[REC] 2.

Bevallom kevés olyan nemzetközi film premierjét vártam annyira, mint a [REC] 2-jét. Az első rész nekem nagyon bejött, ami a TV szériákra jellemző évadvégi lezáratlanságot hagyott maga után.
Lévén, hogy eme film tulajdonképpen spanyol, így nem lehetett olyan könnyen “hozzá férni”, mint az amerikai társaival szemben. Így nekem is várnom kellett nem kis időt, míg előkerült egy normális verzió, melyhez végre angol feliratot is csatoltak. Felcsillant a szemem, hisz már régóta epekedtem a folytatásra, így végül vasárnap végre meg is tudtam tekinteni.

Bevallom vegyes érzelmeim vannak a [REC] 2-vel szemben. Persze egy folytatás magában hordozza annak a lehetőségét, hogy akinek tetszett az első rész, az talán nem lesz a vevő a másodikra, de én azt mondom ez leginkább attól függ, hogy merre is kívánják a készítők elvinni az egész történetet, mennyire tudják ezt kivitelezni, illetve az átlag néző mennyire is elégedett az írók leleményességén. Nos a [REC] 2. az első rész kitaposott ösvényén próbál haladni, bár az szembetűnő, hogy most kicsivel több pénzből “garázdálkodhattak” a készítők. Nem mondom, hogy rossz a megközelítés, de valahogy én nem erre számítottam.

Minden ott folytatódik, ahol az első rész véget ért: bájos riporternőnket a vékony “zombi” szépen berántja a sötétben. Egy rövid jelenettel később láthatjuk, ahogy kommandós osztag ront be a házba. Természetesen a cél az, hogy megtudják mi is folyik a házban. Ekkor jönnek a ház átváltozott lakói, akik persze megpróbálnak táplálkozni az emberi húsból.

Az első részhez képest most sokkal több és kidolgozottabb jelenetet kaptunk. Ez leginkább abból fakad, hogy a karakterek is kaptak önálló kamerát, így egy-egy jelenetsort “jobb minőségben”, s több szemszögből is megtekinthetünk.
Mint ahogyan fentebb is írtam a második rész az első kitaposott ösvényén halad. Továbbra is a hangulatra utaznak a készítők, nem pedig a látványra. És ez bizony a második részben is megállja a helyét! Mint ha nem is telt volna el hosszú idő a két rész forgatása közben. Így pár ismerős arc vissza is köszön, rögtön első körben a “harapós” néni, aki a legnagyobb galibát okozta ugye az első epizódban. De visszatér a riportnernő is, aki azért tartogat számunkra némi meglepetést.

Igazából én csak augusztus óta várom a folytatást, szóval az eltelt fél évben igazából nem igen agyaltam azon, hogy mit tudnának a második részbe sűríteni. Bevallom, én rendkívül egyszerűnek találtam az első rész zombi vonalát, azonban a második epizód ezt gyakorlatilag szembehugy*zta a szemembe. Gondolok itt elsősorban, hogy rögtön az első fél óra után kiderül, hogy egy pap is közöttük van. És itt jön a fordulat: szereplőink nem pusztán zombik, hanem egy démon által megszállt teremtmények! WOW!
Ezt mi sem bizonyítja más, mint a falon mászkáló gyermek, vagy az ismeretlen nyelven habogó emberi húsra éhező fertőzöttek. Szóval ez volt a háttérbe. Na mindenre számítottam, csak erre nem. Az igazság az, hogy az első epizód annyira nem erre az irányba mutatott, hogy végül csalódtam.

A gonosz pedig elpusztítható! Így pedig meg kell keresni azt, aki mindent elindított. És itt jön a képbe az előző rész riporternője, aki gyakorlatilag okosan lemészárol mindenkit, hisz immáron ő hordozza az Antikrisztust (???). És megkapjuk az első epizód záró jelenetsorát, melyben felfedik a készítők, hogy mi történt a TV-s riporternővel, igazából elég gusztustalanul.

A befejezés ismételten cliffhanger-es, azaz magában hordozza a folytatás lehetőségét. A kérdés már csak az, hogy egy harmadik epizód esetében (mert elméletileg már hivatalosan is bejelentették a folytatást) vajon hová vinnék tovább a történetet. És vajon ez a filmre fordított költségvetésből kijöhet normálisan? Majd látjuk. Egyelőre vevő vagyok a folytatásra is, habár nekem az első rész tetszett igazán.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük