Tudatos vásárlási folyamat: lesz-e a társam a Huawei P40 Pro?

Idén júliusban lejár a második előfizetésem is, amelyet a nevemre kötöttem. Azt már múlt évben eldöntöttem, hogy a kettőből egyet tartok meg. Természetesen a legrégebbit, s a másikat pedig megszüntetem. A kérdés persze adott, hogy innentől kezdve hogyan tovább. Az idő előrehaladtával az internet térhódítása hatalmassá vált, s ezáltal szinte mindenki számára elérhetővé vált. Számomra ezért is volt nagyon meglepő, hogy még a mai napig is, ha olvasok fórumokat, vagy bejegyzéseket, esetleg találkozok a hétköznapokban emberekkel, akkor mennyire nem tudják kihasználni az internet adta lehetőségeket. Főleg akkor, ha mindenkinek ott van az okostelefon a kezében.
Számomra mindig meglepő volt, amikor nem találták fel magukat tájékozódás terén, de senkinek nem jutott eszébe a telefonján megnézni merre kell menni, ha már van rajta előre telepített térkép. Vagy készülékvásárlásnál kevesen olvasnak teszteket, és tesznek fel kérdéseket megfelelő helyen. Vagy, ha feltesznek, akkor sokszor tapasztalom, hogy egy kis utána olvasás, vagy megfelelő szövegértés esetén nem születne meg az adott kérdéskör. Én próbálok tudatos vásárló lenni, így egy ideje tartó olvasgatás következménye, hogy valószínűleg idén egy Huawei P40 Pro tulajdonosa leszek. De levezetem miért is gondolom így annak fényében, hogy tisztában vagyok azzal, hogy az amerikai szankció miatt a készülék nem rendelkezek GMS (Google Mobile Service) keretrendszerrel, ezáltal Google Play áruházzal sem, tehát jó pár applikáció hivatalosan nem lesz rá elérhető.

Rám jellemző, hogy márkahű vagyok, ellenben nyitott vagyok az újdonságokra. Én abban a korba születtem, ahol általános iskolásként még nem volt lehetőség mobiltelefonnal mászkálni, mert tulajdonképpen nem léteztek. Térhódításuk elég gyorsan elindult, és szinte státuszszimbólummá nőtt az, hogy valaki rendelkezett vele. Első telefonomat nyolcadikos koromban kaptam, majd a következőt pedig amikor megkezdtem a középiskolát. Első valód szerelem nálam a Sony Ericsson felé volt, amikor elég rendesen ráfeküdt a zenei vonalra elég jó fülhallgatója mellett. Onnantól csak a cég termékeit vásároltam, habár amikor megjelentek az okostelefonok, és elérhetőek lettek különböző zene lejátszó applikációk, így a walkman vonal tulajdonképpen meghalt. Számomra pedig ott maradtak a számomra drága készülékek rossz fényképezési lehetőségekkel. De még akkor is a sok pozitívum mellett nem voltam hajlandó váltani más gyártóra. Mivel akkoriban műszaki eladóként dolgoztam meglepő volt, amikor megérkezett hozzánk a Huawei P8 Lite, és annak elég masszív doboza, és mivel rákerestem a tesztjére az ott látott képek meggyőztek, így beruháztam egyre. Nem bántam meg. A fényképező képessége mobiltelefonhoz mérve nagyon jó volt, így a következő váltást sem bántam meg, amikor egy P9 Lite (2017)-es modellt választottam. Készülékváltást mindig garancia letelte után kezdeményeztem, s mivel elég felelősségteljesnek éreztem magam, így a fővárosba való felköltözés előtt előfizetésesre váltottam, és vásároltam egy Mate 20 Lite-ot, ami nem okozott csalódást. Őt gyors váltást követte, mert ugyanilyen modellt szántam anyámnak, de aztán úgy döntöttem inkább veszek magamnak egy jobb modellt, ami jobb fényképezési lehetőséggel bír, hiszen én vigyázok a készülékeimre. Eddig egyet sem sikerült össze törni, és remélem ez így is marad. Így idén lesz két éve, hogy egy Huawei P30-as modell a társam, amit imádok. A csere mögött nem csak a lejáró előfizetés áll, hanem a lejáró garancia is.

Továbbadásra nem tervezem, s igazából tartalék telefonnak szeretném meghagyni. A márkát nem szeretném elhagyni, azonban egy komolyabb probléma van vele, s ez nem más, mint az amerikai szankció. Melynek köszönhetően a fent már említett probléma áll fenn. Tehát nincs GMS (Google Mobile Service), amelynek köszönhetően nincs Google keretrendszer és Google alkalmazások. Az alkalmazások még nem jelentenek nagy problémát, hiszen letölthetőek a telepítőjük. A problémát a keretrendszer hiánya jeleneti, amelynek köszönhetően hiába sikerül bármit telepíteni, ha a Google keretrendszer nélkül az nem fut. De miért is gondolom, hogy a készülék még így is kompetens jelölt lehet számomra? Azt hiszem itt kezdődik a tudatos vásárlási folyamat. Elsőkörben megvizsgálni mire használtam a telefonjaimat, és mit is használok jelenleg. Mire lenne elsősorban szükségem, és a hiányzó applikációk hiányát hogyan is tudnám pótolni. Ehhez viszont tesztek olvasása, tesztvideók megtekintése és persze szükséges helyen való kérdések feltétele, amin már túl vagyok.

Az egyik leglényegesebb dolog az ár, ami minden bizonnyal tovább fog csökkenni majd mire eljutok a tényleges vásárlásig. Amennyiben most vásárolnám meg a készüléket hűség hosszabbítással, részletfizetéssel így a jelenleg fizetett havidíjam ezer forinttal csökkenne. Ami havi szinten valóban nem sok, azonban, ha azt levetítem egy egész évre, akkor az már több, mint tízezer forint. És persze időközben válthatok még díjcsomagot, ami tovább engedné csökkenteni a kiadásaimat.
Én nem vagyok az a fajta, aki a telefonján éli az életét. Amennyiben megyek valahová, ha egyedül vagyok, akkor zenét hallgatok, erre nekem megfelelő a jelenlegi készülékem gyári zene lejátszója, ami helyett kapott ebben a modellben is. Mivel szeretek fotózni, és egyre inkább arra törekszem, hogy a képek egyediek legyenek, így a jelenlegi készülékem több, mint 50%-át fényképezésre használom. A fenti készülék kamerarendszere tökéletes lenne nekem, továbbá köröket vár a mostani készülékemre is. Nem elhanyagolható a hardveres tulajdonsága sem, illetve az, hogy míg a jelenlegi készülékem tárhelye 128 GB, addig a kiszemelté már 256 GB, tehát a korábbi fényképeket mentés után is tárolhatnám a készüléken. Mindezek mellett pedig sokat sétálok, és szeretek kirándulni, ezért a legjobban bevált egészségapplikáció amit használok az a Huawei Health, ami szintén megtalálható a címben megnevezett modellben. SMS-t szinte egyáltalán nem küldök, telefonálni is ritkán szoktam. Az első probléma nálam itt jelentkezett, hiszen a legtöbb szociális tevékenységet átvittem facebookra, és az ahhoz készült messengerre, amelyen belül indíthatok hívást, amennyiben internetre csatlakozok. Ezek az applikációk nincsenek rá telepítve, és nem is érhető el. Egyelőre.

Ugyan soha nem használtam, de a gyártó rendelkezik saját applikáció áruházzal, amely nem más, mint az Appgallery. Kérdés adott, hogy miért is vagyok a fentiek ellenében azon, hogy a következő készülékem a képen látható telefon lesz? Egyrészről a megnevezett áruház folyamatosan fejlődik, és egyre több applikáció érhető el rajta. Mindez mellett sok alkalmazást lehet helyettesíteni mással. Számomra az egyik legfontosabb a google térképe, amely nem telepíthető, vagy ha sikerül is, akkor nem lehet bejelentkezni, így helyelőzmények sem lesznek. Számomra itt jött a megoldás kulcsa. Mindegyik készülék rendelkezik saját böngészővel. Idehaza soha nem szoktam nyomkodni a telefont, mindig mindenre a laptopon keresek rá, és kifejezetten gyűlölöm, ha olyan applikációt kezdek el használni, amihez nincs weboldal, vagy nem érhető el számítógépre is. Szerencsére egyetlen egy ilyen applikáció maradt csak meg a telefonomon. Közösségi médiából a sok fénykép miatt az Instagramm, amit szoktam használni.
A laptop használat után jött némi megvilágosodás, hogy a mobiltelefonázási szokásaim főleg az otthon elhagyása után nem nagyon fog változni. Tehát marad a fényképezés, zenehallgatás, és üzenetváltás facebookon, valamint telefonálás, ha szükséges. Esetleg térképhasználat. A banki alkalmazás, és a szolgálató alkalmazás, amivel be tudom fizetni a számláimat elérhető a fent nevezett cég saját applikáció áruházában, továbbá a jelenlegi készülékemen kipróbáltam egy fontos dolgot, ami miatt megszületett az elhatározásom a vétel szempontjából. Méghozzá az, hogy elindítva a gyári böngészőt minden számomra fontosabb applikáció weboldala elérhető, használható. Facebook megnyitható, privát üzenetek elérhetőek, s így van az emailek terén, és Instagramm terén is. Tehát nincs más feladatom, mint a mostani telefonomon tesztelni a gyári böngészőt, s könyvjelzők használatával tesztelni azokat a weboldalakat, amelyeknek jelenleg az applikációja fut a készülékemen.

A megfelelő helyen feltettem a kérdéseimet, amelyre pozitív visszajelzést kaptam. Így bízom benne, hogy a feltehetően márciusban megjelenő új modellszéria lenyomja a jelenlegi széria árát, és örömmel ruházhatok majd be a címbeli készülékre. Megvalósul-e még nem tudom, hiszen egyelőre ez egy terv, s addig nagyon sok minden történhet. Anyagilag plusz kiadást csak tok vásárlás jelentene, de ugyebár nem szabad elfelejteni, hogy egy járvány közepén tartunk, s addig nem tudhatom, hogy mi lesz még. Persze bízom benne, hogy körülöttem nem sok minden fog változni. Vagy, ha igen, akkor az pozitív irányba fog majd. Mindenesetre várom a nyarat, és bízom benne, hogy sikerül a készüléket megvásárolnom, és lesz is lehetőségem érdemben tesztelni.

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés:Generációváltás: Huawei P40 Pro – Dentorel blogja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük