Csak erős idegzetűeknek: Paranormal Activity

Először is nézzük a tényeket!
Maga a film mezei horrornak van feltűntetve, de én inkább besorolnám a lélektani horror kategóriába, ugyanis ha a film témája valakit érdekel, vagy csak hisz benne, bizony eléggé paráztatós tud lenni, főleg éjszaka.
Továbbá 15 ezer dollárból készült film eddig 85 milliót hozott a készítőknek. Az, hogy a film valóban jó-e, vagy csak egy szokásos gagyi, az attól függ, hogy a témára mennyire vagyunk fogékonyak, mennyire érdekel és természetesen mennyire hisszük-e a filmben látottakat.

Szóval az alap történet: fiatal pár, új ház, éjszaka ijesztő hangok… Tipikus szellemes/démonos sztori, melynek célja leginkább az, hogy az egyszeri nézőt odakösse a székhez, és bizony szépen, de egészen biztosan halálra ijessze, hogy végül ne csak alsónadrágot kelljen cserélnie, hanem egyszerű háziorvosát pszihológusra.
Mint ahogyan említettem, a fentiek kizárólag abban az esetben fordulhat elő, ha a néző valóban hajlamos az ilyenre, ráadásul az idegrendszere is eléggé gyenge.
Jómagam annak idején foglalkoztam ilyen témákkal, de én lelkileg nem voltam ennyire erős, s bizony egy-egy ilyen történet után igencsak nyomasztó éjszakáim következtek, csak úgy, mint a Paranormal Activity (szabad fordítás Paranormális tevékenység).
Természetesen másról sincs szó, mint alacsony költségvetésű, elég sikeres, kézikamerás megvalósításról árulkodó “amatőrfilm”. Természetesen a The Blair Witch Project (Ideglelés) minőségéhez koránt sem ér fel.

Adott egy fiatal pár, akik új házba költöznek, azonban éjszaka furcsa hangokra lesznek figyelmesek. Ezért a pár férfi tagja beszervál egy kézikamerát, hogy megörökítse az éjszakai eseményeket, hogy végre pontot tudjanak tenni a furcsa eseményekre. Természetesen senki nem gondol semmi természetfelettire, persze az első felvétel megtekintéséig.

Természetesen ahogyan azt illik, a film nem az elejétől lesz egyből félelmetes, hanem szép lassan megyünk bele, s ezáltal is fokozva a hangulatot, ami valóban megvan, feltéve ha egyedül nézzük meg, éjszaka, vagy pedig sötét szobában. S ahogyan egyre inkább pörögnek az események, annál jobban játszanak a készítők az idegeinkkel.

Annak ellenére, hogy azért lett némi álmatlan éjszakám, s attól függetlenül, hogy vasárnap tekintettem meg, de azóta sötét, vagy fél sötét szobában nem tudok egyelőre még meg maradni, mégis erős közepesnek értékelném a filmet, úgymond lezárás nélkül, s érdekes módon kb. ugyanúgy éltem át a filmet, mint a Blair Witch Project-tet.
Természetesen az első léptek után egyből suttogások, csillár mozgás, egy szinten megszállás is történet, csak fokozva az eseményeket, s ezzel is borzolva a néző korántsem nyugodt idegállapotát. Végül jön a lámpa felkapcsolás, lekapcsolás, padlásra való feljutás, árnyékok, végül a főszereplő nő lehúzása az ágyról.

Nos, nagyjából ennyi történt röpke 80 percben. Kérdéseinkre választ nem kapunk, pusztán egy félkész befejezést, s így csak feltételezni tudjuk, hogy mi történhetet. Hiába, tipikus horror film, igen erős sikerrel, de tartalmi része sokkal laposabb, s inkább teljes mértékben az ijesztgetésre helyezi a hangsúlyt.
Példaként felhozható, hogy a tevékenykedő “erő” nem ölt testet, pusztán egy átsuhanó árnyéknak lehetünk a tanúi. Többet vártam, ugyan hangulat megvolt/megvan, de tény: többet vártam. Akinek bejönnek az ilyen témák, azoknak tetszeni fog, aki meg elvből nem hisz ilyenekben minden bizonnyal a film elején kikapcsolja.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük