Szomszédok: 1.évad (1987)

Epizódok: 1-18. 

Egy ideje, ha sorozatokról van szó, akkor hadilábon állok. Sokat abbahagytam, vagy pedig véget ért. S bizony kevés olyan régi kedvenc van, aminek ismét nekiülnék. Leginkább azért, mert vágyam némi újdonságra is. Ebből a szempontból olvasgattam milyen új szériák indultak útnak, de mellette persze folyamatosan fent voltam videómegosztó portálokon, és előszeretettel nézegettem paródia videókat. Így akadtam rá ismét a Szomszédokra, amelynek azt hiszem kétszer futottam neki, de sokáig nem jutottam. Azonban minap eldöntöttem, hogy ismét nekiülök. A széria 12 éven át volt jelen, és minden második csütörtökön került adásba. Komolyabb emlékeim nincsenek róla, hiszen abban az évben indult útnak, amikor én születtem. Így sok érdekességet tartogathat. Mivel kétszer is nekiültem már, így megnéztem meddig jutottam. A sorozat 12 évadosnak van feltüntetve több helyen, és az évadokat az adott évre értendő. Azaz az első évadon túl vagyok, amely tizennyolc epizódot tartalmazott, és 1987-ben került leadásra. 

Sokat gondolkoztam azon, hogy akkor írjak a szériáról, ha ténylegesen a végére értem, de végül úgy döntöttem, hogy az adott évadokkal haladok a bejegyzésekkel egyetemben. Azt hiszem kevés embernek kell bemutatnom a szériát, és annak alapkoncepcióját. Az első emlékeim bőven a kilencvenes évekből származnak, és nagyjából annyi ragadt meg bennem, hogy az egész egy lakótelepen játszódik, és valami halálian unalmas nyugdíjas hanghatást jelentő főcímzenével rendelkezik. Emellett pedig minden héten volt a részben egy adott jelenet, amely valamilyen konfliktusforrásra, vagy fordulatra akart építeni jellemző zenei aláfestéssel. Ez általában valamiféle bűneset vagy baleset volt. A sorozat leginkább azért is vált sikeressé, mert idővel az internetnek köszönhetően is sokan kiszúrták a bakikat, vagy a bugyuta fordulatokat. Bár tény, hogy ennek is köszönhető, hogy sokakban megmaradt a széria.

Azonban kérdés, hogy van-e értelme ezt negatívumnak felhozni?
Szerintem nézőpont kérdése. De az igazság az, hogy már gyermekként is idegesítettek olyan alapvető dolgok, hogy sokszor azt éreztem, mintha a színészek nem tudnának színészkedni. Ez leginkább a fiatalabb korosztályra volt jellemző, továbbá megvoltak a maga bugyutaságai, mint az, hogy a gyerekszínészek java része alkalmatlan volt a színészetre. Ilyenkor az esetek többségében, ha sikerült ellazulnom az adott epizód nézése közben valahogy mindig kizökkentettek ezek. Bár ezek azok, amelyek azzá teszik a sorozatot, amivé vált végülis. Ezért is döntöttem úgy, hogy ismét nekiülök, hiszen mint ahogyan fentebb is írtam, a sorozat közepét láttam nagyjából, hiszen a kereskedelmi csatornák megjelenésével a közszolgálati csatorna nálunk gyakorlatilag megszűnt létezni, mint szórakozási lehetőség.

Én azokat a részeket sikerült megszereznem, amelyek szerencsére nem a “buborékos” változat volt. Annak ellenére, hogy a sorozat bemutatásának évében születtem sok dologra rácsodálkoztam, s tényleg jó ötlet tűnhetett az a fajta elképzelés, hogy az újbóli bemutatáskor apró szövegbuborékba helyezett információkat helyeznek el, hogy érthető legyen a fiatalabb generációnak. Azonban tényleg elég furának hatott, habár én csak utólag láttam egy ilyen epizódot.
Ugyan nem ültem ismét megnézni az első részeket, de máig emlékszem, hogy milyen élményeket okozott nekem, amikor nekiültem a sorozatnak az első résztől. Mivel a széria közepét láttam, így nekem meglepetés volt a nyitány, hiszen én azt hittem, hogy alapból azzal indult a sorozat, hogy már mindenki ott lakott az adott panelházban. Azt gondolom jó megvalósítás volt, hogy az első rész bemutatta, hogy ki miért is költözött a gazdagrétre.

Az további meglepetést okozott nekem, hogy egyes meghatározó karakterek vagy az első évad későbbi részeiben csatlakoztak a színészgárdához, vagy pedig a későbbi években. Ugyanis én úgy kezdtem el nézni a szériát, hogy az emlékeimre alapoztam, amelyekben jó pár történés megmaradt nekem. Így nekem meglepő volt a Mágenheim család problémái, és az ott lakó féltékenység is. Ugyanis erre utaló jelek a későbbiekben nem voltak, vagy legalábbis nem rémlik. De persze itt is jelen voltak a bugyutaságok, amelyek elképzelhető, hogy az alacsony költségvetés miatt is megvolt. Bár tény, hogy én ráncoltam a szemöldökömet azon, hogy a karakterek milyen kis semmiségeken képesek voltak összeveszni egymással, vagy pedig konfliktust generálni.

Az tény, hogy a sorozat igyekezett mindig az aktuális politikai helyzettel képben lenni. Nem tudom, hogy a költségvetés volt-e a probléma, vagy elegendő volt a nézettség a további részek készítéséhez, de nagy előrelépés későbbiekben nem történt az emlékeim szerint. Nagyon sok karakter egysíkú volt, és mindig voltak olyanok, amelyek mindig bevonzottak bizonyos szituációkat. Ez kicsit itt is zavaró volt. Viszont azt el kell ismernem, hogy eddigi megtekintett epizódok alapján nem volt annyi szenny ebben a szériában, mint sok más magyar sorozatban.
Mint ahogyan fentebb is írtam csak a sorozat közepét láttam. Így kíváncsi vagyok, hogy mi is fog történni a későbbiekben, és mi volt miután az egész család abbahagyta a nézését. Az igazság az, hogy nálam sokszor az “annyira rossz, hogy már jó” kategóriát képviseli, de a téli időszak és a világjárvány miatti korlátozások minden bizonnyal lehetővé teszi, hogy a sorozatot végig nézzem. Ugyan nem tudom tényleges meddig jutottam a második nekifutással, de a második évad, azaz az 1988-ban leadott epizódok már megtekintésre várnak a merevlemezemen.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés:Szomszédok: 2.évad (1988) – Dentorel blogja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük