Honor Band 6 teszt

Emlékszem arra, hogy én azon személyek közé tartoztam, akiknek, ha egy márka bejött akkor bizony ragaszkodtak hozzá. Sokszor még azt sem voltak képesek elismerni, ha éppenséggel már nem váltotta be hozzá fűzött reményeket. Egészen pontosan bő hét évvel ismerkedtem meg a Huawei termékeivel, s hosszú évek Sony Ericsson majd Sony használat után beújítottam egy P8 Lite-ot, s ezek után pedig elkezdtem ezt a márkát használni. Természetesen kipróbáltam jó pár saját applikációt is, de ami megfogott engem az leginkább a Huawei Health (magyar nevén Egészség) applikáció volt, amely sokrétű volt, s nagyon sok dolgot lehetett vele monitorozni. Igaz, hogy nekem nem tetszett, hogy folyamatos mobilinternet hozzáférést kért, s pár funkcióhoz viszont csak okosóra használattal lehetett hozzáférni. Ezt én kicsit mellékeltem, hiszen legtöbbször biciklizésre használtam az applikációt, meg olykor sétálást mértem vele. Aztán szépen elindult az egész, s mivel két előfizetésem van, így rendelkezem tartalékban egy Huawei P40 Pro-val, valamint egy aktuális készülékkel, amely nem más, mint a Huawei P50 Pro. A Google hiánya nem érdekelt. Kifejezetten örültem, hogy sok alkalmazás nincs rajta a telefonon továbbá nem azzal kell kezdenem a beüzemelést, hogy törölgetem az alkalmazást. Kevés applikációt használok így is, ellenben az üzemidő és a kamerafunkció pótolja azt, hogy mennyibe is került a fentebb említett két felsőkategóriás készülék. Főleg úgy, hogy én mindig vigyázok rájuk, tehát még egy karc sem található rajtuk. Ellenben a Huawei Health folyamatosan volt alkalmazva, mely lépésszámlálójával nem mindig voltam megelégedve, s egy ideje elkezdtem nézegetni az okosórákat miután pár kolléganőm is elkezdte őket hordani. Sokat töprengtem rajta, de végül megfogadtam volt kolléganőm tanácsát, hogy nem azért dolgozok, hogy ne vegyek magamnak semmit, így a tegnapi napon rászántam magam, s miután elolvastam pár cikket, s megnéztem pár videót úgy döntöttem ár és érték arányban a legmegfelelőbb választás a Honor Band 6 lesz, melyet ma komolyabban üzembe helyeztem. 

A készülék egyébként tavaly jelent meg, s szerencsére azóta már húszezer forintos értékhatár alatt kapható. Én nem mertem olyan helyen vásárolni, amit nem ismerek, így végül az egyik ismert műszaki áruházban vásároltam meg 17 990 forintos áron, amely azt gondolom értékben nem jelent sokat. Az egyik legnagyobb problémám a fent nevezett két telefonnal, hogy ha pontos távolságot és időt akartam statisztikában, akkor a mobilinternetnek be kellett lennie kapcsolnia, mely persze magával hozta, hogy az adott készülék gyorsabban merült. Másfelől pedig többször fordult elő velem, hogy elfelejtettem elindítani az alkalmazást, így végül egy másikra esett a választásom. Ez nekem kicsit körülményes volt, de a teszteket elolvasva több, mint egy hónapnyi gondolkodás után úgy döntöttem az lenne a legjobb, ha egy ilyen okosórába fektetnék be. Ami hatalmas előny, hogy nem kell a telefonnal kapcsolatban lennie, mert magától is tudja mérni a dolgokat annak ellenére, hogy nem rendelkezik beépített GPS-szel. Mai napon azonban elég erősen igénybe vettem. S habár volt némi lelkiismeretfurdalásom, hogy megvásároltam, de azt kell mondanom előszóként, hogy nem bántam meg, s ajánlani tudom. 

Ahogyan fentebb is említettem, amikor otthon éltem sokat mozogtam. Elsősorban a kerékpározás volt, ami a kedvencem volt, de amikor felköltöztem a fővárosba erről lemondtam, mert a véleményemet továbbra is tartom, hogy sajnálatos módon ez a város nem kerékpár barát, továbbá főleg a belvárosba elég érdekesen lehetne csak közlekedni. Így számomra maradt a kirándulás, vagy a kirándulásnak “álcázott” sétálás, melynek keretén belül mindig futott valamilyen applikáció a telefonon. Azt már előre sikerült leinformálnom tesztek alapján, hogy a készülék használatához a Huawei Health-re lesz szükség. Mint ahogyan fentebb is írtam engem kicsit idegesített, hogy ugyan a lépésszámláló hibátlan volt, de sajnos az időtartamot nem igazán mérte jól. Míg a másik applikáció két órányi gyakorlatot rögzített bizonyos lépésszámmal, addig a Huawei applikáció ez többnyire még egy órányit sem rögzített. Így egy ideje manuálisan adtam meg az adatokat. Mint ahogyan említettem nagyon sok funkciója van az alkalmazásnak, amely csak megfelelő eszközzel lehet használni. Egy hónapnyi gondolkodás után úgy döntöttem beruházok egybe. Bevallom azért első körben elgondolkoztam megérte-e megvenni ugyanis több helyen olvastam, hogy akkor érdemes beruházni egy okosórába, ha van benne GPS. Ebben pedig nincs, s tartottam tőle milyen üzemidőt eredményez majd mindkét készülék, ha a Bluetooth-al összepárosítom őket továbbá a telefonon pedig megy majd az internetnet. Annak ellenére, hogy olvastam pár negatív hozzászólást a fent említett applikációval egy perc alatt üzeme tudtam helyezni. Ami pedig továbbra is pozitív, hogy magyar nyelvű menüvel is rendelkezik, habár első körben okozott némi bonyodalmat, hogy folyamatosan érkeztek a frissítések hozzá. 

Az óra kinézetre egyébként elég korrektnek mondható. Főleg a szíj, amelynek köszönhetően elég könnyű a viselése. Ahogyan fentebb is említettem nagyon könnyű volt a beüzemelése, s első ránézésre talán még az is mondható, hogy elég fapados. Kapunk egy órát, melyen lépés és kalóriaszámláló valamint a pulzus és a töltöttségi szint található. Mivel érintőképernyőről van szó, így a többi funkciót úgy tudjuk elérni, hogy fel, le vagy jobbra és balra húzzuk az újunkat. Bevallom nekem sok funkcióra nincs szükségem, de tetszik, hogy annak ellenére mennyire fapadosnak néz ki ahhoz képest elég sok mindent tud. Habár azt is hozzá kell tennem, hogy ugyan beállításnál letölthető formában megkapjuk a használati útmutatót, s nagyon ki akarjuk használni az összes tulajdonságát akkor könnyen “eltévedhetünk” a funkciók között. Többek között így jártam én is. A kijelző elég nagy, s felfelé húzva az ujjunkat megkapjuk a ne zavarj módot, de beállíthatjuk az ébresztést is, de esetleg még a kijelző fényerején is állíthatunk, ami már 3-ason is elég korrekt, de azért ajánlott a 4-es vagy az 5-ös. Mindezek mellett választhatunk, hogy mennyi ideig legyen a képernyő aktív. Lehetőség van beállítani, hogy 5 percig folyamatosan ébren legyen, de az átlagos képernyőidő 10 és 20 másodperc között mozog lévén az óra funkciója elsősorban az információtovábbítás, mint az idő és az edzésfolyamatok. 

Az óra ébresztő funkcióval is rendelkezik, habár tény, hogy mivel nincs hangszóró, így maximum rezgéssel tud minket ébreszteni. Emellett pedig egy jó dolog a ne zavarj opció is, amely nem csak éjszaka jöhet jól, hanem akkor is, ha olyan szituációban vagyunk, amikor éppenséggel nem ajánlott műszaki termékkel foglalkozni. Alap dolgokkal találkozhatunk, ha felfelé húzzuk az újunkat. Az említettek mellett a beállítás nagyon minimális. Elsősorban lehetőségünk van a készüléket újraindítani vagy kikapcsolni, valamint eldönthetjük, hogy a készülék felmérje-e automatikusan, hogy éppen edzünk-e. Én ezt nem engedélyeztem, mert úgy vélem amennyiben zárt térben mozgok az is mozgásnak számít akkor is, ha nem a szabadtérben teszem azt. Továbbá a munkahelyemen a munkám jelentős részét mozogva teszem meg, így részemről nincs létjogosultsága a szabadtéri mozgásnak a távolság és az idő kapcsán. Ahogyan fentebb említettem részben be lehet üzemelni, de mindenképpen szükség lesz az applikációra. Én szerencsésnek mondhatom magam, mert nagyon könnyen csatlakozott, továbbá egyszerű volt beállítani. Pár beállításra azért érdemes mindenképpen ránézni főleg a kijelző időt vesszük alapul. A jobb oldalon lévő gombbal bármikor aktív lehet a képernyő, így rövid használat után én kikapcsoltam azt az opciót, hogy csukló mozgásra aktívvá váljon a kijelző még akkor is, ha ez csak másodpercekre történik. 

Ahogyan fentebb is említettem sajnos nekem problémám volt az alkalmazással, amely ugyan pontosan mérte a lépésszámot és a távolságot, de sajnos az időt nem. Mindenképpen örültem annak, hogy amennyiben sikerül az üzembe helyezés utána nem szükségszerű folyamatos kapcsolódás a telefonhoz. Elegendő, ha párosítva van, s engedélyezve van a telefonon a helymeghatározás. Habár tény, hogy nem ástam bele magam komolyabban a használati útmutatóba, ami nagy hiba volt, mert ugyan tegnapi nap szépen teszteltem mára totálisan elfelejtettem hogyan tudok edzést indítani anélkül, hogy csatlakoztatnám a telefonomhoz. Ennek is köszönhettem a gyári visszaállítást, és az össze-vissza nyomkodást mire rájöttem, hogy jobb oldali gomb rövid megnyomásával bekapcsolom a kijelzőt, s kettő rövid nyomásával viszont előhívom a beállításokat, ahol személyre szabhatom az órát. Így például milyen sorrendben legyenek az edzések, hogyan frissüljenek az információk, Valamint milyen fény és rezgéserősségen legyen a készülék, továbbá itt megtalálható egy hasznos funkció, azaz amennyiben a telefonunkat nem tudjuk hová tettük, akkor az órával megkereshetjük. 

Természetesen lehetőség van az óra csatlakoztatására a telefonhoz, amely a GPS mellett még mobilinternetet is tud kölcsönözni, s ezáltal a statisztikában sokkal részletesebb leírást kaphatunk, továbbá még térképet is megnézhetünk, hogy hol voltunk és mit csináltunk. Utóbbi engem annyira nem izgat, mert nekem a legfontosabb az, hogy pontosan mérjen, s telefon nélkül is lehessen használni az órát. Tesztelve nem igazán mért pontatlanul, s amennyiben nincs csatlakoztatva a telefonhoz az sem jelent gondot, hiszen ha pár percre csatlakoztatjuk őket, akkor azonnal elindul a szinkronizáció, s ekkor vehető észre, hogy mennyire összetett a Huawei egészség applikációja. Bevallom legjobban az alvás mérésére voltam kíváncsi, hogy ez hogyan is lehet kivitelezni, ami némi csalódást keltett reggel, amikor felébredtem. 

Első körben nagy csalódás ért, mert semmilyen adat nem jelent meg. Természetesen másodpercek töredéke alatt azonnal frissült a telefon, s mivel a pulzust is méri, így aztán azt is tudta mérni, hogy mennyit aludtam. A készülék egyébként elég kevés információt szolgáltat. Habár a célt továbbra is az alkalmazásban lehet beállítani igazából annyi információt kapunk, hogy mennyi időt töltöttünk alvással. Mivel mostanában elég sokat dolgozok, s keveset pihenek, így az első kipróbáláskor nekem ez majdnem tíz órányi alvásidőt jelentett. Ahogyan fentebb említettem a készülék Bluetooth kapcsolattal kommunikál a telefonnal, s azon belül az applikációval, amely ezek után sokkal látványosabbá válik, hogy mennyi funkció érhető el benne. 

Az applikáció a reggeli szinkronizáció után azonnal kiértékeli az adatokat. Én 77 pontot kaptam, amely viszonylag jónak mondható. Aki kicsit járatos hogyan működik az emberi alvás annak nem lehet meglepő, hogy az alkalmazás ezt szétbontotta. Így pontosabb képet kaptam róla, hogy milyen arányban volt mély alvás, éber alvás, valamint Rem fázis (amely többnyire az álmodást jelenti) bár meglepett, hogy most nem ébredtem fel az éjszaka. Mindezek mellett egész napos mérést biztosít pulzusra és véroxigénre is. 

Ezek engem különösebben nem érintettek meg, de érdekességnek mindenképpen jó volt látni ezeket az adatokat. Mint már említettem ez is hozzáadta azt, hogy mennyire is összetett a Huawei egészség applikáció, s mennyi mindent megtudhat az ember. Eme eszköz nyilván nem egy orvosi műszer, tehát azért nagyon komolyan a mért adatokat nem szabad teljesen hivatalosnak venni. Mindezek mellett még terhelést is kapunk, stressz mérést, valamint egy összegző kijelzőt is. 

Ahogyan fentebb írtam mélyebben azért nem ástam bele magam abba, hogy vajon hogyan is működik a készülék, így másnap sikeresen sikerült eltévednem benne. Pontosabban nem tudtam elindítani az edzést csak a telefonon keresztül, s újraindítás, s gyári beállítás visszaállítása után jutott eszembe, hogy a jobb oldalon lévő gomb az, aminek rövid megnyomásával nem csak a kijelzőt tudom feléleszteni, hanem eljutok az edzésindításig is. Ezzel komolyabb problémám nem is lett volna, de engem egyetlen egy dolog volt, ami zavart, hogy az egész napot sétálással töltöttem, s a fent említett bénázásom miatt többször megszakadt az edzés. Egyik alkalommal véletlenül leállítottam, míg másik alkalommal leállt lévén több, mint fél órát töltöttem ülve a villamoson. Ezzel összegezve nem is lett volna problémám, de engem kicsit zavart, hogy a nap végén az eredményeket nem adta össze, hanem maradtak külön még akkor is, ha elég korrekt részleteket mutatott az applikáció. 

Összegezve azt gondolom elég korrekt eszközről van szó, s egy percig sem bántam meg, hogy megvásároltam. Igaz volt némi bonyodalmam a bénázásom miatt, de azt gndolom a mindennapi használat ez majd helyre fogja állítani. Igaz olyan funkcióra, mint az értesítés, vagy a zenelejátszó vezérlő nincs szükségem, s az időjárás sem izgat annyira, hiszen azt mindennap megnézem lefekvés előtt, hogy nagyjából tudjam mire készüljek másnap. Azt gondolom, hogy elég korrekt áron érhető el, s vélemények alapján üzemidőre sem lehet panasz, így nyugodtan ajánlhatom annak, aki gondolkozik egy okosórában, de nem szeretne több tízezret rászánni. 

 

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Honor Band 6 teszt bejegyzéshez

  1. Visszajelzés:Elkezdődött, aminek senki nem örül – Dentorel blogja

  2. Visszajelzés:A ketté tépett szabadság – Dentorel blogja

  3. Visszajelzés:Itt van az ősz, itt van újra! – Dentorel blogja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük