The Butterfly Effect (2004)

Magyar cím: Pillangó-hatás

A pillangó-effektus szerint, ha egy pillangó megrebegteti a szárnyát Pekingben, akkor az akár tornádót is gerjeszthet a világ túlsó felén. Aki szereti a tudományos műfajt és/vagy a sci-fi-t, akkor minden bizonnyal azonnal felkelti a figyelmét a film, ahogyan ez a mondat elhangzik a bevezetőben. Jómagam érdekesnek találom az ilyen tudományos elképzeléseket, azonban annyira már nem, hogy olvassak, vagy akár dokumentumfilmeket is nézzek róla. Ellenben, ha készül egy elég vállalható film belőle, azt viszont szívesen megtekintem. Ilyen a The Butterfly Effect, amelynek végéhez érve jöttem rá, hogy egyszer ezt én már megnéztem, csak elfelejtkeztem róla. 

A történet középpontjában Evan, a kisfiú áll, aki gyermekkorában rendszeresen elvesztette az eszméletét, és ennek köszönhetően az adott helyzethez köthető emlékeit is. Így alakult többek között, hogy felnőttként elővette a korábban vezetett naplóit, amelyek segítségével szerette volna felidézni, hogy korábban mi is történhetett vele. Eközben azonban felfedezi azt is, hogy különleges képesség birtokában van: képes élete bizonyos meghatározó pontjaira visszautazni, hogy aztán megváltoztatva a történteteket jobbá teheti a jelent és a jövőt. Azonban itt jön egy általa nem várt bukkanó. Minden egyes dolog összefügg egymással, tehát akármilyen kis apróságot változtat meg az szinte mindenre kihatással van. Többek között ezt is mutatja be a film, hogy akármennyire is elszánt a főhős, sajnos vannak dolgok, amelyek nem működhetnek, továbbá nem lehet őket helyrehozni.
A film maga a két órás játék idejével engem totálisan lekötött, habár a vége felé kezdtem el érezni, hogy mintha ezeket már láttam volna. Így aztán szépen a film felénél jött a megváltás számomra, hogy minden bizonnyal még nagyon régen, talán a megjelenéskor láthattam, és akkor szépen el is felejtettem, mert nem maradt meg annyira a köztudatban, mint sok alkotás.

Függetlenül a tudat, hogy már láttam mégis nekem is sok sötét részlet derengett a filmről, így konkrétan nem tudtam, hogy hová fog kifutni végül a történet, és hogy milyen véget is fog érni. Így aztán ismételten végig néztem, és habár remek elgondolás volt, és jó alapkoncepciónak tartom, azért azt kell mondanom, hogy azért lehetett volna rajta még csiszolni még így is. Ugyanis azért akadtak olyan enyhe szálak, amelyek nem lettek végül megmagyarázva. 

Annak ellenére, hogy a hivatalos korhatár besorolás 16 év, azért én azt a két évet még simán rányomnám. Ugyan fordulatos maga a cselekmény, és a film is, de azért vannak benne bőven olyan dolgok, amelyek szerintem nem épp nyugodt jelenetsorok tömkelege. Ennek ellenére azonban nem bántam meg, hogy ismét leültem elé, habár meglepődtem, hogy ezt már láttam, és mennyire jól el tudtam felejteni. Mindenesetre én jól szórakoztam rajta, s amennyiben valaki szereti az effajta filmeket annak bátran ajánlom. De kivételesen csak az első részt, mert a következő kettő nem más, mint a B kategóriás bőrlehúzás. 

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük