Paranormal Activity 2

Több, mint egy éve ejtettem meg egy nyúlfarknyi bejegyzést a Paranormal Acitivity-ről, mely eléggé elnyerte a tetszésemet. Azóta természetesen sok víz lefolyt a Dunán, s idén ősszel meg is érkezett a folytatás, amit sajnos én nem tudtam megtekinteni lévén errefelé mozik nem tették fel a megtekinthető filmek listájára én pedig úgy voltam, hogy akármennyire tetszett az első rész valahogy nem vagyok hajlandó a költségeimet feltornázni tízezres határig, hogy eljussak a legközelebbi moziba, ahol ugye vetítik.

Az első epizód 2007-ben készült el 15 ezer dollárból, s 193 millió dollárt termelt vissza. Így hát nem volt véletlen, hogy bejelentésre került, hogy bizony érkezik a második rész, amely helyre rántja szépen az első epizódot is, melynek igazából nem született lezárt befejezése. Feltehetően a készítők érezték a zsigereikben, hogy sikerre tudnak vinni egy ilyen filmet. Mivel egyszerű volt elkészíteni egy ilyen filmet így nem is volt meglepő, hogy érkezett a folytatás, melynek elkészítése költsége három millió dollárra rúg, amit szintén sikerült megsokszorozni. Ebből kiindulva senkinek nem lehet meglepetés, hogy idén októberben érkezik majd a harmadik rész.
Az első epizód bizony hagyott nyitott kérdéseket maga után. Így nem volt kérdéses, hogy folytatni kell. Azonban a Paranormal Activity tulajdonképpen nem egyenes folytatása az első résznek, hanem egyfajta előzményfilm, ami megmagyarázza az első epizód jó pár nyitva hagyott kérdéseit. Persze az elárulható, hogy részben sikeresen lezárták a készítők a filmet azonban még maradt benne jó pár potenciál, mellyel lehetne folytatni a sorozatot. A kérdés persze az, hogy vajon meddig fog eljutni a széria, s fog-e olyan utat bejárni, mint például a Fűrész sorozat.

Mint ahogyan említettem a második rész az első epizód előzmény filmje lenne. A főszereplők ezúttal egy család. A középpontban Kristi áll, aki történetesen az első epizódból megismert Katie testvére, ugye aki az első epizódban volt középpontban. A második részben feltűnik párszor ő is, s barátja is, azonban ezek csak olyan szeletek a Paranormal Activity 2-ből, ami segíti megérteni az első epizódot.

Ahhoz, hogy valamilyen szinten komolyan vehessük a filmet, s bizony egyes jelenetektől gatyánkba csináljunk nyilvánvalóan kell lenni bennünk némi fogékonyság az ilyen dolgokra, különben az egész film egy nagy adag ürülék értékével fog vetekedni, ami ráadásul nekünk még unalmas is lesz.
Természetesen ebből a szempontból lassabban indulnak be az események, mint az első epizód tekintetében. Az egész eseményt egy furcsa betörés indítja el: a család hazatérve felfordulva látja saját otthonát, azonban semmi nem tűnik el. Ebből kiindulva a családfő úgy dönt kamerákat szereltet fel mindenhová, s ezen kamerákon keresztül követhetjük az eseményeket. Persze ez épp azt hivatott elérni, hogy azon nézők akik nem olvasottak, de mégis fogékonyak az ilyesmire valamilyen szinten hihetőnek hasson, mint ha egy valódi megtörtént eseményt láthatunk. Jelzem: nem látunk.

Az első film remekül megteremtette a hangulatot. Ebből kiindulva a második rész feladata az volt, hogy ezt túlszárnyalja. Nem véletlen, hogy az első epizód költségvetésének sokszorosát ölték a folytatásba. Így hát több karakterrel, nagyobb helyszínekkel és kidolgozottabb történettel rendelkezik a második rész.
Persze ez még nem jelent semmit, hisz az első egy órában elég lassan építkezik az esemény. Az effajta műfaj egyik pozitívuma, hogy a néző gyakorlatilag saját magát juttathatja az izgalmak tetőfokára, hisz az álló kameraképek arról gondoskodnak, hogy éreztesse: valami történni fog. A nézőben pedig tudatosul, hogy már pedig történnie kell. És persze többnyire nem is történik semmi. Ekkor a néző húzza a száját és következő jelenetnél már benne van a bizonytalanság, hogy a készítők talán csak húzogatni fogják a mézesmadzagot, s ekkor hirtelen megindul az eseménysorozat, s a nézőt pedig kerülgetheti az infarktus – feltéve, ha fogékony az olyan dolgokra, mint amit a film is boncolgatni próbál.

Az rendkívül pozitív a film megítélése szempontjából, hogy választ kapunk az első részben történtekre, s elsősorban arra is, hogy mi okozta, okozza a paranormális jelenségeket a házban. Sajnos azt kell mondjam hiába nagyobb költségvetés, hiába jobban megteremtett környezet sajnos hasonló egy bizonyos módon hasonló érzések játszódtak le bennem, mint a [REC] 2. esetében. Azért annál komolyabbnak gondoltam én a filmet, mint sem a filmben szereplő tinédzser lány tálaljon nekünk egy megoldást méghozzá úgy, hogy az interneten rákeres.

Ismételten elhúzták előttünk a mézes madzagot, s bizony ismételten egy félig lezárt történettel állhatunk szemben, amire minden bizonnyal a harmadik epizód fog majd választ adni valamikor szeptember, október környékén.
Összességében a film szórakoztató, s ha érdekelnek minket effajta dolgok akkor még talán ijesztő is lehet. Viszont nagy negatívum, hogy hiába magasabb gyártási költség, jobb megvalósítás sajnos a film nem szárnyalja túl az első epizódot még egy úgysem, hogy gyakorlatilag egy előzményfilmnek foghatjuk fel.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük