Before The Fire (2020)

A járvány berobbanásának köszönhetően felkapottak lettek azok a filmek, amelynek központi témája ez. Egy csokor film került megnézendő listára nálam, így legtöbbször nem az előzetes, hanem a koncepció, és a poszter volt az, ami felkeltette a figyelmemet. Így volt a Before The Fire esetében is, amelyről biztos voltam benne, hogy megfelelő lesz számomra. Aztán ahogy végignéztem elkezdtem azon agyalni, hogy tulajdonképpen mit is láttam? 

A film rögtön egy hatalmas tűzzel indít, majd visszaröppenünk az időben egy kicsit, és a filmcím után szemünkbe kapunk egy összefoglalót az aktuális helyzetről. Egy olyan összefoglalót, amelynek köszönhetően én azt hittem, hogy valami nyomasztó filmet fogok kapni, amely nem szól másról, minthogy hogyan omlik össze a civilizáció egy vírusnak köszönhetően. Erre fel is voltam készülve, s igyekeztem minden mozzanatra odafigyelni. Megismertük a főbb szereplőket, és igyekeztem odafigyelni, hogy konkrétan hova is fog majd menni a történet úgy, hogy konkrétan nem is voltam teljesen képben, hogy most mit is akarnak a készítők tulajdonképpen. Sablonos fordulatokban már az elején sem volt hiány. Mondjuk egy ilyen filmtől az ember nem is várhat minőségi mélységeket. Minden elő vált vázolva: szerelmi dráma, családi viszály, és persze mélyen lappangó titkok. Én ahogyan haladtam előre a filmben szembesültem egy olyan dologgal, ami nagyon ritka filmélmény volt számomra. Az, hogy tulajdonképpen átverve éreztem magam, és azon gondolkoztam, hogy mit is néztem én most meg? Miről szólt? 

Az egy teljesen más dolog, amikor az embernek az elvárási a fellegekben vannak. Azonban az már eléggé gáz tud lenni, ha tulajdonképpen gondolkozni kell azon, hogy mit is akartak a készítők? Volt egyáltalán egy alapkoncepció, vagy csak csináltak egy filmet mindenféle irányvonal nélkül. Úgy gondoltam, hogy a felvázolt megválaszolatlan kérdésekre a film végére választ kapunk majd, erre csak azt vettem észre, hogy nem tudok azonosulni egyik karakterrel sem, mert konkrétan a film őket nem mutatja be. Lett volna itt minden, de tulajdonképpen nagyon sok mindenre nem kapunk választ, hanem csak megy előre a film, amit talán akkor lehet élvezni, ha az ember semmi elvárása nincs, és mindegy mi megy a képernyőn, csak szóljon a TV. 

Magát a műfaj sajátosságait sem fedeztem fel a filmben, de egyszerűen muszáj volt utánaolvasnom, hogy választ kapjuk a felmerült kérdéseimre. Ugyanarra bukkantam, hogy a legtöbb embernek, aki megnézte a filmet hasonló véleménye van, mint nekem. Tehát az, hogy borzasztó alkotással nézhetünk szembe. 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük