Alien Worlds: 1.évad (2020)

Nem tudom pontosan mikor látott napvilágot a Netflix négy részes sorozata, de többször belefutottam a plakátjába, s sokszor elgondolkoztam, hogy nekifutok, s adok neki egy esélyt. Bevallom nem néztem előzetest sem, s leírást sem, továbbá amiatt is vártam ennyi időt, mert nagyon nehezen kezdek bele új szériákba, s inkább a régiekkel zárkózok fel. Azonban minap mind a négy részt magamévá tettem.

Ha őszinte akarok lenni, akkor volt bennem némi csalódottság az első epizód után. Mint ahogyan fentebb is írtam nem olvastam róla semmit, így a koncepcióról, valamint a műfajról nem tudtam semmit. Elkezdtem nézni, és kíváncsi voltam, hogy mi fog belőle kisülni. Bevallom nem is néztem utána sem, így mi a hivatalos műfaja nem tudom. Az én részemről úgy érzem, hogy részben dokumentumfilm, részben pedig sci-fi jellegű áldokumentumfilm. Ugyanis az epizódok két részre bonthatóak, habár nekem az utolsó rész annyira nem nyerte el a tetszésemet.

Azt gondolom kevés olyan ember van, akinek legalább egyszer nem mozgatta volna meg a fantáziáját, hogy vajon van-e élet a földön kívül? Egyedül vagyunk az univerzumban, vagy sokfajta élet létezik? Nos eme széria pont ezt óhajtja bemutatni. Mint ahogyan fentebb is írtam az epizódok két részre oszthatóak. Én annak idején nagyon szerettem a természetfilmeket, természetfilm sorozatokat, bár nem tudom ezeket miért nem nézem mostanság. A részek egyik fele tulajdonképpen magáról a földről szól. A környezetről, az állatokról, és milyen életformák alakultak ki a bolygónkon. Az első ilyen jelenetnél nem nagyon értettem miről van szó, s bevallom azt hittem a negyvenötperces játékidő ténylegesen az idegenek világokról fog szólni, de ennek ellenére ez a fajta koncepció elnyerte a tetszésemet. Ugyanis a részek úgy vannak felépítve, hogy a földi ökoszisztémát párhuzamba állítják másik bolygón lévőével.

Így a szóban forgó koncepció két részre oszlik. Van egy tudományos alapra építkező része, amely a valóságot mutatja, és van egy másik, amelyik pedig egy képzelt világot mutat be. Az idegen civilizációval, vagy élettel foglalkozó alkotásokkal sokszor nekem az volt a bajom, hogy túlságosan is alapul vették a földi dolgokat. Én azt gondolom, hogy ha valóban van élet a földön kívül, akkor kevés hasonlóság lehet a földön található állatfajokkal, főleg külső szemszögből. Amennyiben pedig létezik idegen civilizáció nem hiszem, hogy azok emberi formájúak, vagy emberhez hasonló kinézetük lenne. Ugyan élveztem az effajta alkotásokat, de ez mindig zavart.
Ebben a sorozatban kicsit próbáltak az alkotók elszakadni, de ennek ellenére is sikerült hasonlóságokat találnom, sajnos. A képzelet szülte bolygókon az alkotók továbbra is a ragadozó és préda szerepköre köré építették a bemutatást, továbbá központi téma volt még ugyebár a szaporodás is. Azt gondolom, hogy a megalkotás nagyon jól sikerült, s kevésszer lógott ki a CGI lóláb, de olykor azért zavaró volt, hogy látható volt azon jelenetek sora, amelyek szorosan kapcsolódtak a földi dolgokhoz.

Mindenképpen azt gondolom, hogy ha elvonatkoztatunk a fenti dolgoktól, s valaki ezt a fajta műfajt szereti, és el tud rugaszkodni, hogy az egyik világ kitalált szerintem remek szórakozást tud nyújtani egy-két estén. Bevallom én meglepődtem rajta, hogy mennyire be tudtam fogadni a szériát, de sajnos azt kell mondanom, hogy az utolsó rész részemről túl tudományosra sikerült, és kicsit túlságosan is “földi” lett az idegen civilizáció elképzelése.

A valódi dokumentumfilm részéről tényleg megvolt az összhang, így azt gondolom, hogy bátran tudom ajánlani bárkinek, aki nyitott az effajta műfajra. Az, hogy a négy rész zárt keretű volt, és folytatható-e nem tudom, de arra tudok választ adni, hogy ha esetleg érkezik egy második évad, akkor arra is minden bizonnyal be fogok nevezni.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük