Crysis 2 Teszt

Platform: PC

Elég érdekes a kapcsolatom a Crysis – szériával. Első találkozásom az első epizóddal valamikor 2008-ra tehető, amikor az akkori új PC-met teszteltem vele ismerős javaslatára, aki csak úgy fogalmazott, hogy akkor erős az akkori konfigurációm, ha a Crysis élvezhetően fut rajta. Nos, valamennyire élvezhetően futott, de valahogy soha nem voltam oda az FPS-szerű játékokért, így azonnal hatállyal ment is a lomtárba.
Azóta eltelt három év, s számomra feledés homályába merült a játék. Persze különböző fórumokon és játékportálon előkerült, mint húzócím, de akkor se nagyon foglalkoztam vele. Idén azonban érkezett a folytatás, s bizony nem kis hype vette körül. Januárban eszközölt gépfejlesztésből adódóan ismét elkezdtem keresgélni húzócímeket húzósabb gépigénnyel, hogy az új PC-met teszteljem. Február végén nem hivatalos forrásból elérhetővé vált a játék majdnem kész verziója, így sokan le is csaptak rá. A látott videók és képek alapján már akkor is megfordult a fejemben, hogy ki kellene próbálni, de ekkortájt ismételten időhiánnyal küszködtem, így végül meggondoltam magam ezzel kapcsolatban. Végül eljött a március, s a rajongók végre a kész verziót vehették le a boltok polcairól, vagy éppenséggel tölthették le különböző nem hivatalos forrásokból. Ekkor is szemeztem a játékkal, de továbbra sem rendelkeztem kellő szabadidővel, így végül passzoltam teljesen. Azonban eljött a nyár, s sajnos úgy alakult, hogy túlságosan sok szabadidőm lett. Négy hónap távlatából is folyton a Crysis 2-vel futottam össze különböző online játékkal foglalkozó hírportálokon, fórumokon. A gameplay videók és képek meggyőztek, hogy szinte majdnem hibátlan grafikájú játékkal van dolgom, s mindemellett rendelkezem minden szükséges technikai feltételekkel, ami mellett érdemes lenne kipróbálni. Így végül úgy döntöttem, hogy teszek vele egy próbát. Grafika azonnal megfogott olyannyira, hogy egyszer csak arra eszméltem, hogy eltelt egy óra, mióta elindítottam a játékot, s bizony eléggé tetszik is.
Mivel eléggé megfogott, így úgy döntöttem, hogy az első végigjátszást abbahagyom, s esélyt adok az első epizódnak, s a kiegészítő résznek is.  Hisz, ha a folytatás ennyire elnyerte a tetszésemet, akkor nem lehetnek olyan rosszak az elődök sem. Az elődöknek is sikeresen a végére értem, s ekkor már tudatosan álltam neki a folytatásnak.

2023-ban járunk, alig három évvel az előző epizódokhoz képest. A helyszín azonban most New York, tehát elfeledhetjük a szemkápráztató dzsungeles helyszíneket, s feltehetően az állatvédők is fellégezhettek, mert a helyszínváltás miatt nem tudunk rákokkal, tyúkokkal és egyéb állatfajokkal dobálózni.
A történet szerint az idegenek elkezdtek terjeszkedni a földön, s szinte meg is hódították azt. Viszont nem ők jelentik az elsődleges fenyegetést, hanem egy úgynevezett Manhattan-vírus, amely szinte kiirtotta New York valamennyi lakosát. Aki túlélte, s semmiféle testi deformitással nem rendelkezik az bizony nagyon szerencsés embernek mondhatja magát. Ilyen emberünk Alcatraz is, aki egy támadás során csak régi ismerősre Prófétára számíthat, aki a játék elején saját keze által el is halálozik. Ezek után megkapjuk segítőnk nanoruháját, majd pedig egy ismeretlen férfi lesz segítségünkre, hisz jóformán mindenki a bőrünkre vadászik.

Teljes bejegyzés

Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2 Teszt

Platform: PC

Idény nyáron valamivel több, mint tíz éves uralkodása után a Harry Potter széria mind könyvben, mind filmvásznon és persze játékplatformokon is véget ért. Természetesen a legtöbben inkább a filmadaptációra voltak kíváncsiak, hisz el kell ismernünk, hogy sajnos a könyv és film alapján készült virtuális alkotások bizony nem a legjobbak. Elég csak a Halál ereklyéi első részének játékadaptációjára gondolni, ami bőven kimerítette a a pofátlanul gusztustalan rossz kategória minden egyes jellemzőjét. Talán az is kijelenthető, hogy a Potter-játékok egyik legrosszabbikáról beszélhetünk. Ennél fogva természetesen fenntartásokkal fogadtam azt a tényt, hogy a második felvonás is fog kapni egy játékadaptációt. Gondoltam ugyanolyan „minőségben”, mint amilyen az első is volt. Azonban a gameplay videók alapján úgy tűnt a készítők azért leültek egy kicsit átgondolni a dolgokat, hogy azokat a baklövéseket ne kövessék el, mint amelyeket megtettek az első epizód esetében.
Aki az első epizód után ugyanolyan fanyar mosollyal várta a folytatást annak nyugodtan ajánlható a második etap játékadaptációja, hisz amelyek elsősorban bűn rosszá tették az előző epizódot azok ebből a részből hiányoznak. Tehát mindenképp jobban sikerült, mint az elődje.

Sajnos viszont a legelején le kell szögezni, hogy akármennyire is jobb, mint az elődje, sajnos a második rész sem váltotta meg a napvilágot, s aki járatos az előző játékokban mindenképpen tudna legalább két olyan címet előhúzni, ami simán lezúzza az utolsó Potter-játékot minőségileg. Persze ez közvetlenül nem jelenti azt, hogy a játék egy jó nagy rakás illatosan bűzölgő legyekkel körülvett trágyadomb, mert annál egy csipetnyivel még is jobb.
Az alaptörténetet gondolom nem kell bemutatni senkinek. Íme az utolsó etap, melyben ugye szemtanúja lehetünk a végső harcnak, amit már az első epizód óta várunk/vártunk könyv, film illetve játék formájában.

Teljes bejegyzés

Jurassic Park: Ultimate Trilogy

Másik nagy kedvencem érkezik október 25-én Blu-ray lemezre, ez pedig a Jurassic Park. Hasonlóan a másik nagy kedvencemhez ennek is keringett HD változata a neten, de mégis csak egy hdtv ripről beszélhetünk, melynek minősége nem lehet referencia értékű egy Blu-ray lemezről készített változatnak.
Természetesen felújított képpel és hanggal érkezik majd a boltokba, tehát epekedve várhatjuk a HD (720p; 1080p) releaseket. Hazai megjelenésről természetesen egyelőre nincs információ.

Falling Skies: 1.évad

Az egyik legjobban várt idei újonc volt a Falling Skies az amerikai TNT csatorna új, idegeninváziós sorozata, ami egyébként magán viseli Steven Spielberg keze nyomát. Nagy várakozás előzte meg a sorozat premierjét, s én is vevő voltam a két részes évadnyitányra. Azonban számomra az első negyvenöt perc után bennem elfogyott a türelem, s végül kukáztam a szériát.
Lévén az összes sorozatommal sikerült felzárkóznom megtekintetlen epizódok kapcsán, továbbá a The Office-nak is a végére értem egy hónap alatt, így nem volt néznivaló az aktuálisokon kívül, ami egyébként kemény két alig húsz perces sorozatot jelent. Annyi negatívumot olvastam a sorozatról, hogy egyszerűen muszáj volt kiélnem önkínzási hajlamomat, s begyűjtöttem az egyébként rettentően rövid, csupán tíz epizódot tartalmazó első évadot.


Teljes bejegyzés

The Office: 7.évad

A The Office hetedik évadával véget ért a nyári sorozat daráim, hisz az aktuális sorozatok aktuális évadával már júliusban végeztem, s utána pedig úgy döntöttem pár elcsípet epizód alapján itt az ideje a sokat dicsért The Office-t is bepróbálni. Mivel nem friss sorozatról beszélünk, s egyéb technikai feltételeknek megfelelően csak HD változatban volt kötelező program a sorozat, így az epizódok megtekintése és begyűjtése az évadok alatt olykor-olykor okozott némi problémát. Ettől függetlenül nem bántam meg, hogy belekezdtem, s kíváncsian várom az ősszel induló nyolcadik szezont.

A hetedik évad vízválasztó a sorozat történelmében. Hisz minden bizonnyal kevés olyan ember van, aki ne lenne naprakész a sorozatot illetően, s főleg azzal, hogy bizony a hetedik évaddal egy főbb karakter el is búcsúzik a szériától. Innen pedig lehet gondolkodni, hogy vajon a sorozat túléli-e, illetve túl tudja-e élni egy meghatározó karakter elvesztését továbbá képes lesz-e nélküle működni.

Teljes bejegyzés

Star Wars: The Complete Saga

Amióta elindult hódító útjára a HD felbontást, s az azt tudó készülékek (tv, blu-ray lejátszó) egyik legjobban várt film ebben a formában a Star Wars volt. Ugyan a világhálón korábban már keringtek tv-ben leadott felkonvertált hd változatok, amelyek ugyan nézhetőek és sokkal jobb képi világgal bírnak, mint a DVD és DVD rippes elődeik, azonban meg sem közelítik egy Blu-ray-ről készített HD rippes társaikat. Aki megvásárolni és/vagy letölteni óhajtja HD formátumban annak piros napos ünnep szeptember 16.

Star Wars: A teljes sorozat (I-VI. epizód)

A sorozat három változatban fog megjelenni. Egyik változat a fent látható borítóval rendelkező egyébként mind a hat epizódot tartalmazó kiadás lesz, ami összesen kilenc lemezt foglal magában. A kiadvány egyébként közel 40 ezer forintos áron lesz elérhető szeptember 16-ától.

Természetesen a kiadó gondolt azokra, akik nem nagyon szimpatizálnak az új trilógiával és/vagy nem tudják megvásárolni a teljes sorozatot. Így nekik kedvez a további két változat, hisz külön is megvásárolható 20 ezer forintos áron az új és az eredeti trilógia.

Star Wars: Új trilógia (I-III.epizód)

Star Wars: Régi trilógia (IV-VI. epizód)

Lévén nem rendelkezem sem asztali, sem számítógépbe való Blu-ray olvasóval, s a kiadványok ára is magas, így szeptember 16 után epekedve fogom várni az Full HD-s (1080p) release-ket.

Hello HD!

Körülbelül másfél éve fordult meg a fejemben, hogy ideje lenne a régi analóg tévém helyett újat venni. Kezdetben hasonló típusban gondoltam, de végül úgy gondoltam, ha lesz rá anyagi keretem akkor egy LCD tévét választok helyette, s emellett is kizárólag olyan típust, amelyik rendelkezik a Full HD felbontással.
Ez a szép igény sajnos sokáig csak vágy maradt, ugyanis tanulói státuszomból kiindulva anyagi jövedelmem egyenesen arányos volt a nullával, valamint szülők részéről ez eléggé drága mulatság lett volna. Decemberi munkám sajnos rajtam kívülálló okok miatt nem bizonyult hosszútávúnak, így az akkori fizetésemet a PC-m fejlesztésére szántam, ami mai napig elég okos döntésnek bizonyult. Szerencsére azonban alig két hónapnyi sikertelen álláskeresés után sikerült egy időre elhelyezkedtem, így végre májusban megvehettem a 32LD350 típusú Full HD LG készüléket.

A készülék remek vételnek bizonyult már a funkciói alapján. Ráadásul egy HDMI-DVI kimenettel rendelkezik kizárólag számítógépes kapcsolatra, amely egy fillérekért megvásárolható kábellel simán kapcsolat teremthető a két eszköz között.
Azonban tv vásárlás előtt nem voltam eléggé körültekintő, ugyanis egyik legnagyobb technikai probléma, hogy a korábban letöltött SD és DVD minőségű filmek, sorozatok sajnos élvezhetetlenül életlenek és elmosódott képet produkáltak. Kivétel ez alól pár eredeti DVD bizonyult, de sajnos ezen DVD-k száma horrorisztikusan kicsi a gyűjteményemhez képest. Tehát kénytelen voltam kedvenc filmjeimet ismételten lerántani HD-ben – már amelyiknek van HD változata -. Ami eléggé neccesnek bizonyult, ugyanis az 500 gigás háttértárolónak használt merevlemez bizony eléggé karcsúnak bizonyult.  Még januárban írtam arról, hogy mennyire jó vásárnak bizonyult a kicsike, főleg annak tekintetében, hogy pár száz forint különbség volt csak kisebbik tárolókapacitással bíró „testvéreihez” képest. Viszont szembe kellett néznem, hogy egy minőségi HD film mkv formátumban minimum 4 gigától kezdődik, s a film hosszától, felbontásától (mert ugye minél nagyobb a formátum felbontása az film formátumának annál jobb a képminőség is) függ, hogy körülbelül mennyi a maximális fájlméret. Nyilván érintetlen Blu-ray rippektől teljesen elhatárolódom (melynek alsó határa minimum 20 giga), viszont a kedvenc filmjeimet mindenképp be akartam szerezni 1080p (Full HD) formában. A kevésbé kedvencek meg elégségesek voltak 720p (HD) verzióban. Így hát ismét merevlemez vásárlásra adtam a fejem, hogy az operációs rendszerre és játékokra szánt 320 gigás és a programokra, HD sorozatokra használt 500 gigás merevlemez mellé beszerezzek egy harmadikat, amit kizárólag HD filmek tárolására szánnék. Nos, az összeg ismét rendelkezésemre állt, így megint csak értelmetlen spórolás lett volna, ha a kisebbik tárolókapacitással rendelkező merevlemezt vásároltam volna meg. Ugyanis szintén pár száz forint különbség volt az 1 terrás és az 1,5 terrás merevlemez között. Természetesen, ha operációs rendszert akartam volna futtatni az új merevlemezemen ésszerűbb döntés lett volna a kisebb tárolókapacitású merevlemez mellett döntenem, de kizárólag háttértárolónak szántam az új merevlemezt, így az utóbbi bizonyult okosabb döntésnek. Így persze azonnal elkezdtem beszerválni az összes létező olyan filmet HD-ban, ami tetszett. És itt a jelenlegi állapot (klikkre növekszik a kép!):

Eddig Death At The Funeral a legkisebb fájlméretű film a maga sima HD (720p) felbontásával és 4,03 gigájával. A legnagyobb fájlméretű film pedig az Avatar a maga Full HD (1080p) felbontásával és 24 gigájával (!)

Aki mindenképp úgy dönt, hogy beszerez egy ilyen tévét előtte mindenképp mérlegelnie kell, hogy miként és hogyan szerzi be a HD tartalmakat. Részemről egyelőre csak letöltött formában érdekelnek ezek a filmek, ugyanis még egy olyan nagyságú gyűjteményt, mint amivel rendelkezek DVD-kel nem vagyok hajlandó kiépíteni Blu-ray formában. Ugyan feltehetően idővel minden bizonnyal beszerzek egy Blu-ray írót és a tömörített mkv-t tökéletesen lejátszani tudó asztali Blu-ray írót, de filmeket kék adathordozón csak igazán húzós címeket leszek hajlandó megvásárolni.

Crysis Warhead Teszt

Platform: PC

Crysis 2 kóstoló után nem sokkal úgy döntöttem, hogy ha már ennyire bejött a második rész, akkor itt az ideje bepróbálni az első epizódot is, amelyhez akkor volt szerencsém, amikor az első nagyobb gépfejlesztés után voltam, s bizony a 2007-es játék volt akkor maga a játék volt a teszt, hogy mennyire jó vasat is sikerült összehoznom. Akkor körülbelül hat perc elég volt arra, hogy szépen búcsút intsek a játéknak, s a lomtárba kerüljön. Azóta nem kis idő telt is, s bizony napvilágot látott a második epizód is, mely akkora hype övezte, hogy jómagam is bepróbáltam. Tetszett. Így mielőtt a játék végére értem volna inkább félbe hagytam, hogy az első epizódot is magamévá tehessem.
Így nem sokat tétlenkedtem. Nekiültem az első epizódnak, s bizony eléggé elnyerte a tetszésemet, habár az tény, hogy egynek tökéletes volt, s nem hiszem, hogy másodjára is szívesen kóborolnék a dzsungelben. Természetesen mielőtt ismét nekiültem volna a második résznek maradt a talonban egy kiegészítő, mely a Warhead névre hallgatott. Az EA és a Crytek remekül eltalálta a játékot, s az első részhez méltó kiegészítőt szállított nekünk. Én, mint zöldfülű ültem neki, s bizony meglepett, hogy az első rész sikerén felbuzdulva teljesen magyar nyelven szólalt meg a játék. Így, aki nem érzi otthonosnak az angol nyelvet, s olvasni se szeret annak tökéletes lehet a Warhead feltéve, ha imádja az ehhez hasonló játékokat, hisz részemről a játékhoz készült szinkron mestermunka!
Az alaptörténet nem különbözik az első epizódtól: 2020 környékén járunk. Az amerikai kormány egy különleges osztagot küld egy koreai szigetre, ahol az a dolguk, hogy megtudják, hogy az ottani civilekkel vajon mi történt. Első körben természetesen az ellenséges fegyveres erők jelentenek különböző problémát, ám katonáink hamarosan rájönnek, hogy a nagyobb veszélyforrás nem más, mint a gépi idegen létforma, amely igyekszik minden élő és élettelen tárgyat elpusztítani maga körül. A Warhead a Psycho nevű katona szemszögéből mutatja be az eseményeket, akinek gépe egy erőteljes rakétatalálat után lezuhan. Innen kezdve pedig harcolhatunk a túlélésért.

Teljes bejegyzés

The Office: 6.évad

Érdekes dolog az ízlés. Kisebb-nagyobb különbségekkel, de különbözik másoktól. Van, akinek valami nagyon tetszik, míg ugyanaz a dolog másnak kínzó lehet vagy épp elviselhetetlenül rossz. Nos, íme jó példának a The Office hatodik évada, melyről eléggé hullámzó minőségről szóló kritikák láttak napvilágot, de ezzel ellentétben én például rendkívül élveztem ezt az évadot, s részemről a legjobban sikerült évad a sorozat történelmében. Bár elképzelhető, hogy az érzet csak azért van, mert esetleg egyben, szinte két nap alatt tekintettem meg az évadot.

Attól függetlenül, hogy a The Office – ugyan nem hagyományos módon, de – sitcom, ahhoz képest rendkívül elüt az átlag ilyen műfajú sorozatoktól. Mindig képes megújulni mind történetileg, mind karakterileg, s erre megint csak tökéletes példa volt a hatodik évad, amely szinte rögtön ott folytatódott, ahol az előző évad abbamaradt.

Teljes bejegyzés