Megy a gőzős (2007)

Mit is tudjak mondani a filmekről? Leginkább azt, hogy ha valamit szeretnék nézni, akkor inkább elkezdek gondolkodni azon, hogy mi volt régen mely nagyon tetszett vagy a kedvencem volt. Moziban biztos vagyok benne, hogy legalább három éve már nem voltam, s nem is igazán rémlik, hogy mely alkotás volt, amit végül megnéztem. A legnagyobb problémám az újdonság hiánya, s az előzetesek megtévesztése. S még nem is ejtettem szót a magyar alkotásokról is, amikben hatalmas nagy hitem sajnos nincs. Az élet azonban úgy hozta, hogy állandó munkaidőmnek köszönhetően a délutánjaim szabadok, így végül úgy döntöttem megnézem mi elérhető nekem, mert épp sorozatokra nem vagyok rá hangolódva. Végül úgy döntöttem esős idő lévén teszek pár próbát magyar alkotásokkal. Az elsővel sikeresen be is égtem.

Teljes bejegyzés

The Little Mermaid (2023)

Magyar cím: A kis hableány

Nosztalgia. Véleményem szerint ezt a szót nem kell bemutatni. Mint ahogyan a Walt Disney-t sem, mely szerintem fénykorát a nyolcvanas és kilencvenes években élte. Emlékszem arra, hogy mennyi mese született. Évente legalább kettő, ha nem több, s emellett pedig nagyon sok sorozatuk is volt. Jó párról lemaradtam sajnos, de még mai napig élnek az emlékek bennem, amikor első osztályosként nagyon imádtam az Oroszlánkirályt, aminek az „élőszereplős” bemutatóján ott voltam. Főleg azért, mert meglepő volt számomra, amikor elindult a gyártónál az a koncepció, hogy korábbi sikeres meséit nem folytatja, hanem filmként újra dolgozza. Amit láttam arról az a véleményem, hogy nem sikerültek rosszul, s elég látványosak és hitelesek is, de sajnos ott véget is ér a dolog, mert az eredetit nem múlja felül semmi. Többek között emiatt is tartózkodtam az új feldolgozástól, így végül moziba sem mentem el. Már elérhető online, s megtekintés után nem tudom elmondani, hogy hibáztam-e, hogy kihagytam a moziban való megtekintést vagy sem.

Teljes bejegyzés

Avatar: The Way Of Water (2022)

Magyar cím: Avatar – A víz útja

Egészen pontosan 13 évvel ezelőtt hatalmas siker lett az Avatar, amely annak idején nekem is elnyerte a tetszésemet. Középiskolásként nagy hatást gyakorolt rám, de nem tudok elmenni az mellett, hogy ez elsősorban nem a történetnek volt betudható, hanem az egyedi látványvilágának. Nem is meglepő, hiszen sokan váltottak rá jegyet, s csak kicsi kellett volna ahhoz, hogy elérje a három milliárdos bevételt az egyébként nem kevés készítési költségek fejében. Az első megtekintés után azt hiszem talán háromszor néztem újra, s nagyjából azóta nem is kaptam elő. Olvastam róla, hogy folytatást terveznek, de nem nagyon gondoltam, hogy tényleg megvalósul. Mikor befutott a moziba gondoltam, hogy jegyet váltok rá, de a több, mint három órás játékidő engem kicsit taszított, így megvártam a megjelenés dátumát. Nem fogom azt mondani, hogy nem voltam az elsők között, akik otthon megnézték. Ennek már talán van egy hónapja is, mert egyszerűen nem tudtam hogyan foglaljam szavakba azt az élményt, amit kaptam a második résztől. Ezt viszont negatív értelemben kell érteni.

Teljes bejegyzés

Átjáróház (2022)

Annak idején nagyon utáltam a magyar alkotásokat. Függetlenül attól, hogy ezek sorozatok vagy filmek voltak. Természetesen akadtak kivételek, melyek arra voltak jók, hogy erősítsék bennem azt a tapasztalatot, hogy néha el lehet csípni egy szórakoztató és reményeim szerint minőségi alkotást, de a többség majdnem nézhetetlen. Aztán szépen lassan, de elkezdtem nyitni pár pozitív tapasztalat után, mely olyan szintre emelkedett, hogy ha jött egy magyar alkotás, akkor majdnem mindenféle előzmény nélkül megpróbálkoztam vele. Így volt ez az Átjáróház esetében is, amelynek a felénél már azon kattogott az agyam, hogy átpörgettem a maradék játékidőt.

Teljes bejegyzés

A Man Called Otto (2023)

Magyar cím: Az ember, akit Ottónak hívnak

Ha őszinte akarok lenni, akkor filmek terén van némi lemaradásom. Ennek leginkább az az oka, hogy a mozilátogatásom kicsit háttérbe szorult. Ennek egyik oka a jegyár valamint az, hogy nem szívesen vesztegetek el olyan alkotásokra időt, hogy aztán keserű szájízzel álljak fel a vászon elől. Tom Hanks jó pár zseniális alkotáson van túl, habár kevés az, amely elé többször is leültem volna. Eme film már elérhető online, de még mindig megtekinthető a mozikban. Gondolkoztam, hogy elmegyek, de végül letettem róla. Habár érdekesnek tűnt az előzetese, de valahogy visszatántorított az, hogy láttam az eredeti változatot. Remake szempontjából pedig a legtöbb ehhez hasonló film sajnos bukás szokott lenni.

Teljes bejegyzés

The Wale (2022)

Magyar cím: A bálna

Tavalyi évben több olyan film volt a moziban, amelyre szerettem volna elmenni, de egyéb okok miatt inkább meggondoltam magam. Az egyik eme alkotás volt, amelynek előzetese tetszett, de az igazat megvallva nem mertem rá beülni, mert féltem, hogy csalódni fogok. Meglepett, hogy elég rövid időn belül elérhetővé vált, s ennek köszönhetően elég hamar meg tudtam tekinteni. Ebből fakadóan pedig elmondhatom, hogy talán nem is volt olyan rossz döntést, hogy kihagytam a moziban való megtekintését.

Teljes bejegyzés

En man som heter Ove (2015)

Magyar cím: Az ember, akit Ove-nak hívnak

Filmek terén mostanság nem igazán vannak olyanok, amelyekre kíváncsi lennék. Moziban is tippre talán két éve voltam utoljára. Ellenben akadnak olyan üzletek, amelyek plázákban elérhető el legközelebb hozzám, így minap belefutottam egy plakátba. Mivel érdekesnek tartottam ebből fakadóan hazaérve azonnal rákerestem, s megnéztem az előzetest. Gondolkodóba ejtett, hogy vajon megtekintsem-e, de miközben olvastam róla szóló kritikákat közben megütötte a szemem, hogy tulajdonképpen egy amerikai remake az, amiről szó van. Így aztán szépen megtaláltam a címben lévő eredeti változatot, s egy vasárnap délután magamévá tettem. 

Teljes bejegyzés

Guillermo Del Toros Pinocchio

Az internet térhódításával, s annak növekvő sávszélességének köszönhetően egyre nagyobb igény lett az online tartalmakra. Igaz ezeket én továbbra sem használom, de nagyon sok tartalom válik elérhetővé letölthető formában. Annak idején a mozis vagy tévés premierre sokat kellett várni főleg ez igaz a sorozatokra. A szabadidőm korlátozottsága miatt sajnos egyre nehezebben kezdek bele vizuális tartalmakba legyen szó akár filmről vagy sorozatról. Ennek is volt köszönhető, hogy legalább három hétig halogattam az új Pinocchio feldolgozást, amit ugyan sikeresen magamévá tettem, de a végeredménytől nem estem hanyatt. 

Teljes bejegyzés

2022: A vegyes érzelmek éve

Középiskolás voltam, amikor több személyes blogba belefutottam, s eldöntöttem, hogy én is indítok egyet. Idén májusban volt ennek már 13 éve, amely egyébiránt elég hosszú idő, s ezalatt nagyon sok minden történt. Egyrészről befejeztem az iskolát, s másrészről pedig érett felnőtté váltam. Habár minden évben vannak történések az életemben, amelyek formálnak a személyiségemen. Azonban akadnak dolgok, amelyekkel kapcsolatban a véleményem nem változott. Első körben nem bántam meg, hogy annak idején a képernyő előtt az internetet használva pornó és egyéb tartalmak helyett személyes blog készítésébe kezdtem. Második körben pedig továbbra is él bennem az, hogy akkor tudok ünnepelni, amikor történik valami, amely ünneplésre méltó. Ebből fakadóan pedig a piros napos ünnepek valamint egyéb mások által jeles napnak tartott napok nekem ugyanolyan hétköznapnak számítanak. A karácsony után a szilveszter is kiesik részemről főleg azért, mert az általam ismert emberek túlnyomó többsége irracionális módon ünnepelni akarja eme napot, továbbá legfőbb szerepe az alkoholnak van, ami nálam kieső dolog, mert nem fogyasztok és fogyasztottam egyáltalán. A másik dolog, amely viszont megmaradt, hogy mindig írtam eme sokak által jeles napnak tartott ünnepen egy összegző bejegyzést, hogy milyen is volt az adott évem: 

2009   2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019    2020   2021

Ámbár tény, hogy ugyanott lakom, ahol tavaly ilyenkor. Ugyanaz a lakótársam, s a magánéletemben is minimális változás történt. A munkahelyem is ugyanaz, mint ahogyan a sokszor nem említett, de meglévő problémák. Ennek ellenére azért el kell ismernem, hogy sok minden történt ebben az évben még akkor is, ha többségük nem egy hatalmas nagy dolognak számít. Tény és való, hogy voltak negatív és pozitív dolgok egyaránt, de legalább ettől lesz érdekes eme gigaposzt, amelyben összefoglalom az egész évet.  Teljes bejegyzés

Coma (2022)

Magyar cím: Kóma 

Filmek terén sajnos nagyon meg vagyok lőve. Ennek oka leginkább az, hogy kevés az olyan cím, amely felkelti az érdeklődésem, s nagyon sok olyan van, amely inkább közepesre sikerül. Mindenképpen érdekes volt, hogy sajnos az ember egyre inkább nem talál kedvére kellemesnek mondható filmet, így minap úgy döntöttem, hogy kicsit átnézem milyen felhozatal is vár rám. Így esett a választásom egy orosz sci-fi-re a Coma-ra. 

Teljes bejegyzés