Transamerica (2005)

Magyar cím: Transamerica

Amikor először hallottam a filmről, már akkor tervbe volt véve a megtekintése. Habár elsősorban a színészgárda, és a pozitív vélemények miatt voltam rá kíváncsi. Maga a téma igazából nem mozgat meg semmilyen téren, s a véleményem is szűknek mondható ebből a szempontból. Az alapkoncepció szerint transzszexuális nő épp a műtét előtt tudja meg, hogy van egy fia, aki börtönbe került. Terapeutája azonban a műtéti engedélyt ahhoz köti, hogy rendezi ezt a viszonyt.

Az egész film akár egy roadmovie-nak is felfogható. Annak mindenképpen örültem, hogy kis elvárásom volt a filmmel kapcsolatban, és le tudott kötni a téma ellenére is. Amivel kapcsolatban a fizikai változtatással nem értek egyet, hiszen életen át különböző készítményeket szedni elég komoly dolog, ha azt vesszük alapul, hogy mi történik akkor, amikor valaki nemi átalakító műtéten esik át, és eléri az időskort, amikor különböző betegségek jelennek meg. Bár ez most lényegtelen is.
Bree, “leánykori” nevén Stanley konkrétan egy kisebb sokkot kap, amikor megkapja a telefonhívást, amelyben tudatosul benne, hogy van egy fia. Ezután a terapeuta javaslatára vág neki az útnak, ahol nem csak azt kell elfogadnia, hogy van egy kisiklott életű gyermeke, hanem azt is, hogy ő valójában férfi, akit majd hamarosan nővé fognak operálni. Bevallom a legnagyobb kíváncsiság bennem a filmmel kapcsolatban pont az volt, hogy hogyan is történt meg a megvalósítása annak, hogy hogyan alakít egy egy nő egy férfi karaktert, aki nőnek érzi magát belül. Véleményem szerint jól.
Akadtak apróbb meglepetések is filmben, bár tény, hogy én úgy éreztem, hogy nagyon sok olyan fordulat is volt benne, ami szerintem előre látható volt, vagy pedig magából a témaválasztásnak köszönhetően sejtehető volt. Ilyen volt egyes karakterek reakciója, továbbá az már egyértelmű volt nekem ahogy nekiültem, hogy a “lebukás” majd valamilyen érdekes szituáció keretében fog majd megtörténni.

A film alapjáraton lekötött, viszont voltak dolgok, amelyek kissé vontatottnak éreztem. Mindenképpen leszögezném, hogy a megvalósítás valóban jó volt, és akit komolyabban érdekel a téma, annak kifejezetten üdítő látvány lehet az, hogy mennyire átlagos szemszögből közelítették meg az alkotók a témát. Ez alatt azt értem, hogy mivel sok filmet és sorozatot néztem, és nézek ezért többnyire azt vettem észre, hogy sokszor vagy túl negatív vagy túl pozitív színben vannak feltűntetve a különböző szexuális irányultságok. Talán a dráma műfaj az, ami jobban ki tudja hozni a dolgokat.

Mindenképp le tudott kötni a film, és valóban jó helyzeteket tudott eredményezni. Ami nálam kissé csalódást keltő volt az leginkább az, hogy milyen hamar levezették a befejezést, és nagyjából olyan érzést hagyott bennem, mintha tulajdonképpen a filmnek nem lenne lezárása. Ez némileg negatív hatást okozott bennem. Nem értettem igazán, hogy miért is vártam ennyit a film megnézésére, amikor egy korábbi bejegyzésem kapcsán rájöttem, hogy ezt én már láttam, és talán bejegyzés is volt róla, ami már nem elérhető, csak egy bejegyzés egy link, hogy létezett. Ez viszont mindenképp elgondolkodtató, hogy ennek fényében mennyire tartom jó filmnek, ha nem emlékeztem rá, hogy már megnéztem korábban, és a megtekintés közben sem tűnt fel, hogy ismerős lenne.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük