Eső után…

Mai napon ismét egész nap esett. Viszont el kell mondanom, hogy ugyan lőttem egy fotót a bámulatosan szép égboltról a nagy felhőszakadás után, ámbár azzal szembe kell néznem, hogy sokkal gyönyörűbb volt élőben….

Ezért imádom, mikor estefelé esik az eső!

20150330

The Walking Dead: 5.évad

…és ennyi volt. Lezárult a zombi vadászok ötödik évada is. Annak idején az első évad nekem nagyon tetszett, s egyik kedvencem is volt. Mindenképp meglepő, hogy hogyan is tört fel a csúcsra a széria, hiszen gyakorlatilag húsz milliós átlag nézettséget elérni, s mindezt kábel csatornán azért mindenképp csodálatra méltó. Sajnálatos módon én nem tudom azt mondani, hogy nálam is így szárnyalt minőségileg, mert végül meghoztam a döntést, hogy nekem az ötödik évad volt az utolsó, amelyet ebből a szériából megnéztem.

Teljes bejegyzés

Glee: 6.évad

Nem állná meg a helyét, ha azt mondanám, hogy rengeteg, de sok bejegyzés szólt a Glee-ről. Legalábbis nálam. Nekem abszolút teljes mértékben bejött a sorozat annak idején, s sajnáltam, hogy csak majdnem az évad végén kapcsolódhattam be a szériába. Bár tény, hogy így azért jelentősen tömény szórakozásban volt részem olyannyira, hogy azt hiszem az egyik hétfői iskolai napomat ki is hagytam annak érdekében, hogy naprakész legyek a részekkel. Illetve persze ott volt még az is, hogy annyira széthallgattam a fejem a sorozat által előadott zenékkel, hogy alvás helyett inkább csak újra, meg újra rákattintottam az ismétlés gombra.
Glee a tökéletes iskolapéldája annak, hogy hogyan is lehet egy sorozatot nagyon sikeressé tenni, majd pedig teljesen beleállítani a földbe. Hisz mondjon bárki egy olyan példát, ahol az adott sorozat fénykorában akár 25 milliós nézettséget produkált, s végül 2 millióssal búcsúzott??

0.mkv_snapshot_02.21_[2015.03.22_13.35.06]

Teljes bejegyzés

Pillanatok, amikor saját magadat vágnád pofán…

Abból a szempontból mindenképp jó, ha az ember rendelkezik egy bloggal. Főleg akkor, ha azt a névtelenség homályába vesző, s általa választott névvel teszi. Az ilyen felhasználói felületek pont azért jók, mert leginkább megadja a lehetőséget, hogy őszinték lehessünk anélkül, hogy bárki a személyes ismeretségi körünkben röhöghessen rajtunk, vagy épp jól nyakon vágjon minket. A további sorokat persze ismeretségi körben nem vállaltam fel, érthető okok miatt.

Kezdjük ott, hogy az ember nem hibátlan. Nem létezik ilyen. Van, akinek sok hibája van, s akad olyan, akinek kevés. És van egy olyan változata az embereknek, akik simán magasról lepottyantanak mindent. Én az a fajta vagyok, aki nem nyugszik addig, amíg mindent rendben nem tud a környezetében. Akár képes vagyok éjszaka közepén felkelni azért, hogy egy csavart meghúzzak a biciklimen, ha éppen arra nem jutott időm, vagy épp elfelejtettem. De bőven akadtak olyan helyzetek, amelyek intő példának szolgáltak nekem, hogy olykor azért jó lenne olyan vaskosat pottyantani mindenre, s büszkeségtől dagadó mellkassal hátradőlni. Még, ha ezt nem is csinálom abban az esetben is jobban tudom elviselni, ha teszem azt szabadidőm bánja egyes tevékenységem, mint mikor pénzt is bukok.
Nagyjából hat évvel ezelőtt vásároltam magamnak egy számítógépet. Eléggé alap volt szegény, nagyjából pont annyira, amennyire a nyári gyakorlati fizetésem engedte, hogy az legyen. Ezt a „csoda masinát” örökölte meg itthon anyám, aki az év elején már többször panaszkodott, hogy nem minden úgy működik, ahogy kellene. Az én gépem atom stabil volt, de egyetlen hiányossága volt: egyetlen egy port hiánya. E miatt gyakorlatilag hiába szerettem volna egy nagyobb SSD-t, annak teljes sebességét nem tudtam volna kihasználni. Akárhogyan gondolkodtam a megoldáson, mindig arra jutottam, hogy ha haladni akarok az elmúlt években bekövetkezett fejlődési szinttel, akkor bizony nálam kell eszközölni alaplap, s processzor váltást, hogy a kiszemelt SSD-t megfelelően tudjam majd használni. Ennek eredménye lett az egy héttel ezelőtti hatalmas kavalkád, melynek közepette összeállt részben az új gépem, mely későbbiekben csak egy SSD cserére várt…

Majd elkezdődtek a gondok. A gond, mely szerint négy memória foglalatból csak kettő volt hajlandó működni. Eme dolog nagyon frusztrált, főleg azért is, mert így ha egy modult tettem bele, akkor sem volt mindegy melyikbe. Bevallom mindennel elégedett voltam, de tartottam tőle, hogy későbbiekben komolyabb problémába is ütközhetek. Ekkor nagyon sok fórumot átolvastam. Próbáltam szoftveresen életre kelteni, s utóbbinak köszönhetően átestem életem első Bios frissítésén is többek között. Már új memória modulokat is vásároltam, hogy megtudjam, hogy mely eszköz lehet a hibás. A legnagyobb probléma az volt, hogy nem tudtam elfogadni, hogy itthon nincsenek meg azok az eszközök, melyekkel teljesen kizárhatom, hogy honnan ered a hiba. A legfőbb gond az volt, hogy nem tudtam elfogadni, hogy ezt nem tudom megcsinálni, illetve az, hogy nagyon úgy festett a dolog, hogy az alaplapnál van a gond, amit majd garanciáztatni kell végül.
És ugyebár ekkor jött nagyon okos tipp, mely szerint akkor is lehet ilyen hibát előidézni, ha a processzor rosszul áll a foglalatban, s valamely tüske nem áll jól. Erre rögtön ráröppentem, s azonnal tapasztaltam, hogy bizony a feltevés igaz, s egyetlen egy tüske rosszul áll. Ezt próbáltam kijavítani, amely olyan „jóra” sikerült, hogy végül kénytelen voltam a másik gépet összerakni, s az új felett állva azon gondolkodni, hogy vajon ilyen miért is nem tud az ember visszautazni az időben, s szépen közölni saját magával mit ne tegyen meg.

Azzal tisztában voltam, hogy bármit csinálhatok, ennél a garancia ugrott. Maximum egy használt alkatrész üzletben tudnám értékesíteni, mint alkatrész. Viszont nem tudtam, hogy hogyan tovább. Azzal teljes mértékben tisztában voltam, hogy a vásárlás itt nem áll meg, lévén mindenképpen szükséges az új számítógép. Azonban a hitelkeret nem dísznek van egy bankszámlán. Egyébiránt pedig az elkövetkezendő hónapokat amúgy is a gépfejlesztésnek lett volna alárendelve.
Ennek fényében úgy döntöttem, hogy a fenti eset remek tanulság volt nekem, s jó példa lesz majd a következő hónapok, amikor is nadrágszíj erősen összehúzva lesz, okkal. Egy suhintással akartam véget vetni ennek, így ugyan kicsit lejjebb adva az igényeket, de minőséget szem előtt tartva mindent lerendeltem vasárnap este. Alaposan megnéztem, hogy mit érdemes vásárolni, s milyenek az igényeim. Így esett a választás egy MSI PC Mate alaplapra.

71764MSI_H97_PC_MATE

Bevallom kicsit féltem attól, hogy nem lesz megfelelő, hisz az előzőt egy ajánlott listából választottam. Azonban megnéztem azok mitől is ajánlottak, így abból kiindulva döntöttem úgy, hogy mégse legyen nagyon drága, de mégse legyen nagyon olcsó. Ellenben minősége se avuljon el már a megvásárlás pillanatában. Amit alapul vettem, hogy azért könnyebben tudok tájékozódni ezen eszközök között. Persze külföldi oldalakat is átnyálaztam, s elsősorban arról bizonyosodtam meg, hogy tényleg nem hozok-e rossz döntést. Az összeszerelés rendben ment, s szerencsére minden egyes része működik.
Az összerakás után, miután már mindennel készen voltam az jutott eszembe, hogy ha részletesen beleásom magam, hogy milyen chipkészletű alaplapot kellene vásárolni, s nekem mi az elvárásom, akkor minden bizonnyal már első körben ezt vettem volna meg. Hisz a korábbi is kizárólag azért került leváltásra, mert egyetlen egy port nem volt rajta. Nevezetesen a sata3. S, ha alapul veszem a mostani állapotát a gépnek, akkor maximum videokártya, illetve processzor csere az, ami szóba jöhet. De az is akkor, ha indokolt.

Végül úgy döntöttem, hogy nem akarok minden hónapban telepíteni, így végül az általam kiszemelt SSD is megvásárlásra került. Ez egy 120 gigás HyperX 3K lett végül, amely már most remek szolgálatot biztosít nekem.

Kingston_HyperX_thumb

Szerencsére a beszerelés nem volt nehéz. Igaz, nagyon sok időt vett igénybe, mert nem akartam úgy járni,  mint hónap elején. A lényegi része az, hogy ennél is azt érzem, hogy felesleges lett volna a hype miatt egy tízessel drágábbért a közkedvelt Samsung-ot venni, mert ez is kiválóan teszi a dolgát. Egyelőre még semmilyen hibát nem találtam benne, s nem csak az általam tapasztalt sebesség elegendő, hanem a tesztek is alátámasztották, hogy nekem ez több, mint tökéletes.

ssduj

A fenti szösszenet kiválóan tanúsítja, hogy mennyit, és mekkorát tudok hibázni abban az esetben, ha nem gondolom át a tetteimet, illetve ahelyett, hogy kapkodnék szépen átgondolnék részletesen mindent. Ha úgy nézzük igazából nagyjából negyvenezernyi plusz költségem lett a tervezethez képest. Tehát innen indulhatnak majd a túlórák és egyéb nyalánkságok, amelyeknek köszönhetően plusz pénzhez juthatok majd.

Címke

Az eltűntek: Lost

S akkor tegnap este megszületett bennem az elhatározás, hogy eljött az ideje, hogy közkincsé tegyem az utolsó kizárólag a sorozatról szóló posztot. Végül is elég csak a Lost tag-re rákattintani, hogy mennyi bejegyzés bukkan elő a szériáról eme lasssan hat éve vezetett blognak.

Tavaly jubilált a széria, s szinte nem volt olyan sorozatos oldal, amely ne foglalkozott volna  szériával. Bevallom bennem is megfordult a gondolat, hogy valamit én is mondok róla a kibertérben. Főleg annak köszönhetően, hogy a lezárás után sikerült megszereznem a HD változatot, amit újra is néztem. De valahogy ez nálam elmaradt időhiány tekintetében. Én az a fajta vagyok, aki vásárol eredeti tartalmat, de ezeket szinte kizárólag digitális adathordozón vagyok hajlandó megtenni. Nagyon sok mindent megvásároltam idehaza, de sajnos vannak hiánycikkek (főleg sorozatok Blu-ray lemezeken), így végül rákaptam a külföldi rendelésre. Főleg azért, mert szállítási költséggel is olcsóbbak, mint itthon megvenni egy sorozatos DVD-t. Így jutottam el a The Complete Collection névre hallgató Blu-ray kiadásra, amelynek köszönhetően tegnap este ért nálam véget a sorozat ismét. Ámbár most tömörítetlen, nagy felbontású, s mindemellett gyönyörű szép minőségben.
Így részemről – bár megkésve – jöhet a „tíz éves a Lost” írás.

Teljes bejegyzés

The Returned – 1×01 (Pilot)

Már olvastam róla, de szintén sikerült olyan szinten elfelejtkeznem róla, hogy gyakorlatilag már akkor találtam vele szembe magam, amikor már mások véleményével találkoztam.
Volt két évvel ezelőtt egy Les Revenants, illetve nem sokkal később érkezett egy Resurrection is. Míg az előbbi francia, addig utóbbi amerikai sorozat volt. Mindkettő felkeltette a figyelmemet, habár minőség terén egyértelműen a francia széria mellé teszem le a voksom. Az alap ötlet már azonnal megvett kilóra. Ugyanis mi van akkor, ha a halott szerettünk egyszer csak megjelenik? Méghozzá úgy, hogy ő nem emlékszik semmire, s élné tovább az életét?

Ugyan a két sorozat elméletileg azért különböző forrást használt, de a The Returned készítői egyértelműen a francia szériát vették alapul.

The.Returned.US.S01E01.720p.HDTV.x264-KILLERS.mkv_snapshot_45.54_[2015.03.17_20.43.37]

Teljes bejegyzés

A „erőmű” megkezdte működését!

A számítástechnikával nekem csak egy nagy bajom van: hihetetlen gyorsan fejlődik, s ezáltal sajnálatos módon az általunk használt eszközök iszonyú gyorsan elavulnak. Így nagyon beleölni százezreket nem érdemes, még annak sem, aki lazán ki tudja ezeket az összeget pengetni.
Körülbelül három évvel ezelőtt eszközöltem gépfejlesztés, melynek köszönhetően szinte minden egyes alkatrész lecserélésre került. Ahogy, hogy elég vaskos és erős legyen az eltelt időben videokártya cserén, memória bővítésen és SSD beszerzése gondoskodott. Idén azonban megint úgy véltem, hogy nem fog ez az év elmúlni, hogy jelentős gépfejlesztés ne történjen itthon. Arra már időközben rájöttem, hogy nem túl előnyös, ha a játékok, melyekkel játszok egy másodlagos merevlemezre kerülnek telepítésre. Így megjelent az igény, hogy egy nagyobb SSD-t vásároljak, lévén most már elérhető áron vannak nagyobb tárhellyel rendelkezők is. Így úgy döntöttem, hogy a meglévő 60 gigás változat majd édesanyám örökli meg, aki egyébként is panaszkodik, hogy lassú a gépe. Természetesen meg is néztem, hisz tőlem örökölte, de hamar rájöttem, hogy már igencsak elavult változatról beszélünk, így már rá is ráférne a ráncfelvarrás. Igazából neki szerettem volna egy komplett gépet venni, de sajnos időközben mégis úgy döntöttem, hogy nálam lesz majd változás, s jelenlegit örökli meg ismét. Ugyan meg voltam vele elégedve, s erősnek mondhattam még most is, azonban évekkel ezelőtt az alaplapon spóroltam. Így példának okáért fájó volt sata 3-as portok hiánya, melynek köszönhetően a jelenlegi SSD-m teljes sebességét nem tudtam használni. Újat nem is nagyon lett volna érdemes venni ennek fényében, s mindezek mellett a jelenlegi sebességteszt is csípte a szemem úgy döntöttem, hogy az alaplap cserével szembenézek, s amit muszáj lecserélek.

Az alaplap természetesen már ebben a hónapban meg is jött. Az eredeti tervem az volt, hogy júniusban fog összeállni mindkét konfiguráció, s majd akkor össze lesz rakva. De végül győzött a vásárlási ingerem, s még a múlt héten lerendeltem a processzort, s ahhoz egy vaskosabb hűtőt is. Aztán úgy döntöttem, hogy mivel ezen kívül minden tökéletesen passzol a jelenlegi konfigurációba, így mindent át fogok majd pakolni. Igazából ezek után SSD csere lesz, illetve a memória modulok lesznek lecserélve nagyobb sebességűekre. Igazából ezek fizikai cseréje maximum 5-7 perc, s ehhez csak egy újratelepítés tartozik majd.
Elvileg már a múlt héten összeállt volna a PC, de sajnálatos módon ahonnan rendeltem máshogy értelmezte a beígért szállítást, így végül processzor ügyben most az Ipon győzött. Első körben egy Hyper TX3 evo ventilátor került lerendelésre. Mivel a mostani processzorommal sem volt gond, ezért úgy döntöttem bőven megelégszek egy 4460-as modellszámmal rendelkező i5-el, hisz nekem elég, hogy újabb generációs, s 400Mhz-el nagyobb órajelen ketyeg, mint az előző. Mondjuk tény, hogy előre sejtettem, hogy mire felébredek, már itt lesz a futár.
(Linkek a kép alatt azok számára, akik esetleg kedvet kaptak a rendeléshez!)

Itt a blog keretén belül azért már sokszor volt olyan bejegyzés, amit ugyan elérhetővé tettem, s feltehetően minden nagyon jót mosolyoghatott rajta. Kivéve engem. Mondjuk tény, hogy a számítástechnika pont egy olyan dolog, amivel azért rendesen be lehet fürödni főleg akkor, amikor az embernek nem áll lehetősége arra, hogy egyes problémákat teljesen ki tudjon vizsgálni.
Ebben már volt annak idején egy bejegyzésem, amit visszaolvasva is nagyon jót derültem rajta. Tanultam is belőle természetesen. Feltehetően fél, vagy egy év múlva, ha ezt is visszaolvasom majd ezen is fogok kuncogni, habár egyelőre csak azon gondolkodok, hogy tényleg ennyire szőke tudok lenni, s ez a tulajdonság bizony nem csak kívülről fakad.

Ahogyan átvettem a csomagot rögtön elkezdtem összeszerelni az új gépet. A legelső probléma amivel szembe kellett néznem az a hűtő volt. Ugyanis univerzális mivoltából azért kicsit trükközni kell, hogy úgy legyenek a talpak felszerelve, hogy pontosan illeszkedjen az alaplapba. Nyilván lehetne mondani, hogy ott van a szerelési útmutató, ami ott is volt. Azonban azon nem szerepelt a jelenlegi processzor foglalat. Így kicsit féltem, hogy esetleg félre lettem tájékoztatva a weboldal szerint, s mégsem passzol ide. Szerencsére majd egy óra küszködés, s mindenféle weboldal átnézése után sikert könyvelhettem el. Igaz, eközben nagyjából háromszor sikerült elvágnom a kezem a hűtőrácsnak köszönhetően.
Ekkor jött a következő pofára esés. A gép elindul, majd miután felpörögnek a ventilátorok minden kikapcsol, majd újraindul. Biztos voltam benne, hogy valami rossz helyre lett dugva, vagy valami rossz. Már szinte darabokra szedtem mindent, s már mindent kicseréltem, hogy megtudjam mi nem rossz. Azzal a gondolattal játszadoztam, hogy neten rákeresve egy informatikai boltba beviszem, amely foglalkozik összeszereléssel, mert én már feladom. Ekkor rápillantottam a hűtőre, s csak az jutott eszembe, hogy ilyenkor azért szívesen pofán vágnám magam úgy teljes erőből. Miközben próbáltam a méretet beállítani a hűtőről nem vettem le a fóliát, lévén úgy voltam vele, majd ha minden passzolni fog majd pasztázás után megteszem. Az egy órányi kínlódás már bepöccentett, s nem is figyeltem erre. Miután szépen felkentem a hűtőpasztát fogtam, s rátettem a hűtőt. Mikor mélyen elmerengtem magamban, hogy vajon ma lesz-e működő gépem, na akkor vettem észre, hogy a hűtőpaszta alatt ott van a fólia.

Ezzel még nem ért véget az egész. Ugyanis annak ellenére, hogy a boot menüben látszódott a másfél terrás vinyóm, telepítés után már nem. Persze ahelyett, hogy megpróbáljam driverekkel megoldani a problémát mit csináltam? Na mit? Dühtől forrt agyammal előkaptam a Windows 7-et, s szépen feltelepítettem. Ekkor megint nem értettem, hogy mi lehet a baj, hisz itt már látta a rendszer is a merevlemezt. Végül ismét visszakerült a Windows 8, ami már használható állapotba került. Ekkor már volt összehasonlítási alapom SSD ügyben is. Az előző alaplapban ezt az értéket produkálta:

ssd_00

Azt már éreztem, hogy gyorsabban fut a kicsike, de viszont nagyon kíváncsi voltam, hogy a teszt mit is fog hozni. Szerintem magáért beszél:

ssd_01

És ebből milyen tanulságot is vontam le magamnak. Először is azt, hogy ha annak idején nem spórolok az alaplappal most nem kellett volna az enyémet szétszednem, s bizonyos részeket továbbadnom itthon, hanem egy az egyben vásárolhattam volna egy új konfigurációt itthonra nem saját használatra. Továbbá, ahelyett hogy fortyogtam volna a saját mérgemben, inkább mindent türelmesen végig kellett volna gondolnom, mert talán így a délutánom is szabad lehetett volna. Mondjuk abból a szempontból szerencsém volt, hogy nem csináltam nagyobb bajt, hisz a rendszer automatikusan lekapcsolt, mikor a processzor hűtése nem volt megfelelő. Következő vásárlás májusban lesz, addig a jelenlegi rendszert fogom tesztelni, habár most sincs rá panasz. Bár a hűtő még furcsa, mert olyannyira nincs hangja, mint ha nem is működne. Habár emellett nagyon jól teszi a dolgát.

Lévén nagy sorozatos maratonomat befejeztem most már jönnek a filmek, s a játékok.

Delivery Man

Magyar cím: Elpuskázva

Annak idején nagyon faltam a filmeket, s a sorozatokat. Tanulói státuszomból fakadóan mondhatni erre volt szinte csak keret. Így nem meglepő, hogy mielőtt munkába álltam volna rengeteg effajta bejegyzés született tőlem. Aztán eljött a nagy betűs élet, s szépen megtanultam azt, hogy ami számomra csak közepes, annak nézését abba kell hagyni. Legyen az akár film, akár sorozat. Valami hasonló miatt fontolom is meg, hogy mi az, amit végül megnézek a moziban, vagy időt áldozok rá. Pont emiatt is döntöttem úgy, hogy a filmezést többnyire egy egész napra szoktam hagyni, mikor nem dolgozom.
Ez a szokásom leginkább azért is alakult ki, mert ha nem tetszik az adott produktum még akkor is nyomhatok egy fekete x-et, majd kezdhetek mást. Míg csak egy szabad délelőtt, vagy délután tekintetében azért elég kínos, ha mondjuk az adott tartalom nem tetszik, hisz akkor már nem jut idő másba belekezdeni. Bevallom nagyon még az előzetesét sem láttam eme filmnek. Azonban a Blu-ray/DVD megjelenésének köszönhetően szinte mindenhol belefutottam. Így végül úgy döntöttem, hogy majd futok vele egy kört a szabadságom alkalmával.

mwt-delivery.man.1080p.mkv_snapshot_00.06.17_[2015.03.13_20.08.06]

Teljes bejegyzés

Empire – 1×01 (Pilot)

Miért is jó sorozatos weboldalakat böngészni? Mert nem csak kulisszatitkokról hullhat le a lepel, hanem ténylegesen jó szériákba botolhat az ember, amit valami oknál fogva kihagyott. Bevallom nem olvastam el semmit, hanem csak a növekvő nézettségi híreket láttam, ami mostanság – főleg az internet korában – igencsak meglepő.
…végül tettem vele egy kört.

Empire.2015.S01E01.Pilot.1080p.WEB-DL.DD5.1.H.264-QUEENS.mkv_snapshot_08.21_[2015.03.12_13.11.49]

Teljes bejegyzés