Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

Magyar cím: Jurassic World – Bukott birodalom

Bevallom őszintén engem egy idő után már nagyon untatott, hogy minden nap új előzetes, vagy valami ínyencség látott napvilágot a folytatás kapcsán. Leginkább attól féltem, hogy majd az előzetesekben jól eldurrogtatnak mindent a filmmel kapcsán, aztán pedig a moziban szó szerint agyon unatkozom magam. Én azok között voltam, aki már a premier napján megtekintette, azonban teljesen hátast nem estem tőle. Pedig a Jurassic World nagyon jó volt abból a szempontból, hogy megmutatta mi lett volna akkor, ha ténylegesen kinyit a park. Abból a szempontból viszont rossz volt, hogy a második, s a harmadik részt teljesen figyelmen kívül hagyta függetlenül azok sikerétől. Most jött a második rész, amelyről már kétesebb a megítélésem. De miért is?

Másolat. Nagyjából ez a szó keringett bennem miközben néztem a filmet. Az előzőnél megértettem, hogy kellett egyfajta nosztalgia, hogy azokat magukkal ragadják, akik szerettek az első részt. Itt azonban azt éreztem, hogy bizony az előző rész jól bevált receptjét használják, miközben az eredeti franchise-t veszik alapul. Nyilván érdekes tud lenni, amikor rejtett utalásokra találunk, azonban eme film kapcsán is igaz, hogy talán a kevesebb az több lett volna. Szinte minden negyedórában van valami, ami az elődökre, de leginkább a legelső részre hajazna. Ahogyan haladtunk előre azt vettem észre, hogy ha a Jurassic World a Jurassic Park megfelelője akarna lenni, akkor bizony a Jurassic World: Fallen Kingdom pedig annak folytatása, azaz a The Lost World: Jurassic Park. És ahogyan nézzük a film cselekményét bizony egyértelmű, hogy ezt fajta koncepciót követi az alaptörténet. Egy kis szigeti fogócska után irány a nagyváros.
Az alapkoncepció szerint a sziget alatt van egy vulkán, amely kitörni készül. Az állatok veszélyben vannak, de a kormány nem hajlandó semmit tenni a fajok érdekében, lévén egy kihalt, de feltámasztott fajnak jogai nincsenek. Itt jönnek képbe az előző rész karakterei, amelyek mindent meg akarnak tenni, hogy az állatok megmeneküljenek. Ha nem is mindegyik, de legalább valamennyi. Lesznek itt zsoldoscsapatok, és minden, mi szem és szájnak ingere. A logikai bukfencek már ekkor is erősen látványosak, de a zseniális látvány ezért kárpótolni tudja a nézőt, ha ezt hajlandó elfogadni.

Jelen helyzetben is az a probléma, hogy egy viszonylag jó alapkoncepciót széthúznak majdnem két órányi játékidőre, majd pedig látvánnyal igyekeznek megdobni ahelyett, hogy történeti bukfencekbe torkollna az egész. Természetesen itt szóba jöhet, hogy az ember szórakozni járjon moziba, azonban itt megemlíteném, hogy véleményem szerint senki nem tudja teljesen kikapcsolni az agyát, hogy ne üssön szöget pár fordulat a fejében. Azt pedig már meg sem említem, hogy sokszor olyan volt, mintha két rendező rendezte volna a filmet, ugyanis a jelenetek olykor-olykor hangulatilag, látványilag elütöttek egymástól, melynek következménye, hogy az ember kiesik a ritmusból.

Ami el tudja adni a filmet, az egyértelműen a dinoszauruszok. A filmes technika eljutott már arra a szintre, hogy olyan látványt tudnak elénk rakni, hogy ténylegesen el lehet gondolkozni, hogy amit látunk az tényleg valódi, vagy csak trükk. Jelen esetben is azt tudom mondani, hogy nagyon jól sikerült darabbal állunk szemben, ha csak a látványt nézzünk. Ámbár itt is keserű a szájízem, hiszen a moziból kijövet észre kellett vennem, hogy bizony a jelenetek 80%-át ellőtték az előzetesekben. Ezzel nekem az volt a problémám, hogy ahogyan ment a film egyre inkább kikövetkeztethető volt, hogy hogyan is fog véget érni, valamint bizonyos cselekmények hova is fognak kifutni. Kár lenne azt mondani, hogy az embernek lesz meglepetése, mert sajnos eme meglepetések kevesek ahhoz, hogy a filmet meg lehetne menteni az erős közepestől.
A színészek nagyjából hozták az elvárható szintet, de egyik sem hagyott mély nyomott bennem. Az bizonyos, hogy Chris Pratt egyre öregszik, Bryce Dallas pedig a tűsarkút végre bakancsra cserélte, így legalább nem voltak hülye akció jelenetek. A CGI sem lógott ki sehol, így szerencsére tudtam rajta szórakozni.

Ami viszont rettentően zavart: korhatár besorolás. Ez az a mozi, ahová gyerekkel is el lehet jönni, viszont azt gondolom, hogy simán 16-ossal kellene indítani. Ugyanis volt egy-két olyan jelenet a filmben, amely kissé véresre sikerült, továbbá volt talán három is, amikor hirtelen előtűntek a dinoszauruszok, amelyek meglehetősen megijeszthették a nézőket. Nem a puszta látványuk, hanem a hirtelen előbukkanásuk, amikor az ember nem is várná. Nagyjából olyan szint ez, mint amikor valaki meg akarja ijeszteni a másikat, s elbújik, majd hirtelen előugrik valahonnan ordítva. A mellettem ülő nagyjából háromszor ugrott akkorát a székében, hogy még én is megértem. Ugyan volt gyerek a teremben, de inkább végigbeszélte az egészet, mint megijesztette volna. Számára ez mindenképpen pozitív, számomra pedig mindenképpen idegesítő volt.

A film sajnos közepesre sikerült, de azt gondolom, hogy még a nézhető kategóriába tartozik. Így mindenképpen be fogok ruházni majd a Blu-ray változatra. Újranézés pedig majd a megjelenés napján lesz.

 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés:Fallen Kingdom is elegánsan érkezik! – Dentorel blogja

  2. Visszajelzés:Jurassic World Dominion (2022) – Dentorel blogja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük