The X-Files: 10.évad

Magyar cím: X-akták

…és akkor most szépen fogom magam és előveszem azokat a sorozatokat, amikkel el vagyok maradva, hiszen ezzel a hat epizódos tizedik évadnak szánt felélesztéssel részemről befejeződött a The X-Files – dara, amely lassan négy hónapja tart. Szinte mindent tudok, amit a sorozatról tudni kell, s azt kell mondanom, hogy vegyes érzelmekkel búcsúzom tőle egy esetleges tizenegyedik évadig, amely elméletileg el fog készülni a pletykák szerint.

Nagyjából 15 év telt el a sorozat befejezése óta, s 8 év pedig az utolsó filmes próbálkozás után. Bevallom teljesen más az élmény úgy, hogy gyakorlatilag négy hónap alatt fogtam magam és az eddig elkészült összes alkotást szépen magamévá tettem. Mint ahogyan a bevezetőben is írtam, hogy ezt nem bántam meg, azonban meg kell jegyeznem, hogy a sorozat nem abban a fényben tündökölt, mint ahogyan azt húsz évvel ezelőtt tette, amikor én még a takaró alól néztem az első évad epizódjait. Nyilván ebbe bele kellett törődnöm, így hát elfogadva azt, hogy a félelmetes, és beszaratós horrorsorozat státusz tulajdonképpen nem létezik.
Egyértelműen hatalmas nagy rajongótáborról van szó, ha a sorozatot nézzük, s minden bizonnyal hatalmas nagy bukás is lett volna, ha a készítők ahelyett, hogy egy folytatást hoznánk össze, helyette készítenek egy remake változatot. A legjobb döntés egyértelműen az volt, hogy egy tizedik évaddal folytatják a sorozatot, ámbár meg kell jegyeznem, hogy a 15 évnyi különbség nagyon is látszott a sorozaton, így kissé idegen volt nekem, habár sokkal, de sokkal jobban tetszett, mint az utolsó két évad.

Mindenképpen meg kell azt jegyeznem, hogy a sorozat készítői semmit nem bíztak a véletlenre, s ez érződött is a hat részen keresztül. Nagyon megakarták fogni az új nézőket úgy, hogy közben visszacsábítsák a régieket. A nosztalgiafaktor nagy volt, tény. S ahogyan néztem az epizódokat egymás után egyre inkább az látszott, hogy a korábbi szisztémát követve tulajdonképpen a jól bevált receptet másolják le a készítők. Tehát, aki azt várta, hogy lesz majd némi újítás, s új életet lehelnek a szériába azt valahol el kell keserítenem. Az aktuális kornak megfelelő állapotban tért vissza, de ugyanabban a köntösben.
Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a sorozat rendelkezett egy fix főcímmel egészen addig, míg David Duchovny nem kezdett el össze-vissza részt venni a sorozat készítésében. Először fél évadra tűnt el, majd egy egész etapot kellett nélküle végigvinnie a stábnak. Részben ennek is volt köszönhető, hogy ekkor kezdték el az alkotók a főcímet picit átszabni. A kilencediks egyben utolsó évadra egy teljesen új főcímet kapott a sorozat, ami szerintem jól sikerült. Direkt nem is kerestem rá sehol, s kíváncsi voltam, hogy vajon változtatnak-e az új évadra. Abban egyetértek, hogy az eredeti volt a legjobb, de azért nem kicsit lepődtem meg, amikor a legutolsó, vagy új készítése helyett visszatértek a legelső változathoz. Ebből is látszik, hogy inkább a régi bevált dolgokat vették elő a készítők, s ugyanazokat a köröket is futották le végül. Mondhatnám, hogy ezzel semmi baj sincsen, de bele kell gondolni, hogy az eredeti sorozat lefutása után eltelt esztendőben az eredeti nézők java része felnőtt, illetve öregedett, s elnézve a sorozatos felhozatalt teljesen megváltoztak mára az igények.

Az új évadra természetesen a két fontos szereplő is visszatért, így ismét láthattuk hat részen keresztül Muder és Scully tevékenységeit, akiket a készítők szépen szét is választottak. Ámbár tény, hogy nem sok szó esett arról, hogy mi is történt kettejük között, ami végül a kapcsolatuk, s házasságuk végét jelentette, s erről csak pár mondatot kaptunk az első részben. Nem mondom, hogy rossz húzás volt, mert az eredeti szériában is kissé életidegennek találtam azt, ahogyan egymásra találtak.
Az első rész igyekezett, hogy azok is becsatlakozhassanak, akik az eredeti sorozatot nem látták. Nyilván ehhez kellett egy remek előzmény bemutatás is, de azt kell mondanom, hogy ez a rész volt az, ami eldöntötte sokaknál, hogy akkor fogja-e folytatni, vagy szépen a kukába löki az egészet. Míg az epizód egyik fele szép folyású volt, majd haladt előre, addig a második fele olyan tempót diktált, aminél csak úgy kapkodnom kellett a fejemet. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem tetszett valamennyire az évad, de azt mindenképpen meg kell említenem, hogy az eredeti sorozat kilenc évadon építette az idegen inváziós dolgokat, majd az újban ezt szépen fogták a készítők és szembehugyozták elég rendesen.

Megértem, hogy kell az újdonság, s a költségvetésnek is vannak határai, s nem mutogathatnak öt percenként idegen űrhajókat és egyebeket. De ennél rosszabb megoldást tényleg nem tudtam elképzelni. Tulajdonképpen Mulder szépen összerakja a kis mozaik darabokat, mely szerint az idegenek inkább megmenteni akartak minket, mintsem gyarmatosítást kezdeményezve leigázni a földet. Néztem egyet ki a fejemből, hiszen kilenc évadig pont ezt adagolták belénk a készítők, hogy az idegenek milyen gonoszak is tulajdonképpen.
A készítők igyekeztek rágyúrni a nosztalgiafaktorra, így aztán a karakterek közül Skinner is feltűnt, valamint Reyes is. Annak ellenére, hogy nem volt elég meghatározó Dogett karaktere hiányzott ő is, vagy említése, hogy mi lett a sorsa. Azonban igazi mély torkos mély szopás volt a cigarettázó férfi karakterének visszahozása, akinek halálát láthattuk az utolsó részben. Függetlenül attól, hogy milyen jók voltak a sminkesek, s próbálták mutatni milyen emberi ronccsá lett kívülről, akkor sem elfelejthető, hogy megmutatták az alkotók a befejezésben, ahogyan a tűz lemarja a koponyájáról a húst. Túlélni azt – azt alapul véve, hogy sorozatról beszélünk -, lehetetlen.

A befejezés egyébiránt számomra csalódás volt, ahogyan húsz perc alatt mindenki megbetegszik, majd pedig megjelenik egy “csészealj” és ennyi. Ha őszinte akarok lenni a készítőknek kellett volna valami olyasmi terv, hogy olyan zárást kapjon eme évad, hogy ha elkaszálják, akkor a rajongók ne legyenek csalódottak. Főleg azért, hogy felélesztve a befejezett sorozat nyitva maradjon végül.
Szó se róla, hogy rossz volt ez az évad. Egyszerűen csak más lett. Talán ott rejtőzik a probléma, hogy túl sok idő telt el a két évad között, továbbá megváltoztak az igények, s alkalmazkodva az aktuális év elvárásaihoz már más lett. Persze hozzáteszem látványban legalább nem volt gond, s végre az idegeneket is mutatták normális megvalósításban még akkor is, ha csak pár percig voltak jelen az évadban.

Nem voltam, s nem is leszek a sorozat rajongója, de a nézhető kategóriát még megüti, így marad a nézős listámon.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük