Slender Man (2008)

Magyar cím: Slender Man – Az ismeretlen rém 

Elérkezett az idő, hogy elkezdett rákattani ismét a filmnézésre, és azon belül is leginkább a horror műfajra. Ami akkor tud igazán ütni, ha éppenséggel, nem láttam még, és tényleg elég paráztatós. Még annak idején olvastam a Slender Man-ről, de az igazság az, hogy nem nagyon foglalkoztam vele annak köszönhetően, hogy nem nagyon volt kedvem megtekinteni. Most azonban idő volt rá, kedv volt rá. Csak lehet mással jobban jártam volna. 

Magáról a karakterről egyébként még középiskolás koromban hallottam, s nagyjából képben is voltam vele, ámbár nem mozgatott a tudat, hogy az alacsony költségvetésű játékkal játszak. Mindenesetre érdekes volt a köré épített mítosz, ami nem volt más, mint kitalált karakter, akinek híre ment az interneten. Amihez persze hozzájárult több felhasználó saját egyedi története is, így nem volt kérdés, hogy előbb vagy utóbb film is készülhet belőle. Ugyanis a címszereplő egy arctalan, magas, s hosszú karokkal rendelkező rém, aki gyerekeket, és tinédzsereket rabol el. Az alapkoncepció szerint van egy videó, amelyet ha megtekintenek, akkor előhívják őt. Ez is meg is történik az első húsz percben. 

A horror műfajnak megvannak a sajátosságai, de tény, hogy kevés jó alkotás létezik. Ahogyan több ilyen jellegű filmnél is írtam jellemzőek a sablonos megvalósítások. Azaz hanghatások, hirtelen jelenetváltások, s sokszor az ember nem azért ugrik ki a bőréből, mert ténylegesen megijed, hanem azért, mert annyira odakoncentrál a filmre, s az adott jelenetre, hogy a hangi vagy a képi hatásvadász megvalósítás kizökkenti az embert az adott helyzetből.
Sajnos azt kell mondanom, hogy ennél a filmnél sajnos jellegzetes dolgok a hatásvadász megvalósítások, tehát érdemlegesen nagyon nem tudunk előrébb jutni. Nagyon sokáig rejtegetik a címszereplőt, helyette sötét jelenetek tömkelegét kapjuk, amely szerintem az alacsony költségvetésből is fakadhat. Mindezek mellett nagyon keveset láthatjuk a címszereplőt, így valóban igazi paráztató horrort nem sikerült alkotni. Ellenben egy olyat, amit egyszer talán meg lehet nézni, igen. 

Az igazi probléma pedig az, hogy az alapja bőven megvolt ahhoz, hogy egy remek filmet lehessen összedobni, de sajnos ez nagyon nem jött össze. Ennek is köszönhető, hogy elég sokan lehúzták, amely valljuk be nem meglepő. Nem mondom, hogy megbántam a megtekintését, de azért ajánlani nem fogom senkinek. 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük