Extraterrestrial (2014)

Mai napig emlékszem, hogy gyermekként (is) mennyire érdekeltek azok a témák, melyeknek a középpontjában a természetfeletti dolgok álltak. Ezekről azt kell tudni, hogy olyannyira felkeltették a figyelmemet, hogy még akkor is képes voltam megnézni az ilyenekről szóló alkotásokat, amikor tudtam, hogy aznap minden bizonnyal nem fogok tudni majd aludni.
Ilyen voltam gyerekként. Mai napig emlékszem, hogy akadtak olyan filmek, sorozatok, melyek idegen lényekről, szellemekről szóltak olyannyira, hogy utána legalább három napig nem mertem sötét szobába bemenni, vagy éjszaka világítás nélkül a hátsó kertbe kimenni. Nem tűnt el az érdeklődésem a téma iránt, de azért valamennyire változott a rám gyakorolt hatása. Pont emiatt is sajnálom, hogy nagyon kevés film készül ebben a témakörben, s még kevesebb az, amire azt tudom mondani, hogy minőségi.

extraterrestrial.2014.00

Nagyon vegyes érzelmeim voltak ezzel az alkotással kapcsolatban. Az előzetese alapján valami ilyesmire számítottam, de tény, hogy igyekeztem úgy leülni, hogy ne legyen elvárásom felé. Hogy mekkora büdzsé volt a film mögött nem tudom, de megvalósításban azt tudom mondani, hogy eléggé hullámzóra sikerült. Iszonyatosan észre lehetett venni, hogy mely jeleneteken spóroltak, s melyek voltak azok, amikre nem sajnálták a pénzt. Sajnos ez rá is nyomta a filmre a bélyegét.
Bevallom az első fél óra után már azon gondolkoztam, hogy ezt ki kéne kapcsolni, de mivel lusta voltam felkelni az ágyból, s egyébként is volt némi hasfájásom az egész napi zabálás miatt, így végül úgy döntöttem, hogy ezt bizony végignézem. Ugyan orvosság nem volt a fájó hasamra, de legalább nem volt olyan szörnyű, hogy az egész nap majszolt ételt a földre dobjam ki.

Való igaz, hogy az első fél óra volt az, ami ténylegesen felvonultatott minden olyan elemet, amitől az embernek félnie kellene egy ilyen műfajú filmnél. Gondolok arra, hogy egyre inkább emlékeztetett arra, hogy ez egy tinihorrornak készül, s nem is kell tőle várni semmit. Akadtak olyan agyatlan fordulatok, hogy csak lestem, hogy ezt komolyan gondolták-e. Egyszerűen nem értettem, hogy ezt miért is így alkották, s miért nem fektettek bele több időt. Bár tény, hogy szinte az összes klisés megvalósítás szerepet kapott benne, így nagyon félelem faktor részemről nem is volt. Szinte minden egyes dolog előre kiszámítható volt, melynek köszönhetően nem nagyon sikerült jól szórakoznom. A színészek is olyanok voltak, hogy már az első negyed óra után tudtam, hogy az egyetlen “karakter”, aki iránt bármilyen nemű pozitív érzelmet érzek az sajnos a filmben nem sokáig feltűnő kutya. Azt hiszem ezzel sikerült mindent elmondani, hogy hogyan is alakult a casting. Nem mondom, hogy bűn rossz volt, de olyan érzésem támadt, mintha kezdőket válogattak volna be ide, akik nagyon örültek, s kicsit mintha túl is játszották volna szerepüket. Kár.

extraterrestrial.2014.01

Ami viszont mindenképp pozitívum, hogy az idegenek megalkotásán nem nagyon spóroltak a készítők. Az külön öröm volt látni, hogy vizuális megjelenésüknél ténylegesen CGI-t használtak, s nem valami gumi bábút, aminek köszönhetően még röhejesebbek lehettek volna a jelenetek. Még azt is mondanám, hogy ha kicsit jobban odafigyeltek volna a hangulatra, megvalósításra, s ezt éjszaka néztem volna minden bizonnyal akkor talán még lett is volna félelem faktor. De így sajnos azt kell mondanom, hogy fapofával voltam kénytelen végigülni azt a bő másfél órát, amit a film adott játékidő terén.
Viszont mindenképp el kell mondanom, hogy az utolsó negyedóra volt az, amiért azt gondolom, hogy tényleg megérte kitartani a végéig. Ezeknél a jeleneteknél éreztem viszont azt, hogy talán büdzsé probléma volt, hogy ez ilyenre sikerült, mert ha az utolsó képsorokat megnézzük, akkor azt kell mondanom, hogy közel áll ahhoz, hogy a minőségi jelzőt tudjam rá használni. Talán, ha több idejük, s pénzük lett volna az alkotóknak, akkor talán sikerült volna egy tényleges filmet összehozni, ami minden olyan embernek, mint én kultusznak számítana. De így sajnos nem.

Összességében azt gondolom, hogy egy unalmas délutánra, vagy estére elmegy a film, de semmi különöset nem kell várni tőle. Nincsenek benne nagy meglepetések, váratlan fordulatok. Aki elég horror filmet nézett, annak minden bizonnyal előre látható jelenetek sorával kell majd szembenéznie.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük