Gépösszerakó 3.0

Ismét ideje feléleszteni a blog számítástechnikai kategóriáját. Habár tény, hogy elsősorban a vásárlásaimról szóltak, nem pedig a technika világának újdonságairól. Egyrészről pozitív, hogy mennyire gyorsan fejlődik a technológia, s érdekes mindenképpen, hogy hol is tartunk jelen pillanatban. Elég csak visszagondolni tíz évvel ezelőtti állapotra, hogy akkor mi volt, s jelenleg mi van. Másrészről pedig negatív, mert iszonyatosan gyorsan évülnek el az alkatrészek, műszaki kiegészítők, melyekért az ember olykor elég vaskos pénzeket ad ki a kezéből.
Annak idején nekem leginkább a pénz jelentett gondot, habár komolyabban költekezni nem igazán lett volna értelme, hiszen komoly játékos nem vagyok. Van pár kedvenc cím, amit olykor előveszek, de igazából a zenehallgatás, filmnézés, valamint az internetezés az, amit csinálok a gép előtt. Amikor pedig jön egy olyan cím, vagy olyan kedvem van, akkor viszont ténylegesen leülök a TV elé, s megjelenítő váltás után azonnal eltűnök a virtuális világban, s magam mögött hagyva a mindennapi problémákat. Munka és magánélet mellett erre csak akkor jutott időm, amikor több szabadnapom volt egymás mellett, így igazából nem is akartam a középkategóriából kitörve egy erőmet építve menőzni, mint ahogyan sokan is csinálják. Másfelől mivel kevés időt töltök a játékokkal, így nem is voltam hajlandó egy bizonyos pénzösszeg felett költeni (az más kérdés, hogy mennyi a jelenlegi konfigurációm összértéke).

Mint ahogyan fentebb említettem a technológia nagyon gyorsan fejlődik, s ennek köszönhető, hogy az alkatrészek 2-3 év alatt szinte teljesen elavulnak, amennyiben nem felső kategóriás perifériákról van szó. Ámbár tény, hogy nálam olykor a meghibásodás is szerepet játszott abban, hogy kénytelen legyek fejleszteni.
Videokártya tekintetében azt hiszem eléggé szopóágon vagyok. 2011 őszén vásároltam egy ASUS GTX 550ti-t, ami akkor nagyon jó döntésnek bizonyult a középkategóriát nézve. Nagyon jól kiszolgált, melynek eléggé örültem. Három évvel ezelőtt megfordult a fejemben, hogy ideje lenne váltani egy komolyabbra, s így került a képbe a Gigabyte GTX 760-as emelt óraszámú fenevada. A vicc az egészben, hogy el is kezdtem gyűjteni, de két héttel a fizetés előtt, amikor megvásároltam volna a fentebb említett lecserélésre váró videokártya megadta magát. Iszonyatosan hangosan működött, azonban képet nem adott. Már tavaly is játszogattam a gondolatokkal, hogy az utóbbit le kellene váltani, de mivel csak százezres kategóriában gondolkodhatok, így letettem róla, míg olcsóbb nem lesz. Idén a monitorom érdekes jelenséget produkált, melyet annak tudtam be, hogy bizony kezd tönkremenni. Ezért vásároltam egy másikat, majd azon a napon a virtuális világban még mindig fenevadnak számító kártyám meghalt. Így itt vagyok integrált kártyával, amivel mindent lehet csinálni és egyben semmit.

Elkezdtem nézelődni, s csalódnom kellett a kártya felhozatalban. A konkurensnél található kártyák jónak néznek ki, viszont sokat fogyasztanak, így már tápegységet is kellene cserélnem. Az utólag megdöglött kártyám utódja viszont “butább”, ha csak azt nézzük, hogy 128bites a nem túl népszerű GTX960, ami nagyjából azt a szintet tudja produkálni, mint az előző. Innen pedig három lehetséges út áll előttem:

Először is vásárolok egy ugyan olyat, amim már volt. Igazából 4 GB-os változat kellene, amit már nem forgalmaznak. Egyetlen egy lehetséges példány van, ami még kapható, ez pedig nem más, mint az MSI műhelyéből az N760, ami picivel kisebb órajelekkel fut, mint amim volt:

A lényegi része a dolognak, hogy lenne egy olyan kártyám, amivel már tulajdonképpen rendelkeztem, csak már gyártótól. Picivel alacsonyabb órajeleken üzemelne, de legalább megbízható lenne, s tudnám melyik játék hogyan futna. Nagy játékos nem vagyok, tehát elméletileg ennél nagyobbat nem is kellene vásárolnom, mert ez kiszolgálna még egy darabig. Nyilván most elsősorban a Rise Of The Tomb Raider-ről van szó, amiről egyébként is tudni ismeretes, hogy nem lett egy strapabíró port. Saccolva 58 ezerből kijönne az egész VGA vásárlás, ami középkategóriának tökéletesen megfelel. Ha hozzáteszem, hogy az egyik kártyám kettő, s a másik pedig három évig bírta talán ez lenne a legjobb választás. Ellenben ott van az a tény, hogy jövőre már elképzelhető, hogy Full HD felbontáson már gyenge lesz nekem, s egy esetleges cserénél pedig pénzkidobás lenne a mostani vásárlás.

A legnagyobb probléma három évvel ezelőtthöz képest, hogy százezres kategóriáig gyakorlatilag nincs alternatív megoldás, mely az előző kártyámat helyettesítené. Ugyanolyat nem szeretnék, s nagyobb teljesítmény szempontjából pedig csakis kizárólag a GTX 970-es széria jöhet szóba.
Az első két versenyző egyértelműen a Gigabyte műhelyéből kerülne ki. Az egyik egy hagyományos modell, a másik pedig a Gaming G1, mely magasabb órajelekkel, s kicsit jobb hűtéssel bírna, ámbár a kártya elől nézettből megegyezik:

Itt már azért kicsit összetettebb a dolog számomra. Egyrészről az egyik termék jelenlegi ára 101 ezer, míg a másiké 107 ezer. Ez az összeg már kicsit túlzó számomra, ámbár a fentebb lévő kártyát választom, akkor ha jövőre cserélni akarom, akkor többet dobok ki az ablakon feleslegesen, mint ha egyből ezt a kártyát vásárolnám meg. Persze tudok a 3,5 vs 0,5 féle vram dologról, de ez még önmagában nem tántorít el. Viszont kettő dolog van, ami nálam meghatározó tényező. Egyrészről a munkahely váltásból fakadóan jelenleg próbaidőm van, illetve utána határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezem, ami önmagában véve még nem jelent semmit, de mégis arra ösztönöz, hogy júniustól tovább ne tervezzek anyagilag. Ha nagyon összehúzom magam, akkor simán meg tudom vásárolni a kártyát úgy, hogy ha minden rosszul alakul akkor is munka nélkül ugyan, de  ott leszek júliusban másfél havi fizetéssel.

Próbaidőn túl nyilván rendeződnek majd ezek a dolgot, illetve ha úgy alakul már júniusban tudni fogom, hogy hogyan alakul majd a sorsom. Amennyiben pozitív irányt vesznek a munkaügyeim, úgy minden bizonnyal az a cél lenne a legjobb, ha éppenséggel egy olyan gyártótól vásárolok videokártyát, amilyenem még nem volt, illetve volt, de nem ment tönkre. Kettő, s három éves élettartammal számolva azt hiszem elhagyva a fentieket mindenképpen a pozitív hozzászólásokra támaszkodva az alábbi MSI Gaming GTX 970 jöhetne szóba:

Tekintve, hogy akármi is lesz végül munkaügyi szempontból szabadidőmet, amikor nem lesz mit csinálnom elképzelhetően játékkal fogom tölteni nem lesz más alternatíva, mint a 970-es széria. Amennyiben nem akarok jövőre ismét kártya cserén gondolkodni. Nyilván három hónap alatt még nagyon sok minden fog történni, de annyi már biztos, hogy kártyát mindenképpen vásárolnom kell. De persze itt még nem ér véget a fejlesztési kálvária.

Amikor nagyobbra cseréltem az SSD-t a gépemben úgy döntöttem, hogy az enyém vándoroljon édesanyám gépébe, hogy hadd gyorsuljon az is jelentősen. Ez meg is történt, megvolt az öröm mindkét fél részéről. Ennek ellenére vasárnap rám hárult a feladat, hogy újra telepítsem a gépét, mert valami nagyon nem stimmelt vele. Az idegbaj kerülgetett, amikor egy órát vett igénybe egy operációs rendszer újratelepítése, valamint a programok se akartak normálisan felmenni. Így végül kénytelen voltam egy másik operációs rendszert elővenni, de szerencsére volt annyi eszem, hogy elővettem a tartalék merevlemezt, mellyel minden remekül működött. Azaz elhalálozott az első három évvel ezelőtt vásárolt SSD.
Ennek “örömére” pedig kénytelen vagyok beruházni még egyre. 13 ezer forintos ár véleményem szerint nem sok, s nem is megerőltető számomra:

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük