Régi TV sorozatok

Bevallom a nyár nekem kissé unalmasan telt, ha a vizuális szórakozásról beszélünk. Leginkább pont azért, mert nem nagyon találtam semmit sem, ami a kedvemre lett volna. Így aztán eszembe jutott, hogy mi is lenne, ha mondjuk a régi sorozatokat venném elő. Volt amivel elég jól haladtam, de akadt olyan is, amivel kudarcot fulladtam. Hiszen, ami kicsiként még szórakoztatott, az már felnőttként már majdnem a ciki kategóriába esett. 

Egyértelmű, hogy teljesen más világ volt akkor. Teljesen mások voltak a film és sorozatgyártás szegmensében a lehetőségek, ebből is fakadhat, hogy mostanság egyre több a remake változat. Hiszen amennyiben nagy potenciál lehetett volna annak idején, de a technikai feltételek miatt elbukott, vagy nem tudott minőséget produkálni, abban most nagy lehetőség rejtőzhet. Ámbár tény, hogy annak idején, aki látta egyes sorozatoknak az eredetijét, az most nem nagyon tudja a remake változatot befogadni. Vagy amit annak idején feltétel nélkül tudott élvezni, azt ma már nem tudja. Szóval összeszedtem olyan sorozatokat, amelyeket annak idején élveztem, de ma már nem nagyon tudnám őket követni, vagy ismét végignézni. 

Szomszédok (1987-1999, 331 epizód)

Szomszédok 1987 és 1999 között futott az M1-es és összesen 331 epizód készült el belőle. Az ikonikus jelenetei mai napig megtalálhatóak különböző videós portálokon, s egyes karakterei szinte a halhatatlanságba emelkedtek. Azonban azt kell mondanom, hogy egyértelmű, hogy nem a minőségi megvalósítás okán.
Nagyjából egy hónapja döntöttem el, hogy előveszem a sorozatot, s végignézem annak ellenére, hogy annak idején bizony nem voltam rajongója. Sőt! Inkább untatott, hiszen sokszor nem értettem, s nem is akartam érteni, hogy az adott szereplőknek milyen problémájuk van. A főcímzene nekem szinte olyan volt, mint egy altató, amolyan nyugdíjas kisugárzása volt. Ennek ellenére belevetettem magam a sorozatba, de végül 19 megtekintett rész után úgy döntöttem, hogy nem az én világom. 

Valóban akadtak kiemelkedő színészek, de a java részükről azt kell elmondanom, hogy olyan “átéléssel” játszottak, mint ha csak egy színházban lettek volna. Ez viszont részemről nagyon nagy gond volt, mert ennek köszönhetően nem voltak hitelesek számomra, s inkább művinek tűnt az egész. Ennek ellenére sokszor voltak olyan amatőr hibák, amelyek mellett nem nagyon lehetett elmenni. Ilyenek voltak a belógó mikrofonok, a komolytalan statiszták, akik olykor úgy viselkedtek, mint a gyerekek, mikor épp forgatás van az adott helyszínen. Voltak verekedések, balesetek, ájulások, amelyeket véleményem szerint egy kezdő színész sokkal élethűbben tudna előadni, mint ahogy itt történt. Ezekkel tisztában voltam, de mégis neki ültem, s aztán rá kellett jönnöm, hogy bizony ezt nem fogom tudni végignézni. Így maradnak a vicces youtube videók. 

Sliders (1995-2000, 88 epizód)

Azt hiszem kevés olyan ember van itt, aki ne emlékezne a ’90-es évek egyik meghatározóbb sci-fi sorozatára, a Sliders-re. Annak idején az RTL Klub jóvoltából került el hozzánk, de sajnálatos módon csak az első négy évad volt itthon látható. Az első két rövidebb évad után érkezett egy hosszabbik, amelyet miután a kinti kereskedelmi csatorna elkaszált átvett egy kábel adó, aminek következménye a költségvetés csökkentés volt.
Eme sorozat az ékes példája, hogy hogyan is lehet egy élvezhető sorozatból élvezhetetlen csinálni. Azt azért meg kell említenem, hogy ahhoz képest, hogy milyen technikai háttérrel rendelkeztek a készítés évében az évhez képest TV-s szinten is viszonylag korrekt epizódokat tudtak szolgálni nekünk a készítők. Bár tény, hogy a kreativitásnak gátat szabott a technika fejletlensége, de mindenképpen érdekes az, hogy vajon milyen lenne a sorozat, ha ma forgatnák? 

A sorozat indult négy szereplővel, akik közül az egyik már a harmadik évad közepén távozott. A kábel tv-re történő költözésnek következménye lett, hogy még egy színész, és azzal együtt karaktere tűnt el a sorozatból. Jómagam teljes döbbenettel néztem végig az utolsó évadot, amelyben tulajdonképpen már csak egyetlen egy színész maradt a kezdő csapatból, és bizony jelentősen csökkent a minőség is, amelynek egyenes következménye lett, hogy öt évad után úgy búcsúzott a sorozat, hogy jelentősen vesztett a minőségből, és emellett pedig lezáratlan maradt a története. 

Xena (1995-2001, 134 epizód)

Xena egy olyan sorozat, amit nem hiszem hogy bárkinek be kellene mutatni. A TV2 kettő volt, amely leadta először idehaza, s heti bontásban lehetett követni a harcos hercegnő történetét, amelynek talán az első két évada volt látható egy huzamban, majd többszörös ismétlődésben. Ennek is köszönhető, hogy sajnálatos módon nekem elég kevés emlékem maradt meg vele kapcsolatban, de azok maradandónak bizonyultak. Az esti időpontból később átköltöztek egy délutáni időpontba, s itt viszont leadásra került az összes évad.
A technika színvonala itt is érződött, hiszen mai szemmel visszanézve azért a jelenetek többségénél azért elmosolyodik az ember. Például olyanoknál, ahol a fő karakter állandóan szaltóval érkezik meg, ami nyilvánvaló, hogy olykor nem lenne kivitelezhető, főleg ilyen bőr hacukában. 

Maradtak monumentális pillanatok a sorozatból, mint a bevezető epizód, vagy maga az intro. Későbbi epizódokból már kevés minden maradt meg, de talán még az utolsó részre emlékszem, s arra a befejezésére, ami véleményem szerint nem biztos, hogy 12-es korhatár karikával kellett volna futnia egy vasárnap délután.

Hercules (1995-1999, 111 epizód)

Hercules volt a másik sorozat a Xena-val párban, amelynek forgalmazója, és készítője ugyanaz a cég volt, s ennek köszönhetően hasonló színvonalon futott mindkét produkció minősége. Ez abból is látszik, hogy nem egyszer fordult elő, hogy a fenti sorozat szereplője volt látható ebben a szériában vendégszerepben, vagy eme széria főszereplője volt látható a másik sorozatban. Ezek annyira nem maradtak meg bennem, mert érezhető volt már gyerekként is, hogy ezeknek nem az a lényege, hogy a történet előre haladjon, hanem az, hogy a másik sorozatot reklámozzák a készítők.
Annak ellenére, hogy egy ideig néztük azt kell mondanom, hogy talán ez a sorozat volt az, amelyik nem nagyon tudott nagyon befutni idehaza. Hamar letűnt a fénykora, s nem is nagyon emlékszem arra, hogy valamelyik csatorna végig vitte volna mind a 111 elkészült részt. Kint hellyel-közzel sikeres volt, hiszen összesen 6 egész estés film is készült a sorozat mellett. 

Én azt mondom, hogy talán az első, és a második évad volt még valamennyire minőségileg szórakoztató. Igaz, már annak idején se éreztem nagy kedvet eme szériára, de mivel akkor egyetlen egy TV készülék állt rendelkezésre, így nem is nagyon volt lehetőségem választani a szórakozások között. Azt mondom talán ez volt az a széria, ahol nagyon látszódott a technikai háttér kidolgozatlansága. 

MacGyver (1985-1992, 139 epizód) 

Szintén egy ikonikus sorozatról van szó, amelyik a ’90-es években élte a fénykorát. Igaz eme szériának készült egy remake változata, de az nekem annyira nem tetszett, így már az első résszel le is tettem róla. Összesen hét évad, és 139 epizód készült el, ebből viszont nem tudom, hogy annak idején mennyit is vetítettek le. Kevés rész maradt meg a tudatomban. Tény, hogy egy valamit nagyon jól eltaláltak a készítők: ez nem volt más, mint a főcímzene, amit egyszerűen imádtam. Az alapkoncepcióból pedig csak annyi maradt meg, hogy van itt egy faszi, aki tulajdonképpen mindenből fegyvert, s bombát tud készíteni.
Nagyjából a fentiekből ki is merült a sorozat esszenciája, így nem is véletlen, hogy későbbiekben nem is éreztem késztetést arra, hogy megnézzem az összes eddigi elkészült epizódot, valamint az ezekhez még leforgatott TV filmet. 

Hogy az első vetítéskor mennyi rész futott le nem tudom, annyi biztos, hogy két rész maradt meg bennem. Az egyik a hangyás, ahol hangyák falták fel az embereket. Ez minden bizonnyal az első évadban volt, hiszen ez a főcímbe is bekerült. A másik pedig a yeti-s rész, amelynek csak a vége maradt meg bennem. 

Little House On The Prairie (1974-1983, 204 epizód)

Little House On The Praire, azaz A farm, ahol élünk első vetítése emlékeim szerint az RTL Klubnak volt köszönhető. Kilenc évad, azaz 204 epizód készült el, amely leadásra került Magyarországon. Bevallom én nem nagyon voltam rajongója a sorozatnak, de szintén az dominált, hogy egy TV készülék volt még annak idején, és bizony sokszor azt kellett nézni, amit a szülők választottak.
Nem mondom, hogy kifejezetten rossz volt, ámbár nekem nem volt annyira hihető, hogy valóban létezhet ennyire idilli családmodell. Jó pár epizód maradt fenn bennem, de legalább itt elmondható, hogy a technikai feltételek nem szabtak határt annak, hogy a sorozat élvezhető legyen, s a későbbiekben is újra meg lehessen az elkészült epizódokat tekinteni. 

A sorozat olykor azért nem fogta vissza magát, így bőven akadtak benne tragédiák és elhalálozások is. Emlékeim egyetlen egy részre összpontosított, amikor egy ház kigyulladt, és benne égett az egyik karakter egy kisbabával. A másik emlékeim pedig a sorozat utolsó része, ahol a karakterek megfelelő módon hagyják el a várost. 

Dawson’s Creek (1998-2003, 128 epizód)

Ismét egy olyan sorozat, amit annak idején néztem, de magam sem tudom, hogy miért. Különösebben nem kötött le, s nem éreztem késztetést arra, hogy rajongója legyek. Egyedül talán a betétdala volt az, ami annak idején megfogott. Az első évad még talán számomra is nézhető volt. Amolyan kellemes, és egyedi volt, valamint lágy és könnyed, ami nem volt teletömve erotikus tartalommal, ami aztán előtérbe került volna.
Kérdés sokáig az volt, hogy vajon ki kivel is fog tulajdonképpen összejönni. Nem tudom melyik hazai csatorna tűzte a műsorára (TV2 talán?), de arra emlékszem, hogy az összes elkészült epizód lement. Az már koránt sem tetszett, hiszen a könnyed stílusából jelentősen vesztett a sorozat, aminek köszönhetően én nem is néztem végig, és nem is éreztem arra ingert, hogy lekapva az internetről ismét nekiüljek. 

Ahogyan fentebb írtam a sorozatot végig vetítették. Eleinte még néztem, de aztán csak bele-bele pillantottam. Tulajdonképpen egyetlen egy epizód sem fogott meg igazán, s a befejező részre is csak haloványan emlékszem. Komolyabban nem maradt meg bennem.

Címke , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük