Tékasztorik 2 (2020)

Filmekkel kapcsolatban elég hadilábon állok, hiszen azt kell mondanom, hogy évente kevés olyan alkotás készül, amely ténylegesen felkeltené a figyelmemet. Mindezek mellett fontos még azt is megemlítenem, hogy még kevesebb van, amelyiket szeretném moziban megnézni, vagy éppenséggel, ha szembetűnik, hogy elérhető online felületen, akkor szórakoztat, s tetszik. Mint ahogyan a Tékasztoriknál írtam jómagam nem voltam képben, hogy az egykor jobb időszakot is megélt blogból film készült. Mindezek mellett annak idején ugyan belebotlottam, és általában linkek által jutott el hozzám pár írás, így egy véletlen előzetesnek köszönhettem azt, hogy a film már a második résznél jár. Annak ellenére, hogy az elsőt is erősen közepesnek éltem meg, amely mély nyomott nem hagyott bennem, de ennek ellenére valahogy nekifutottam a második résznek. Hiba volt.

Tetszik vagy nem, de az alapkoncepció, mely működtette annak idején a blogot jó volt. Hiszen mindenki jól tud mosolyogni azon, hogy az emberek mennyire hülyék tudnak lenni, vagy milyen hülyeséget tudnak kérdezni, továbbá mennyire nincsenek képben azzal, hogy egy adott munkakörben dolgozó embertől mit lehet elvárni. Természetesen vicces olvasni, hogy egy egyszerű ember szerint egy videótékában dolgozó minden bizonnyal minden filmmel képben van, és elég egy momentumot kiragadni az általa keresett alkotásból, s az ott dolgozó tudni fogja melyik filmről is van szó. Olvasva ezek tényleg remekül működtek, viszont azt kell mondanom, hogy sajnos filmre már korántsem volt annyira érdekfeszítő, mint amilyennek az első rész mutatta magát.
Azt kell mondanom, hogy a második rész nem tudta túlszárnyalni elődjét, de legalább mélyen sikerült azt alul múlnia. Az idővel kicsit haladt a folytatás, hiszen tudtommal – ha nem vesszük alapul az online videotékákat – fizikailag filmkölcsönző már nem üzemel. Ebből a szempontból egy pozitívum volt, hogy a film rögtön azzal indult, hogy a filmkölcsönzői biznisz az internetnek köszönhetően sajnos beleállt a földbe. Mondjuk tény, hogy szerintem ez tizenévekkel ezelőtt megtörtént, épp ezért volt meglepő, és nem túl magával ragadó az első rész sem, hiszen a fiatalabb korosztály minden bizonnyal nem járt videotékában.

A középpontban természetesen továbbra is Viktória áll, akinek új célja van: amellett, hogy továbbra is az álmai pasiját keresi felötlik benne, hogy valahol jó ötlet lenne a filmes blogjából filmet csinálni. Amire természetesen találnia kell szponzort, aki majd bizonyos költséget vállalva lehetővé teszi, hogy megszülethessen az alkotás. Hősnőnk továbbra is abban a cipőben mozog, amelyben az első részben, tehát konkrétan egyfajta szerencsétlenségnek mutatja magát. Mint, ahogyan a korábbi bejegyzésben is írtam, hogy nem néztem utána, hogy a blogja valódi volt, vagy csak jól megtudta írni, így a második rész esetében sem tudom betájolni azt, hogy totális agyszülemény, vagy van némi valóságalapja. Az viszont tény, hogy sajnálatos módon míg az első rész szódával nálam elment, addig a másik rész kifejezetten idegesítő volt, s ez leginkább a színészeknek volt köszönhető. A karakterek egysíkúak voltak, egyszerűen nem volt cselekmény, s az egész ki volt hangsúlyozva az ügyetlenkedésre, és a pasi keresésre, amely totálisan lemásolta elődjét. 

Az egész tulajdonképpen nem volt más, mint egy híg limonádé, amit az ember el tud fogyasztani, és nagyjából ebben ki is merül az egész. Azért is igyekeztem gyorsan megírni a megtekintés után a bejegyzést, mert merem feltételezni, hogy lehet egy hét után már nem nagyon emlékeznék rá. A legnagyobb hiba egyértelműen a főszerepet alakító volt, aki tulajdonképpen önmagát alakítja, de még mindig nem jutott el arra a szintre, hogy színészileg kicsit fejlődni tudjon az első rész után. Sajnos ez nálam jelentősen rányomta a bélyegét az egészre, s még azt is ki merem jelenteni, hogy talán jobb szereposztással ez a koncepció működőképes is lehetett volna.
A magyar filmgyártás sajnos nagyon gyerekcipőben jár, így ritkán vállalok be magyar alkotásokat, és bevallom ez totális mellé nyúlás volt részemről. Talán, ha nem is unatkoztam volna annyira talán meg se nézem. Nem tudom mennyire volt sikeres, de részemről egyvalami biztos: ha esetleg lesz harmadik rész azt én inkább kihagyom.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük