Godzilla vs. Kong (2021)

Magyar cím: Godzilla Kong ellen 

Filmekkel kapcsolatban fenntartásaim lettek az elmúlt pár évben. Kevésszer találtam meg a magamnak megfelelőt, és egyre inkább kezdtem azt érezni, hogy olyan irányba megy a filmes ipar, amely nekem nagyon nem tetszik. A szuperhősös, és szörnyes filmeket azért mindig szerettem, viszont ezek a “kavarások”, azaz univerzumépítések nekem nem nagyon jönnek be. Főleg akkor, ha adva van olyan karakter, amely nem érdekel, vagy maga a franchise-t nem szeretem. Így nem értetem miért kell a szörnyes filmeknél is elkezdeni univerzumot építeni. De mivel épp utaztam haza és majdnem három órás vonatút állt előttem, így úgy döntöttem, hogy megtekintem a Godzilla vs. Kong harcát, amellyel kapcsolatban vegyes érzelmeim vannak. 

Az önálló Kong filmek tetszettek, és azt kell mondanom, hogy még a Godzilláról készült filmek is valamennyire tetszettek. Bár tény, hogy utóbbinál már a második részre nem is emlékszem, pedig megnéztem. Ebből fakadóan csak egy előzetest láttam eme filmből, de úgy voltam vele, hogy már a látvány miatt megéri majd megnézni, persze kérdés volt, hogy mennyire mennek rá a minőségi koncepcióra. Azt kell mondanom, hogy ebből a szempontból vegyesek az érzelmeim, mert úgy véltem felfedezni, hogy az alkotók csak arra mentek, hogy minél látványosabb legyen a film.
Akármennyire is szörnyfilmről van szó, azért nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy azért szükség van emberi karakterekre is. Az én véleményem pedig az, hogy ebben pedig nagyon mellényúltak, hiszen konkrétan minden egyes emberi karakterek nekem egysíkú volt. Mindezek mellett pedig eléggé sterilnek mondhatóak voltak, így aztán teljesen hidegen hagytak.

Egy ilyen filmnél azért fontosak, hogy milyen az alapkoncepció, és azt kell mondanom, hogy ugyan nem nyúltak mellé a készítők, de nekem nem igazán jött be, hogy egymásnak eresztették ezeket a szörnyeket. Leginkább az nem tetszett, ahogyan próbálták megalkotni, hogy miért is esnek egymásnak, és hogyan is lehetséges, hogy eddig nem harcoltak, valamint miként elképzelhető, hogy ekkora teremtmények élnek a földön úgy, hogy az emberek ennyit tudtak fejlődni, és hatalmas városokat építeni. 

Talán azt még bevette a gyomrom, hogy elvileg mindkét szörny alfa hímnek képzeli magát, és bizony csak egy maradhat, akit a királynak lehet nevezni. De az, hogy az emberi karakterek miket művelnek az nekem már kicsit sok volt. Első körben eléggé meglepőnek találtam, hogy hogyan próbálnak az emberek védekezni, majd pedig konkrétan ledöbbentem, amikor szembesültem azzal, hogy miről is van szó. Tisztában vagyok vele, hogy egy szörnyfilmnél nem a logikát kell keresni, de annyira nem volt dinamika, és realitás érzék, hogy az nekem eléggé fájt. Ráadásul azt kell mondanom, hogy a történeti szempontból nincs is értelme mélyebben belemennem, hiszen konkrétan az csak egy fajta alap, amire építkezni akar, de mindenféle racionalitást kihagy. Értem én, hogy egy ilyen filmnél nem ez a lényeg, de azért a film műfajához mérten is érdemes lett volna kicsit logikusan felépíteni ezt. 

Az tény és való, hogy az ilyen filmek kizárólag popcorn mozinak készülnek, tehát elmondható, hogy nem a mély mondanivaló a cél, hanem a látványvilág. Ebből a szempontból pedig azt gondolom, hogy jól sikerült, hiszen én egyszer sem vettem észre, hogy kilógott volna az a bizonyos CGI lóláb, ha látványról van szó. Hatalmas pusztítások, harcok, és élethűen megalkotott szörnyeket láthatunk, habár az a véleményem, hogy egyes jeleneteknél a kevesebb néha több tökéletesen tudott volna működni. Ebből a szempontból azt gondolom sokszor ezek a látványos jeleneteknek köszönhetem azt, hogy végignéztem a filmet. 

Közepesnek mondanám a filmet, ámbár tény, hogy nem hiszem, hogy még egyszer le tudnék ülni elé. Inkább azt mondom, hogy egynek elment, de biztosan akad olyan, akinek akár többszöri nézésre is be fog jönni. Az én véleményem, hogy ez popcorn mozi a javából, tehát tényleg az a közönség a cél, amely kizárólag ki akarja kapcsolni az agyát, és nem akar gondolkozni logikai bakikon. Ebből a szempontból pedig tudom ajánlani. 

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük