Resident Evil: Welcome To Racoon City (2021)

Magyar cím: A kaptár – Racoon City visszavár 

A Resident Evil franchise-nak soha nem voltam rajongója. A filmek viszonylag tetszettek, de ott is igazából talán az első három rész volt az, amely bejött annak ellenére, hogy szörnyű magyar címet kapott, amely köszönőviszonyban sem volt a történettel, és később tulajdonképpen értelmét is vesztette. Ugyan végig néztem a filmeket, és az utána készülő alkotásokba is belenéztem, de valahogy nem igazán rántott be. Még úgy sem, hogy a játékokkal is tettem pár tiszteletkört. Idén azonban újabb alkotás érkezett, így tulajdonképpen semmi ismeret nélkül ültem le neki, de sajnos részemről csalódás lett a vége. 

Előszóként mindenképp kiemelném azt a tényezőt, hogy manapság nagyon könnyű kisebb költségvetéssel is elég elfogadható látványvilágú filmet vagy sorozatot készíteni. Ebből a szempontból nem is vártam csodát, de tulajdonképpen nem is csalódtam. Ellenben a történet már kevésbé fogott meg, így nem is csoda, hogy igyekeztem minél előbb egy bejegyzést ejteni róla, mielőtt még elfelejteném, hogy mit is láttam. Mert sajnos részemről elég felejtős volt a film. Elméletileg közelebb áll a film a játékokhoz, mint a kétezres évek elején induló filmes sorozat, ámbár semmi elvárás nélkül is tud bőven csalódást okozni, hiszen nagyon sok nyitva hagyott kérdés, és a néző sokszor úgy érezheti, mintha a történet erősen csapongó lenne, s tulajdonképpen még azt is nehéz belőni, hogy konkrétan ki vagy kik a főszereplők. Az alapkoncepció szerint a fertőzést létrehozó vállalat elhagyja a címbéli gazdaságilag hanyatló várost, majd pedig egy éjszaka az ismeretlen változáson áteső élőlények és emberek tulajdonképpen ostrom alá veszik a várost. 

Az elmondható, hogy a film inkább a játékok világát próbálja megközelíteni, így minden bizonnyal sok olyan jelenet van, amely próbálja megjeleníteni az ott látottakat. Nyilván azoknak a nézőknek van a legnagyobb lehetőségük szeretni a filmet, akiknek nemhogy nincsenek elvárásaik, de se az előző filmes sorozatot, sem pedig a játékokat nem ismerik. Ebből a szempontból viszont érdekesnek található, hogy alacsony költségvetés ellenére például mennyire nem is volt foglalkozva a karakterekkel. Tulajdonképpen nagyon egysíkúak lettek, és szinte egyik sem hagyott bennem maradandót. Mindezek mellett pedig elmondható, hogy a helyszínek közötti ugrálásnak köszönhetően tulajdonképpen nem sok minden maradhat meg az emberben, hiszen ebből fakadóan elég csapongó a film története. 

Természetesen nem mondhatom azt, hogy nagy előtörténeti ismereteim lennének a film kapcsán, de mindenképp elmondhatom, hogy valahol azért érződik az alacsony költségvetés is. Mindezek mellett azt gondolom, hogy jobb film is kihozható lehetett volna, de egy alapkoncepciót megfilmesíteni mindig nagy kihívás, és ha megnézzük ebben a műfajban mennyi siker született ezen a téren, akkor kijelenthető, hogy nem kis kihívás más platformon sikert hozó alkotás vászonra való adaptálása. Hogy mekkora sikert is hozott a film nem tudom, de tény, hogy részemről nem sok maradandót hagyott maga után, és bizony el kell mondanom, hogy amennyiben érkezne folytatás, arra már biztosan nem fogok benevezni. 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés:Resident Evil: 1×01 (Pilot) – Dentorel blogja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük