Cities: Skylines teszt

Platform: PC

Mindig is nagy érdeklődés vette körül a szimulációs játékokat. Amennyiben olyan üzletbe tévedtem, ahol értékesítettek nagy mennyiségben játék szoftvereket elég soknak volt a műfaja a szimuláció. Az ilyen játékok esetében viszont nagyon meghatározó, hogy hogyan állnak hozzájuk a fogyasztók. Hiszen mitől is lesz jó egy játék? Valakinek elég, ha jó a grafika, de van olyan, akinek mindegy, hogy milyen, hisz neki csak az kell, hogy legyen benne tartalom. És van egy szűkebb kör, akiknek mindkét tulajdonsága az adott játéknak meghatározó. Valahol pont emiatt is kukázható az ilyen műfajú játékoknak több, mint a fele.

Aggodalomra nincs azonban ok. Igaz, hogy kevés az olyan cím, amelynek nevéhez minőségi jelzőt tudunk kapcsolni, de legalább az a kevés ténylegesen jó játéknak minősül a játékosok számára. A szimulációs játékokkal nagyon hadilábon álltam lévén kevéssel jutottam el a kipróbálási fázisig, illetve még kevesebb volt, amely ténylegesen tetszett. A 2013-ban megjelent Simcity volt az, amelynek komolyabban nekiültem, hiszen az tartalmazta azokat a dolgokat, melyeket a korábbi epizódjaiból, illetve konkurencia által piacra dobott játékokból hiányoztak. A lelkesedés csak az első hétben tartott, ugyanis nálam hatalmasat bukott az idétlen korlátai miatt. Gyógyír a sebre, hogy itt a Cities: Skylines.

cs01

Teljes bejegyzés

Mátrix trilógia is bekékült!

Azon filmek közé tartozik a Mátrix, melyet nagyon szeretek. Ugyan már egy ideje itt van a merevlemezemen  nagy felbontásban, de még nem jutottam el odáig, hogy meg is nézzem. A merevlemez élettartamának végéig nem akarok mindent tárolna rajta, így folyamatosan írom ki az anyagokat. Azonban a nagy méretű fájlokhoz bizony írható Blu-ray lemezre van szükségem.
Ha igazán minőségit akarok venni, akkor bizony nem sokkal marad alább, mint az eredeti kiadványnak az ára. Így végül úgy döntöttem, hogy még kétezer forintot hozzáteszek a végösszeghez, így három írható lemez helyett megvásárolom a filmeket eredeti adathordozón:

IMG_20150529_153450

A mai nap tudtam csak elmenni érte, s a délutánom egyik része azzal telt, hogy az első részt megnéztem. Bevallom nagyjából 90%ot adnék rá, ha a képminőséget kellene alapul vennem. Ámbár hibának nem lehet felróni, hiszen egy 1999-es filmről van szó, nem pedig egy újról. Ha pedig ezt vesszük alapul, akkor nem rossz a minősége a kiadványnak.
Az este pedig egyértelműen a két részé lesz, s majd azokat is letesztelem. Azt gondolom, hogy 2490 Ft-os darab áron nem volt rossz vétel eme filmek.

Supergirl – 1×00 (Pilot)

Nem régiben zajlott le az amerikai TV-s upfronts, melyen nagyon sok minden bejelentésre került. Igaz, hogy már jóval előtte tudni lehetett, de mégis itt került ténylegesen bejelentésre, hogy érkezik a Supergirl. Mondjuk tény, hogy nem volt róla tudomásom, hogy van ilyen képregény, illetve film is készült ebből. Bár a Superman univerzum nekem kicsit sok volt már a sokadik remake illetve sorozat után. Ámbár igaz, hogy a mozifilmeken kívül egyetlen egy szériát sem követtem nyomon.
Az előzetese egyébként marhára megvett, így volt egy sorozat, amiért nagyon vártam a szeptembert. Elő szokott fordulni, de ez az első olyan széria, aminél meg is történt, hogy még az adásba kerülés előtt kikerüljön az internetre a bemutatkozó epizód. Az ilyen részekkel egyébként is óvatosan kell bánni, hiszen volt már rá precedens, hogy a kikerült változat nagyban eltért a levetítettel.

sp.mkv_snapshot_46.02_[2015.05.25_23.21.04]

Teljes bejegyzés

Milyen lesz a nyár vizuális szórakozások terén?

Ha az időjárást megnézzük, akkor gyakorlatilag már itt is van a nyár. Naptár szerint viszont csak jövő héten kezdődik majd el. Sokkal lazább lesz mindenki, illetve több minden elérhetővé válik.  Az előző bejegyzésemben már nagyjából ecseteltem azt, hogy mit is kívánok kihozni az idei nyárból, ámbár arról nem igazán esett szó, hogy mik is a terveim a vizuális szórakozások terén.

Render_TR2-XL

Milyen lehetőségeim lesznek azt többnyire három dolog szabja meg: szabadidő, pénz és a programok. Az idén ismét eszközöltem egy gépfejlesztést. Szülői részről volt már szükségszerű, de inkább a sajátomat adtam tovább pár alkatrész kivételével, így pedig nekem lett egy majdnem új gépem. A döntés hátterében pedig az volt, hogy amit tovább adtam az még sok évig ki fogja szolgálni a szülőket használat szempontjából, de az új masina esetében nem tudták volna kihozni belőle a maximumot. Főleg, hogy csak internetezésre kellett a gép.
Nem vagyok hitel párti, így inkább a bankszámlám hitelkeretébe költöttem bele. Ez számomra nagyobb biztonságot jelent, mint két évig fizetni a részleteket. Ámbár tény, hogy emiatt több munkát is kell bevállalnom, s szabadságom java részét augusztusra toltam. Így már a május sem sikerült valami jóra munka terén, de a napokban kezembe vettem a júniusi beosztást, mely ugyan nem lett olyan rossz, mint gondoltam, de szabadtéri programokat nem nagyon tudok tervezni. Tehát bicajozás nem nagyon lesz, s strand is csak hónap vége fele jöhet szóba. Ebből fakadóan pedig fejest ugrok majd a vizuális szórakozások tengerébe, hisz szinte csak erre lesz energiám. Persze, ha épp nem tartózkodom majd itthon.

Nemrég sikerült kipróbálnom kedvenc játékom első részének android változatát, melynek kapcsán kedvet kaptam ismét ezekhez a régi részekhez. Így a Tomb Raider  old gen részeit tervezem végigvinni még akkor is, ha ezek sokkal nehezebbek, mint az újak. Jelen helyzetben a második résznél tartok. Emellett persze az új generációs részeket sem hanyagolom el, hiszen nem rég fedeztem fel egy módosítást az Anniversary alcímet viselő évfordulós kiadáshoz, melynek köszönhetően sokkal jobb grafikai élményt kaphat a játékos. Mindezek mellett a hónap elején itthon voltam három napot, s megint sikerült kifognom azt, hogy zuhogó eső rontsa el a napomat, így nem nagyon szerettem volna kimozdulni. Ennek köszönhetően szépen a Star Wars: The Force Unleashed volt az, aminek nekiültem. Az első rész szinte meg is lett két nap alatt, de a második részt csak ma tudtam befejezni. Mindezek mellett a nemrégiben megjelent Cities: Skylines rántott be igazán. Nem nagyon voltam képben a városépítős játékokkal kapcsolatban, de a tavaly kipróbált 2013-as SimCity bizony bebizonyította, hogy ez a stílus is bejön nekem. A fentebb említett cím viszont teljesen korrekt, s szinte minden olyan elemmel találkoztam benne, ami a 2013-as játékban nem volt. Tény és való, hogy nagyjából két napnyi játékidőm van benne, de ugyebár eddig nem nagyon volt lehetőségem elfoglaltságaim miatt jobban belevetni magam. Persze tény, hogy a héten mindenképp leírom a tapasztalataimat egy teszten belül.

Eme nyár minden bizonnyal nagy sorozatozás nélkül fog telni. Egyrészt szinte minden kifutott már, s ami még nem az május végére fog. Másrészről pedig a következő három hónapban csak három széria fog bemutatkozni. Újoncok lévén fenn áll a lehetősége annak, hogy az első rész után kaszálom őket. Ennek fényében pedig a filmekre helyezem a hangsúlyt.
Neo_render_by_moonmanxo-d4qfnzvMég nem látott filmek többnyire leírások, s ajánlások alapján fogom megnézni. Mozis élményem nem nagyon lesz, hiszen nem találtam olyat, amit érdemes lenne megnézni idén. Ez alól kivétel csak a Jurassic World, melynek bemutatójáig nagyjából épp hogy két hét van.
Nagyon sok film van, ami tetszett, s közülük pedig van kedvenc rengeteg. Amikor a DVD változatokat lecseréltem HD-re, akkor többnyire arról szólt az egész, hogy HD minőségben beszereztem őket, s majd itt hevertek a merevlemezen egészen a kiírásukig. Na már most ezeknek java részét nem néztem újra, s csak belenéztem, hogy milyen is minőségük ténylegesen. Ezekből rengeteg van, így hát jó pár filmet újra fogok majd nézni. Ámbár mielőtt ezt megtenném minden bizonnyal a héten újabb klasszikusokkal fog bővülni majd az eredeti kiadások tárháza. Ugyanis leadtam a rendelésem a Mátrix trilógiára, hiszen darabja 2400 forint. Nagyjából ennyi egy írható minőségi Blu-ray lemez ára. Így viszont mindenképp ez a három film lesz majd, amit meg fogok tekinteni.

Supernatural: 10.évad

És akkor ezennel (egy sorozat kivételével) nekem véget is ért a 2014/2016-os sorozatos évad. Ugyanis a tegnapi nappal szépen elbúcsúzott a Supernatural, mely sajnos nem az utolsó etapját nyomta le a tévében nagy bánatomra, hisz így végül nekem kellett meghoznom azt a döntést, hogy eme széria nekem letudja az utolsó évadát, melyet megnéztem.
Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor én azok közé tartozom, akik ha megszerettek valamit, akkor nehezen engedik el. Nyilván az életem megváltozott, hiszen a munka, magánélet közé kell beiktatni azokat a szórakozásokat (jelen esetben a sorozatnézést), melyet egyedül végzek. S bizony limitált időkerettel azok, melyek nem kötnek már le, vagy nem tetszenek azokat lelkiismeret furdalás nélkül abba kell hagyni. Mielőtt még rátérnék az aktuális évadra egy összegzés nem árt az eddigi évadokról.

Supernatural.S10E23.720p.HDTV.X264-DIMENSION.mkv_snapshot_03.51_[2015.05.21_17.25.08]

Teljes bejegyzés

Leszel-e a barátom kedves Xperia P2 ?

Nemrégiben egy érdekes kép jelent meg minden mobiltelefonnal foglalkozó oldalon. Egyelőre még pletyka szinten kell kezelni, de íme az egyik (elvileg) zászlóshajónak szánt, s Xperia P2 névre hallgató okostelefon:

xperiap2

Annak idején nagy barátságot kötöttem a Sony Ericsson telefonokkal. Amikor végre ténylegesen része lehettem a munkaerőpiacnak nem volt kérdés egy új készülék megvétele. Ez a volt a Sony Ericsson W8, melynek igazából nagyon semmi létjogosultsága nem volt már akkor sem, de ugyebár mivel az androidhoz nem értettem, így nem tudtam, hogy a walkman brand itt csak maximum design-t jelenthet, hiszen szinte minden okos telefonban van zenelejátszó. Ez volt nagyjából négy éve. Akkor itthon nagyon tetszett mindenkinek, így akartam venni még egy ilyet. De mivel úgy ítéltem meg, hogy gyenge, s sok helyen (leginkább munkahelyemen) nincs térerő, így beruházok egy erősebb mobilba. Egy évvel később így lett egy Sony Xperia U-m. Na ekkor kicsit pofára estem. Tetszett a készülék, de továbbra is gyengének tartottam. Kifejezetten zavart, hogy soha nincs térerőm a munkahelyemen. Bevallom ezt a szolgáltatónak tulajdonítottam.
Zavart a dolog, hisz nem voltam elérhető, s én sem tudtam elérni senkit. Így bő egy évre rá lett egy Sony Xperia L-m. Gondoltam már ez olyan jó készülék, hogy működjön normálisan. Nem így történt, így gyakorlatilag szintén csalódtam. Majd rákeresésnek köszönhetően isteni szikra: sim kártya csere a szolgáltatónál, hogy a telefonszámom meg maradjon. És láss csodát: a térerő gondok a sim kártya hibája volt. „Örültem”. Öt hónapig élvezhettem a telefont, mikor bedöglött. A hely, ahonnan vásároltam nem volt hajlandó javítani. Így dühömben felkerekedtem, s a helyi MediaMarkt-ban megvásároltam egy Sony Xperia SP-t, amely szerencsére azóta rendkívül jól működik. Szerencsére időközben sikerült kicsikarnom a másik javíttatását, így valamennyire csökkentettem az anyagi veszteségemet, ami ért ezáltal.

Amennyiben igaz, amit írnak róla, akkor minden bizonnyal pozitív teszt kapcsán beruházok egyre (persze szigorúan százezres értékhatár alatt).
Annak örülnék, ha valóban igaz lenne a 12,1 MP kamera, melyre ténylegesen jó szoftver írnának. Nyilván egy mobil nem nagyon fogja átvenni a fényképezőgépek szerepét, de azért jó lenne, ha lenne valódi minőség. Mindenezek mellett nagyjából nagyon picivel lenne nagyobb a mostani készülékemnél, ámbár ami felkeltette a figyelmemet az a 4240 mAh kapacitású akkumulátor, mely kétszer annyi üzemidőt kölcsönözne a készüléknek, mint a jelenlegi készülékemben elhelyezkedő 2360 mAh. Így minden bizonnyal, ha megjelenik vevő leszek rá, de egyrészről megvárom, míg tesztek születnek, az értéke lemegy. Addig pedig a sajátomra vigyázok, hisz akkor megválok az enyémtől.

The Returned: 1.évad

Ez is megvolt! Igaz, hogy csak tíz epizód volt, de mégis kifutott nemrég a The Returned, mely szerintem az idei év új sorozat kínálatának egyik fogyasztható darabja volt. Legalábbis, ha az ízlésemet vesszük alapul, akkor mindenképp. Jelen pillanatban nem tudni, hogy lesz-e folytatás, de a nézőszámot nézzük akkor minden bizonnyal lesz. Mivel kábeles szériáról van szó, így nem tudom mikor fogjuk megtudni, de szerintem legkésőbb nyár végén csak lesz róla valami hír.

Teljes bejegyzés

Kezdődik a bicaj szezon!

Ebben az évben alig vártam, hogy ismét eljöjjön a jó idő. Leginkább azért, mert eléggé felemás évkezdésben volt részem, s szerettem volna igazán hódolni a hobbijaimnak, melyekből leginkább azoknak sikerült – legtöbbször rossz idő lévén -, melyek fedett helyszínekhez köthető sajnálatos módon.
Annak nem nagyon örültem, hogy idén szinte elmaradt a tavasz, s máris nyár eleji helyzet állt elő. Leginkább pont azért, mert elviselhetetlen volt a hőség, amit sokszor kellett átélnem a buszozáskor. Sajnálatos módon ez kicsit meg is viselt, hiszen nem nagyon tudtam az öltözködésemet ehhez az időjáráshoz igazítani. Ugyanis vagy nagyon fáztam, vagy pedig nagyon melegem volt. Eme kettős dolog pedig korántsem volt jó számomra. Ami leginkább zavart, hogy a meleget egyébként sem szeretem, kivétel ez alól a strandon való időtöltés, melynek egyelőre még nem láttam esélyét ebben a hónapban. Azonban a bringámat már előkaptam, s igazán tapasztaltam, hogy nem ártana egy erősebb, s minőségibb darab a fenekem alá. Azonban a tegnapi napon teszteltem magam, hogy mennyire is sikerült eltunyulnom a téli időszak alatt, ami ezt a hobbimat jelenti:

bk_screenshot

Végül úgy döntöttem, hogy a szokásos utamat fogom megtenni, azaz a helyi élővíz mellett lévő kiépített bringa úton fogok majd végig kerekezni. Helyette azonban úgy döntöttem, hogy megtekintem azt a helyet, ahol még óvodás koromban éltem. Tudni illik, hogy annak idején anyagi szempontból jövedelmező volt tanyán élni, így úgy gondoltam megnézem meg-e van-e az ingatlan. Odáig nem jutottam el, de megtudtam, hogy a város másik végében bizony nem kis zöld övezet van ráadásul horgásztavakkal megtűzdelve:

p000 p001 p002 p004 p005

Horgászni nem szeretek, ellenben lubickolni a vízben imádok olyannyira, hogy onnan szinte ki sem lehet parancsolni. Amikor megláttam, hogy mennyi vízlelőhely van a közelben akkor arra gondoltam, hogy mennyire jó lenne ide kijönni, s fürdeni egyet. Egyrészről hetente többször is meg lehetne oldani, s másrészről pedig ingyen lenne, így jelentős összeget spórolnék meg, ha ezt összevetném a strand belépő árával. Másrészről pedig nem kellene azon gondolkoznom, hogy mennyit is tudnék eme víz iránti szenvedélyemre költeni, ha a strandot venném célba. Azonban az utolsó képen tökéletesen jól látszik, hogy ez a tervem is kilőve. A kis kosz még nem is szegné kedvemet, hisz itthon egyébként is megfürödnék (mielőtt még bárki belekötne ebbe a gondolatmenetbe jobb, ha mindenki belegondol abba, hogy a strandon a medencébe a többség a szükségleteit elvégzi), de jól látható, hogy sajnos tele van szeméttel. Így minden bizonnyal nem épp lábbal jönnék ki onnan.

Szeretnék minél több időt fordítani a szenvedélyemnek, de azt alapul kell vennem, hogy egyrészről van anyagi oldala, másrészről pedig a munka az, ami gátat vet ennek. Hiszen az időm java részét sajnos ott töltöm. Ráadásul elkezdődtek a szabadságos hetek, azaz a kollégák szépen elkezdenek elmenni szabadságra. Ezzel nekem nem is lenne gondom, de én úgy gondolkoztam, hogy majd mindenki nyáron akar menni. Eme véleményem megdőlt már akkor, amikor a kezembe vettem a májusi beosztásom. Így sajnos azzal kell szembe néznem, hogy két hetem is olyan, ahol gyakorlatilag ki fogom dolgozni a belemet is. Ráadásul még júniusra sem terveztem semmit, így minden bizonnyal jövő hónapban is majd fogni fogom a fejem a munka mennyiségén.
Következő hónapban mindenképp szeretnék egyszer eljutni a moziba, illetve a strandot sem szeretném kihagyni. Itt annyi problémám van, hogy nem tudom, hogy vajon mit is tartsak a szem előtt: a társaságot, vagy pedig a pénzt? Ha a pénzt, akkor egyértelműen egyedül megyek el, hisz egyedül is jól tudok szórakozni, ugyanis nekem az a lényeg, hogy a vízben lehessek. Ekkor viszont remekül vissza tudom magam fogni fogyasztás terén magam. Azonban, ha a társaságot veszem alapul, akkor minden bizonnyal fogyasztani fognak, melynek köszönhetően legalább egy strand belépőnek az árát el fogom üdítőzni, fagyizni, meg hamburgerezni…

…egyelőre még nem döntöttem mi legyen, de két hét múlva minden bizonnyal már tudni fogom.