Egyszer volt Budán Bödör Gáspár – 1×01 (Pilot)

A blog keretein belül már többször kifejtettem a véleményemet a magyar sorozatokról. Pontosabban arról, hogy sokszor úgy érzem, hogy nem azon bukik meg a dolog, hogy nem jó az alapkoncepció, hanem véleményem szerint a legtöbb magyar színész egyszerűen a vásznon nem tud színészkedni. Sok magyar filmnél, sorozatnál tapasztaltam azt, hogy úgy éreztem mintha színházi előadást néznék. Az elmúlt években azonban a tendencia javulni látszik, így hát én is teszek próbát sok sorozattal. Jelen helyzetben pedig egyelőre két magyar sorozatot követek (A mi kis falunk, A tanár) amihez úgy néz ki társul a harmadik úgy, hogy igazán nekem nem is tetszik. Azaz nálam abba a kategóriába esik, hogy annyira rossz, hogy már jó. 

Eddig két olyan sorozat is volt, ahol a falusi életet akarták a készítők viccesen kifigurázni. Az egyikben a falusi életet akarták bemutatni, míg a másik arra törekedtek, hogy milyen az, amikor a városi lakos kénytelen falura költözni. A TV2 sorozata inkább arra hajaz, hogy azt az alapkoncepciót mutatja be, hogy milyen az, amikor falusi emberek feljutnak a fővárosba.
Ha őszinte akarnék lenni, akkor a bevezető epizód nézése közben azért éreztem némi kényelmetlenséget, mert úgy gondolom, hogy kicsit szürreálisnak érzem azt, hogy a médiában bármely tartalom, mely eme témakört járja körül úgy közelíti meg a falusi embereket, mintha hülyék lennének. Hozzáteszem több, mint egy éve költöztem fel a fővárosba egy megyeszékhelyű városból, s ámbár falunk keveset jártam, de valahogy nem érzem azt, hogy aki falun lakik az mind hülye. Természetesen vannak szociális különbségek emberek között úgy, hogy számít ki hol és hogyan lakik. De bevallom ez a fajta humor nekem annyira nem jött be, hiszen a sorozatban nem volt egyetlen egy olyan karakter sem, amelyik arról tanúskodott volna, hogy van valami értelem a fejükben. Az egész egy egysíkú koncepció volt, amelynek középpontjában az állt, hogy hogyan is tudnak hülyét csinálni magukból a falusi emberek, ha kikerülnek a lakókörnyezetükből.

Nem mondom, hogy rossz volt a megvalósítás, de véleményem szerint színészileg azért bőven van mit még csiszolni rajta. Soha nem volt kedvencem Stohl András, de be kell vallanom, hogy ebben a szerepben valami borzasztó volt. Szörnyű volt látni, hogy a többi színész mennyire lejátssza a képernyőről, s nekem teljesen olyan volt, mintha nem lett volna más, mint egyszerű ripacskodás. A poénok nálam nem mentek át, és bevallom a koncepció nálam azért bukott meg sokszor, mert szinte előre láttam, hogy vajon a készítők milyen fordulatokat akarnak behozni. Ez pedig nekem annyira nem tetszett. Mindezek mellett persze fontosnak tartom megemlíteni, hogy az alkotók igyekeztek húzóneveket behozni a sorozatba, de azért ez nem menti meg teljesen. 

A sorozat közepén már éreztem azt, hogy ezt nem fogom tudni végignézni, s elgondolkoztam azon, hogy lehet ki is kapcsolom. Aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy végére is értem az első résznek. Ebben meglepődtem, s úgy döntöttem mivel látok némi reményt, hogy élvezhető produktum származhat ebből. Aztán kérdés lesz, hogy visszatérek-e, ugyanis információim szerint ez csak egy bevezető epizód volt, amelynek folytatása majd sokkal később, ősszel fog érkezni.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük