Nikita: 1.évad

Kevés ember az, aki még ne hallotta volna azt a nevet, hogy Nikita. Az persze más kérdés, hogy az alkotások (egészen pontosan az eredeti film után egy amerikai változat és egy négy évaddal büszkélkedő kanadai sorozat készült) közül vajon melyik is került megtekintésre.
Az egyik legjobban várt újonc nálam egyik a Nikita volt. Csajos sorozat lévén azonnal felkaptam a tavalyi Upfronts kapcsán a fejemet, hisz leginkább a sorozatról nekem régi kedvencem az Alias ugrott be, mely műfajában bizony nekem nagy kedvencem lett, s ez bizony nagy szó ahhoz képest, hogy én túlzottan nem rajongok az akcióért, mint műfajért. Úgy tűnik korábbi öt évadot megért kedvenc után itt a következő, hisz a Nikita részemről átlagon felül teljesített!

A készítők a bevezető epizódban szinte mindent elmeséltek pár percben, amit tudnunk kellene a sorozat alapkoncepciójáról. Azaz itt van nekünk Nikita (akit egyébként Maggie Q alakít, akire egyébként remekül rá illik a szerep feltéve, ha nem jelenik meg bikiniben, vagy alsóneműben, mert máskülönben elég nehezen hinnénk el, hogy kemény csaj a javából), aki hajdanán egy drogfüggő lány volt, akinek a nyakába egy el nem követett bűnt varrtak rá. Ennek célja pedig az volt, hogy a a kormányellenes tevékenységet folytató Division beszervezze, majd pedig profi bérgyilkost faragjanak belőle. Azonban a lány szerelmes lett, amit természetesen az ügynökség nem nézett jól szemmel, így hát a potenciális partnert azonnal ki is iktatták. Címszereplőnk pedig megfogadta, hogy bizony bosszút áll, s tönkreteszi a szervezetet, akár az élete árán is. Ehhez viszont segítségre is talál Alex személyében, akit szintén a bosszú éltet, hisz a Division végzett a családjával is.

A sorozat feléig rendszeres nézője volt a szériának, de egyéb elfoglaltságaim miatt sajnos időközben rengeteg megtekintetlen epizód halmozódott fel nálam, ami egy szép nyári darában teljesedett ki. Igazából nem bántam meg, hogy év közben hanyagoltam a szériát, mert a megtekintetlen epizódok rendkívül sok csavart tartogattak a későbbiekben, így igazi felüdülés volt számomra az epizódok egymás utáni megtekintése.
Ugyan hatalmas katarzist nem tartogatott a széria, de érdekes volt figyelni, hogy mennyit is fejlődik a sorozat évad közben, habár egyetlen egy felróható negatívum van az egészben, mégpedig az, hogy az anyacsatorna kötelezte az írókat a szerelmi szálak kihangsúlyozására. Igen kérem szépen ez a The CW, amelynek elsősorban a női nézők kedvére akar tenni.
A széria készítői viszont évad közben bizony megmutatták, hogy ha akarnak aztán tudnak itt ütős sztorit tálalni. Persze ennek nagyon lehet örülni még, de a kérdés az, hogy a második évadban (mert ugye lesz második évad) vajon ezt a színvonalat meg tudják-e ütni illetve képesek lesznek-e magasan túlszárnyalni, hisz rajongói elvárásokat szépen feltornázták.
Itt van Alex karaktere, akiről évad közben derül ki, hogy egy kétes életű milliárdos csemetéje, akinek a fejére egyébként vérdíjat tűztek ki, továbbá az is, hogy a lány apjának haláláért közvetlenül Nikita felelős, aki tulajdonképpen golyót röpített a lány apjába, s ezzel szépen feltépve a két nő közötti szövetséget évad végére.

Az évad végére azonban rendkívül felpörögtek az eseményszálak, ami számomra rendkívül pozitívum. Nem hiszem, hogy évekig figyelemmel kísértem volna a szériát, ha folyamatosan csak a Division-nal állnak szemben a karakterek.
Apropó karakterek. Rendkívül sikerült eltalálni a karaktereket, mind az életre keltőiket. Külön köszönet Amanda karakteréért és az őt alakító Melinda Clarke-ért, aki olyan szinten volt pofátlan és köcsög az egész évadban, hogy negatív karakterként tényleg agyonverte volna az ember egy jól kivitelezett hólapáttal. Főbb karakterek sértetlenül megúszták az első évadot, mellék karakterek pedig hullottak, mint a legyek. Az évad vége számomra zseniális volt, ahogyan felbomlasztották az alapfelállást a karakterek közötti kapcsolatok szempontjából, valamint teljesen új alapötletet adtak a sorozatnak azáltal, hogy a Alex és Nikita kapcsolata bizonyos szemszögből felbomlott, s Nikitá-nak nagyobb ellenféllel kell szembenéznie, mint a Division.

Az évad zseniális volt, csak úgy mint a finálé. A következő évadra természetesen vevő vagyok, s kíváncsi vagyok, hogy az írók lesznek-e ilyen tökösek a második etapban is, illetve meg tudják-e ugrani a mostani színvonalat. Vagy legalább tudni fogják-e súrolni azt.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük