Jurassic World Dominion (2022)

Magyar cím: Jurassic World – Világuralom 

A blog bejegyzésein belül több írás született a franchise-ról. Én is azon gyerekek közé tartoztam, akik nagyon rajongtak a dinoszauruszokért. Felnőve azért ez jelentősen csökkent, de még így is kedves gyermekkori emlékeim vannak főleg az első Jurassic Park filmről. Tény, hogy elfogult voltam a franchise darabjaival szemben. Gyermekként nem volt lehetőségem őket a moziban látni, de nagy hatást gyakoroltak rám amikor az első részt láttam a tévében. Innen nem volt megállás, s rajongó lettem. Azon gyermekek egyike voltam, aki mindig ezeket nézte, s emlékszem is rá, hogy még naplót is vezettem hányszor néztem meg az első részt. Felnőve már nem tudom megmondani mikor láttam a régi trilógia bármely részét legutoljára, de elfogultságom is köddé vált. Az eredeti trilógia egyfajta lejtmenetnek is felfogható, melynek ugyan minden része nézhető, de tény, hogy a legjobban sikerült epizódja a korszakalkotó Jurassic Park volt. Melyet gyorsan követett a folytatása, amely még koncepcióban is elfogadható volt, valamint hozott némi újdonságot még úgy is, hogy felnőtt szemmel kiszúrható volt jó pár hiba. Az már más kérdés, hogy a harmadik rész már erősen izzadságú volt, s a játékidő rövidsége sem a film minőségi megalkotását szolgálta, hanem inkább pénzszagúnak érződött.
Hagyni kellett pihenni a franchise koncepcióját, hogy megérkezhessen a 2015-ben bemutatott Jurassic World, amely ugyan nem volt hibátlan, de ugyanolyan minőségi útra lépjen, mint az eredeti trilógia. Mivel megvoltak azok a személyek, akiket érdekelt az új trilógia záródarabja szerencsésnek mondhattam magam, hogy a beosztásomnak köszönhetően is a premier napján eljutottam a moziba. Rajongás vagy dinoszaurusz szeretet ide vagy oda nem voltam lenyűgözve. Nem véletlenül.

Remake remake hátán. Részemről ezt jelenti manapság a filmipar. Amit nem lehet tovább vinni koncepció szempontjából, de sikeres eléggé, hogy profitot generáljon akkor kell neki egy újraindítás új szereplőkkel, új színészekkel. Azonban kevésnek sikerül az, hogy felül tudja múlni az eredeti alkotást vagy maradandót tudjon alkotni. Az nem volt titok, hogy trilógiát terveztek. A Jurassic World: Fallen Kingdom is meglehetően szórakoztató film volt, de azért annál is elismertem, hogy már csak közepesre sikerült. Több filmes írásomnál elmondtam a véleményemet mely szerint, ha elvárással ülünk be egy filmre, akkor lehet nem tudjuk majd úgy élvezni, mint ahogyan kellene. Az új epizóddal kapcsolatban volt némi elvárásom, de már az előzeteseket is látva volt némi kételyem, hogy mennyire is lesz majd jó ez a film. Annak kifejezetten örülök, hogy koncepció alapján is ez egy trilógia záróakkordja akar lenni, de nem fogok hazudni azzal kapcsolatban, hogy a film nézése alatt többször megfordult a fejemben, hogy elhagyom a termet. Természetesen nem mondom, hogy rossz filmről van szó, hanem tulajdonképpen ugyanazt a minőségi utat járta be, mint az eredeti trilógia. Azaz a harmadik részre tulajdonképpen már semmi újdonság nem marad, s némi sietség is érezhető a történetvezetésen valamint érezhető, hogy az alkotók a jelenetek alapján úgy érezhették a látvány minden felülmúlhat. 

Nem fogom a fentieket alapul véve azt mondani, hogy nincs így, mert ez így van. Az előzetesek alapján viszont teljesen más  filmre számítottam. Az elődje megalapozta azt a koncepciót, amely talán működőképes is lehetett volna egy jól megírt forgatókönyv mellett. Mi történhet akkor, ha a dinoszauruszok már nem egy park része, s tulajdonképpen ellephetik az egész világot, s ezáltal újra szabaddá válva. Ez mindenképpen érdekesnek tűnt amikor megnéztem az első előzetest. Itt a fő történetszálban nem ők állnak, hanem inkább az újonnan generált dinoszauruszok, valamint a koncepcióba bekerülő önmegtermékenyítés, amely már az első szóhasználatkor nem túl pozitív hatást kelt az emberben valamint a genetikailag módosított sáskák, amelyekről az előzetesben és a leírt tartalmi kedvcsinálóban egy szó sem esik. A legnagyobb problémám leginkább az volt, hogy hiába hozták vissza a korábbi karaktereket, s az őket megalkotó színészeket valahogy nem igazán éreztem valódinak őket. Olyan hatást keltettek sok eseteben, mintha statiszták lennének a látványhoz, s olykor pedig még a gravitáció törvényeit is felülírják. Lehetne mondani, hogy egy ilyen filmnél az embernek ne legyenek elvárásai, hiszen mennyi lehetőség van abban, hogy a valóságban dinoszauruszokkal találkozzunk. Igaz, hogy semmi, de azért azt gondolom ettől még a nézőnek lehetnek elvárásai, s a készítők is jobban odafigyelhettek volna dolgokra. 

A filmkészítési technológia nagyon sokat fejlődött már az első trilógia alatt is, s azóta újabb dolgokat fedeztek fel. Talán ennek is köszönhető az új trilógia sikere, hogy kevés helyen esik ki az ember a történetvezetésből a látványban felmerülő hibák miatt. Tény és való, hogy a harmadik rész hozza a két elődje látványi minőségét, s ebben viszont hiba nincs. Valóban hihető, hogy a dinoszauruszok szabadon szaladgálnak. A történet két helyszínen játszódik, de az idő java részét egy menedékhely és annak környéke teszi ki. Ez némileg becsapásnak érezhető, hiszen az előzetesben inkább abba az irányba vitték el a koncepciót, hogy a dinoszauruszok ténylegesen az emberi mindennapok része lett. Ebből a szempontból nem róható fel hibának az újabb genetikai módosítások és önmegtermékenyítés behozatala, hiszen valahogy ki kell magyarázni, hogy a minimálisan megmentett fajok hogyan tudták elárasztani a világot. A koncepció bukása pedig leginkább ott kezdődik, hogy még azt vártuk milyen lenne, ha nagyobb létszámú városok utcáit, parkjait ellepnék a dinoszauruszok, akik totális káoszt okoznának helyette kaptunk egy harmadik részt, amelyben az állatok inkább csak feltűnnek, amikor kell valami látvány, de komolyabban nincsenek jelen, ami elég nagy problémát okoz a filmben. 

A játékidő elég hosszú, ámbár én azt gondolom, hogy nagyon sok idő ment el az alapozásra, melynek köszönhetően sajnos az első fél óra nekem például totális unalomba fulladt. Ugyan utána felpörögnek az események, de két helyszínen, s két szálon futó történet hiába ér egybe végül a film végére, ha egyszerűen nem tud együtt működni. Hiába van meg a látvány, ha egyszerűen nincs újdonság, s szinte minden egyes jelentből szinte az érezhető, hogy az új epizód nem más, mint a korábbi részek másolata, amely megpróbálja őket felülmúlni. Talán látványban lehet, de sajnos ehhez zsákutcának érezhető az állatok szabadon engedése, mert egyszerűen nem ott vannak, ahol nekik kellene lenniük. Hiába kerültek vissza a régi karakterek, s az őket megalkotó színészek, ha sajnos a film csak a látvánnyal tudja magát eladni, s ez az, ami életben tudja tartani a franchise-t a harmadik részre. Arról a hibáról nem is beszélve, hogy még szóba is kerül az eredeti trilógiában megalkotott “B” helyszín neve, holott ismereteim szerint az új trilógia csak az eredeti első részt vette alapul, s azt folytatta. 

Mint a franchise rajongója kicsit csalódott vagyok, hogy az új trilógiának sikerült a régi útját követnie, ahol a harmadik része tulajdonképpen kifullad a koncepció, s már semmi újdonságot nem kap az ember. Megfordult a fejemben, hogy esetleg hazalátogatva másokkal is megnézem a filmet, de az első megtekintés után inkább kivárok egy megjelenést, de kedvencem nem lesz emiatt. Szórakoztatónak szórakoztató, de sajnos már a középszintet sem sikerül elérnie, s a látvány pedig nem kárpótol azért, mert valami egészen mást kaptam végül, mint ami az előzetesekben be lett harangozva. Nyitott kérdések nem igen maradtak, de mindenképpen pozitívnak éltem meg, hogy az utolsó húsz perc lezárja a trilógiát. Legalábbis nagyon ezt a hatást keltette. Bízom is benne, mert sajnos ki kell jelentenek, hogy ezt a történetet már nem lehet tovább vinni, s remélem remake változatban sem gondolkodik a stúdió, mert egyrészről nehéz lenne az eredetit túllépni, másrészről pedig a koncepció nem tud elbírni kettőnél több részt. Kár érte. Nem mondom, hogy vállalhatatlan, de elvárásokat nem szabad támasztani a film iránt. Ámbár még így is okozhat csalódást. 

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük