A Man Called Otto (2023)

Magyar cím: Az ember, akit Ottónak hívnak

Ha őszinte akarok lenni, akkor filmek terén van némi lemaradásom. Ennek leginkább az az oka, hogy a mozilátogatásom kicsit háttérbe szorult. Ennek egyik oka a jegyár valamint az, hogy nem szívesen vesztegetek el olyan alkotásokra időt, hogy aztán keserű szájízzel álljak fel a vászon elől. Tom Hanks jó pár zseniális alkotáson van túl, habár kevés az, amely elé többször is leültem volna. Eme film már elérhető online, de még mindig megtekinthető a mozikban. Gondolkoztam, hogy elmegyek, de végül letettem róla. Habár érdekesnek tűnt az előzetese, de valahogy visszatántorított az, hogy láttam az eredeti változatot. Remake szempontjából pedig a legtöbb ehhez hasonló film sajnos bukás szokott lenni.

Már egy ideje tervezgettem a megtekintését, hiszen lassan három hete várakozott a hordozható adathordozómon, hogy megnézzem. De valahogy nem vett rá a tudat, mert tartottam tőle, hogy majd csalódni fogok. Főleg úgy, hogy az eredeti változatot talán másfél hónappal ezelőtt láttam. Műfajilag a dráma és a vígjáték között mozog, de mindenki eldöntheti, hogy mennyire is tudja majd szórakoztatni egy olyan koncepció, amely arra épít, hogy megismerjük egy állandó morgó, s házsártos öregembert. Ő lenne Ottó.
Azt gondolom mindenki találkozott már olyan emberrel, aki semminek nem tudott örülni, s mindenbe, mindenkibe belekötött. Ha szerencsénk volt, akkor csak egy bevásárlás vagy ügyintézés közben találkoztunk ilyen személyekkel, s nem ők voltak a szomszédaink vagy esetleg a rokonaink. Igyekeztem nem alapul venni az eredeti filmet, de sajnos ez nem mindig sikerült. Hiszen nem volt túl régi alkotás, hogy újra készítsék másfelől pedig jó pár dolgot sikerült átírni.

Az a véleményem, hogy kevés ember az, aki nem gondol arra, hogy hová is fog kifutni tulajdonképpen a történet esetleg mi is lesz az alapja. Az már az első percekben érezhető volt, hogy az lesz a központi téma, hogy miért mogorva egy ember, s miért tervezi az öngyilkosságot, amikor végre eléri a nyugdíjba vonulásának idejét. Mindezek mellett persze párhuzamosan indul a történetvonal, hiszen láthatjuk a jelent valamint a múltat, amelynek segítenie kellene megértenie a címszereplőnket, hogy miért is vált olyanná, amilyen végül lett. Azonban ezt a részét kissé átírták, s kevesebb játékidőt kapott, mint az eredeti változatban. Ebből fakadóan pedig kicsit nehezebben sikerül megérteni a főszereplőt.

Az tény, hogy az előzetes nagyon feltette a lécet színvonal terén, amit sajnos nem tudott megugrani a film. Függetlenül attól, hogy az eredeti változatot láttam. Azt kell mondanom, hogy olyan jelenetek tömkelegét kapjuk, amelynek kifutási célját már előre érezhetjük, s túl sok meglepő fordulattal sajnos nem is számolhatunk. Habár ezt nem lehet felróni a filmnek lévén az eredeti sem erről szólt. Kérdés persze adott, hogy vajon mennyire is tud szórakoztató lenni egy olyan alkotás, amelyek bővelkednek sablonos fordulatokban. Ugyan nem mentem el a moziba megtekinteni a filmet, amit nem is bánok, de ettől függetlenül még tudtam egyes jeleneteken mosolyogni. Persze emellett akadt olyan is, amivel nem nagyon tudtam mit kezdeni.

Nem tudom azt mondani, hogy az alapkoncepció már önmagában hordozza azokat a dolgokat, amely segít abban, hogy a néző már az első fél órában nagyjából tudhatja, hogy sajnos hová fog kifutni a történet. Ennek ellenére a megvalósítással nem volt gondom, habár az eredeti változatot ismerve némileg zavartak azok a változtatások, amelyek nem a minőséget segítették, hanem éppen hogy ártottak vele. Ámbár el kell ismerni, hogy a szereposztás szempontjából nem volt probléma, s bizony itt is meglátszik az, hogy sokszor olyan érzetem volt, mintha lemásolták volna az eredeti változatot.

Nem mondom, hogy rossz volt, de valahol úgy éreztem, hogy jobban tudtam volna élvezni, ha az eredeti változatot nem láttam volna. Nem azt mondom, hogy rossz volt, hanem inkább azt, hogy olyan érzetet keltett, mintha ugyanazt néztem volna meg annak ellenére, hogy fentebb már említettem jó pár dolgot megváltoztattak. Ennek ellenére, ha először láttam volna eme koncepciót szerintem jobban szórakoztam volna. Azonban nem tudom azt mondani, hogy rossz volt, de inkább egy esős délutánra ajánlanám a filmet.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük