc után ki is kapcsoltam.

Idén szabadidőmből kifolyólag úgy döntöttem, hogy sokkal több új sorozatot próbálok be. Mivel ódákat zengtek látatlanból is a The Event-ről, így végül ezt is feltettem a listára.
És? Nos ismét van egy sorozat, aminek a nézése közben lehet kattogni. Szóval jó pár kérdést kapunk már a bevezető epizódban úgy, hogy gyakorlatilag semmit nem tudunk meg. Az alapsztori már az első tíz percben kiderül: az Egyesült Államok elnöke valami nagy bejelentésre készül, s eközben egy repülőgép tart felé feltehetően terrortámadás céljával… És jön a repülő… és jön… majd pedig elkezdődik az időben való ugrabugrálás. Ha érdekel minket, hogy becsapódik-e a gép akkor bizony ki kell bírni azt a fránya 42 percet.

Mint ahogyan fentebb is írtam előzetes terveimmel ellentétben próbáltam be a széria bemutatkozó epizódját. Bennem nem hagyott maradandó nyomot. Az epizód végi cliffhanger annyira volt számorma elég, hogy a sorozatnak adjak még egy esélyt, hogy lássam merre is halad. Mert bizony a bemutatkozó epizód minden volt, csak épp nem izgalmas, s pont az epizód végi pár perc mentette meg attól, hogy nálam ne kerüljön véglegesen süllyesztőbe.

High Concept sorozat ide vagy oda, bizony engem idegesített a sorozat időrendi felépítése. Lazán ugrálgatunk a jelen és a múlt között. Ráadásul nem is egy pontos időre megyünk vissza, hanem össze-vissza. Hol azt a feliratot látjuk, hogy “egy órával korábban”, hol egy “fél évvel ezelőtt” szöveg jelenik meg a képernyőn. Ezekből az össze-vissza bevágásokból sikerül kihámoznunk, hogy a férfi főhősünk menyasszonyát keresi, aki rejtélyes módon tűnt el. Persze felkerül egy gépre, melyet épp leendő apósa térít el. Érdekes.

Szóval nagyjából ennyit lehet kihámozni a sorozat bemutatkozó epizódjából. Ja igen! Meg ugye azt is, hogy az elnök valami nagyon nagyon fontos dolgot akar bejelenti. És ennyiben ki is fullad a sorozat bevezető epizódjának tartalmi része.
Az epizód nézése közben kb. hatszor fordult meg a fejemben, hogy ezt kikapcsolom a fenébe, s mindenki lazán benyalhat a készítők között, amikor az epizód végére érve örömmel nyugtáztam, hogy megjelent végre a repülő, tehát ennek be kell csapódni. High Concept sorozat, szóval valaminek kell történnie. És igen… Egyszer csak megjelenik valamiféle gömb, s a repülő eltűnik. És ez lenne a nagy epizódvégi bitang cliffhanger. Mert kb. ennyi értékelhető izgalom volt benne részemről, s ez az egyetlen olyan dolog volt, ami miatt bevállalós lesz még egy rész. Perszer elképzelhető, hogy mégis az év sorozata lesz nálam, de ebben azért nem igen bízok.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük