Az a „bizonyos” második esély

Mindenki ismeri azt a szólást, hogy mindenkinek jár egy második esély. Ez nem csak az emberi kapcsolatokra, vagy egyes szituációkra igaz, hanem a sorozat világában is örök érvényű szabály. Hiszen az ember nem csak akkor néz sorozatot, ha rajongója annak, hanem akkor is, amikor szabadidejét nem tudja máshogy eltölteni. Annak idején én is így kezdtem, de a munka világába lépve a magánélet mellett rengeteg sorozatot abbahagytam, amikor úgy éreztem nem tudnak szórakoztatni.
Azonban mégis adtam második esélyt több hónapnyi, vagy akár évi kihagyás után, ami nem mindig úgy sült el, ahogy szerettem volna.

Amíg iskolás voltam sok szabadidőm volt tanulás mellett, hiszen a hétköznap estéket, valamint a vasárnap délutánokat mindig itthon töltöttem. Ekkor pedig kellett egy kis szórakozás, s akkor a sorozatokban találtam meg, lévén nem rendelkeztem önálló keresettel, így nem is tudtam komolyabb programokat szervezni. Akkoriban élt nálam egy szabály, mely szerint, ha valamit elkezdtem, s eljutottam legalább az első évad feléig, onnantól nem hagytam abba. Majd aztán kénytelen voltam, mert nem volt rá elég időm, s sajnáltam is utólag rá.
Végül ez abban csúcsosodott ki, hogy kevesebb, mint tíz sorozatot néztem, aminek a fele volt csak, ami igazán tetszett, s lekötött. Ezért fogtam magam, s a régi kedvencekhez nyúltam hozzá. Többek között olyanokhoz, amelyeket annak idején nem fejeztem be.

Eredeti cím: ER
Magyar cím: Vészhelyzet
Készítési ideje: 1994-2009
Epizódok száma: 331
Egyik gyermekkori kedvencem volt a sorozat. Annak idején sajnos sokszor volt, hogy kimaradt egy-egy rész, hiszen nem volt internet, ahol visszakövethető lett volna a sorozat adott része, valamint nem is volt megvásárolható a sorozat, mint ahogyan mostanság. Amikor a széria átvándorolt az RTL Klub műsorára, akkor ismét keddi kötelező program lett, de sajnos akkor sem követtem folyamatosan. Azonban egyszer nekifutottam, s talán egy évad után hagyott abba a lelkesedés a sorozat iránt. Aztán volt ismét temérdek időm, így hát megint nekifutottam, s sikeresen végignéztem.
Mindenképpen érdekes volt látni, ahogyan kicserélődnek a színészek, valamint hogyan is vált szinte műfajt a sorozat. 15 év nagyon hosszú idő, de egyben nézve sokkal feltűnőbb. Voltak benne monumentális jelenetek, amire mai napig emlékeztem, s emlékezni is fogok, viszont az utolsó évadok sajnos önismétlés ékes példája. Mindenesetre az utolsó évadban tudtak még maradandót alkotni, s emelni a minőségen.

Eredeti cím: The X-Files
Magyar cím: X-akták
Készítés ideje: 1993-2002, 2018-?
Epizódok száma: 218
Kilenc évad után, és még mozifilmek után álltam neki a sorozat újranézésének, mellyel többször besültem. Ennek egyik oka, hogy gyermekkori traumám volt a széria, mely úgy ragadtam meg bennem, ami ijesztő, félelemkeltő. Emlékszem paplan alá bújva kezdtem el remegni, majd sírni, amikor már indult az adott rész, de mégis kukucskáltam ki a takaró alól, hogy lássam a történéseket. Az más kérdés, hogy utána még a konyhába se mertem kimenni, vagy ha igen, akkor villany lekapcsolása után futottam a szobába, mint az őrült. Hiszen mindenhol UFÓ, szellem, vagy épp gumiember volt.
Fentiek fényében ültem neki annak idején a sorozatnak, ami számomra egészen unalomba fulladt, de aztán mikor újraindították, akkor ismét nekiültem. A gyermeki félelemfaktor sehol nem volt, s az évadok java része nálam unalomba fulladt főleg az átívelő szál miatt, ami másról sem szólt, mint összeesküvésről, amelyek történései sehová nem haladtak. Így van az újabb évadoknál, amelyekben tényleg nincs semmi érdekes már, s nem is csoda, ha nem is kap folytatást ilyen nézettséggel. Csalódás lett végül nekem.

Eredeti cím: South Park
Magyar cím: South Park
Készítés ideje: 1997-?
Epizódok száma: 260
Még általános iskola alsó tagozatát koptattam, amikor elindult a sorozat. Egy igazi unikumnak számított az animációs szériák között, s bizony nagy legénynek számított az, aki látott belőle akár egy részt is. Nálam ez azonnal kiesett, hiszen akkori még videónk se volt, nem még HBO előfizetés, ahol rajtolt a sorozat. A kezdeti évadok valóban jók voltak, s talán a kilencedik évadig néztem, amikor akkora szünetet tartottam, hogy utána el is felejtettem folytatni.
Jött majd egy bejegyzés arról, hogy korszerűsítették a sorozat bevezetőjét, s akkor eszembe jutott, hogy nem folytatom ahol abbahagytam, hanem nemes egyszerűséggel újranézem a teljes sorozatot. Nem mondom, hogy visszatért a régi minőségéhez a már 21.évadában járó sorozat, de még bőven tud szórakoztatni.

Eredeti cím: Wilfred
Készítés ideje: 2011-2014
Epizódok száma: 49
49 epizód nem sok. De ahhoz viszont kevés, hogy valóban jól tudjon szórakoztatni. Egy adott évad nem volt túl tartalmas ebből a szempontból, hiszen hamar kifutott, majd a következőnél nem is emlékeztem semmire. Azonban amikor véget ért nagyon sok jót olvastam, hogy mennyire szintet tudott ugrani a sorozat minőség terén, így úgy döntöttem, hogy akkor ismét előveszem az elejétől, s újranézem.
Nem mondom, hogy nyomot hagyott bennem, de mindenképpen egyet kell értenem másokkal, hogy a sorozat közepe volt, aminél leült az egész történt, s az utolsó évadra tényleg tudott húzni egy minőségi szintlépést. Ebből fakadóan nem bántam meg, hogy pótoltam, habár igaz, hogy újranézési faktor vele szemben nincs.

Eredeti cím: The Big Bang Theory
Magyar cím: Agymenők
Készítési ideje: 2007-?
Elkészült epizódok: 183
Annak idején ismét egy igazán nagy rajongás övezte sorozat volt, amibe képtelen voltam belekezdeni. Aztán eljött az idő, amikor tényleg nem voltam képes nem belenézni, azonban már akkor is ajánlották, hogy eredeti nyelven tegyem, mert a magyar szinkronban sokszor elvésznek a poénok. Így hát nekiültem, melyből instant darálás lett, s végül ott tartottam, hogy vártam hétről hétre az új epizódokat.
Azonban a sorozat is átesett némi átalakuláson, hiszen több évig ugyanazt a koncepciót nem lehet követni, így hát szépen lassan, de annál biztosan egy párkapcsolati sitcommá nőtte ki magát, amelyet annak idején talán másfél évre abba is hagytam. Végül visszatértem hozzá. Nem mondom, hogy tökéletes, s nem is rossz. Inkább a közepestől messze van, de a jót nem éri el. S sokszor azon kapom magam, hogy nem is emlékszem fontosabb cselekményekre. Ennek ellenére kitartok mellette, hiszen heti húsz perc nem sok a sorozatra.


Eredeti cím:
How I Met your Mother
Magyar cím: Így jártam anyátokkal
Készítés ideje: 2005-2014
Elkészült epizódok: 208
Ki lesz az anya? Hogyan is ismerkedik meg vele Ted? Ez fontos kérdés volt a sorozattal kapcsolatban, amelynek koncepciója arra épült, hogy az egyik karakter elmeséli hogyan ismerkedett meg élete szerelmével, akitől két gyermeke is született később. Azonban az anya kiléte tisztázatlan maradt egészen a kilencedik évadig, s azt megelőzően csak itt-ott tűnt fel úgy, hogy közben az arcát nem láthattuk. 
Szintén javában futott a sorozat, amikor én már becsatlakoztam, s az ötödik évadnál éreztem azt, hogy kissé leeresztett, s önmaga paródiájává vált, s úgy volt vele, hogy majd később folytatom. Ebből annyira nem lett semmi, hogy a sorozat véget ért, s minden fontosabb információt meg is tudtam, s még a befejezést is megnéztem online. Azonban minap ismét előkerült, s úgy döntöttem szavazok neki még egy esélyt. Az esélyt megkapta, miután már sokra nem emlékeztem az évadokból, így az első évad úgy beszippantott, hogy annak felét már meg is néztem tegnap délután. Bizakodom. 

Címke , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük