Dexter: 4.évad

Imádom az ünnepeket, mert akkor tudom, hogy lesz pár nap, amikor itthon lehetek, s szenvedélyemnek, hobbijaimnak hódolhatok.
Ugyan időjárás nagyban beleszól, hogy hol töltöm a szabadidőmet, így a zord időjárási körülményeknek köszönhetően megejtettem a negyedik évadot, melybe csak belekezdtem. Igazából csak muszájból tettem, hisz egy nagy látogatottságú oldal hozzászólásaként jelöletlen spoilerbe botlottam, aminek ugye ütnie kellett volna. Ütött is, csak nem akkorát, amekkorát kellett volna az előzmények ismeretlensége miatt. Szóval neki ültem.
Igazából 1-2 epizód/nap sémát követtem, de ma elhatároztam, hogy a maradék öt epizódot megnézem egyben. Igazából a Dexter nem tartozik a nagy kedvenceim közé, habár az első két évadot valóban szerettem. Ellenben a tavalyival vegyes érzelmeim voltak, így ültem neki ennek az évadnak is. Lagymatag kezdés után viszont összeszedte magát a széria a legnagyobb örömömre. Remélem a februárban kezdődő Lost új évada is ezt a tendenciát fogja követni.
Ugyan nem kacérkodtam azzal a gondolattal, hogy a szériának itt búcsút intek, hisz a harmadik évad nem vitte le annyira a minőséget, hogy abba hagyjam, ellenben a negyedik évad nem csak a további epizódok megtekintésére vett rá, hanem feltehetően a hétről-hétre nyomonkövetésre is.
Az első évad kilóra megvett engem. Ugyebár központi figura (címből is lazán kikövetkeztethető) Dexter, akit gyermekkorában rettenetes trauma ért: szeme láttára mészárolták le anyját. Felnőve pedig sajátos, hétköznapi értelemben pedig elég bizarr hobbit talált: bűnözőket öl precíz pontosággal.
Az első évad központi alakja is egy sorozatgyilkos volt, akiről hamar kiderült, hogy Dexter testvérkéjét fedi. A második évad erre rátett egy lapáttal, hogy a központban Dexter hobbija állt, amit szépen rákentek egy nem túl szimpatikus kollégára. A harmadik évad pedig borzalmas volt, kevés momentumára emlékszem. Kivétel persze ez alól Dexter barátnőjének/feleségének terhességét.

Az új évad első két epizódjából nem sok értelmet szűrtem le, így abba is maradt a megtekintése. Nos, talán hiba volt. Talán nem, s csak egyben való megtekintése mutatta volna csak be az írók zsenialitását. Ki tudja. A lényeg, hogy a negyedik évad eddigi legjobb évadnak mondható, melyben Dexter végre kellőképpen romlott, s tébolyult ellenfelet kap a “Trinity” személyében.
Kezdetben nem is tartottam nagyra a karaktert. A kezdeti gyengélkedés után pedig igenis lábra kapott az évad, s egyre csak jöttek a sokkolóbb momentumok, kapcsolatok.

Az évadi lényegi kérdése azonban mégis az volt, hogy Dexter képes-e kettős életet élni úgy, hogy egyszerre “laborpatkány”, férj, apa, sorozatgyilkos. Nos, az évadból kiderül, hogy ugyan nem egyszerű, de nem is olyan nehéz, de rendkívül sok kockázattal is jár.
Azt viszont el kell ismerni, hogy a negyedik évad pofásan lett felépítve, majd kivitelezve, hogy aztán a finálé üssön úgy, ahogy kell. Bevallom, annak ellenére, hogy belefutottam a legnagyobb spoilerbe amibe csak tudtam, mégis tudott az évad meglepetéseket okozni, hogy végül egyben nézem meg a maradék epizódokat.

Megdöbbentő, s egyben vicces is az egész alapszituáció. Ugye Az előző évadokban Dexter kapcsolatát csak álcának használta, majd ugye végül csak több lett belőle, mint egy álca.
Dexter karaktere sokat fejlődött. Épp ezért nem ölte meg az idei főgonoszt rögtön az elején, hogy tanuljon tőle. Ugye tiszteletre méltó ember, akinek családja van, gondolhattuk volna mennyi közös van főszereplőnk és közte. De aztán szépen megmutatták a készítők, hogy a szép alma férges belsőt takar. A nagyszerű család sem az, aminek látszik: benne a családfő rettegésben tartja őket, s ez bizony Dexter-nél is kicsapja a biztosítékot.

Valahol tényleg morbid humor, hogy mire megérti, rájön Dexter, hogy mennyire is fontos a családja, azonnal darabokra hullik. Ugyan a férfi érdeme, hogy a valamivel több mint harminc éve gyilkolászó Trinity végre nem fog több ember eltenni láb alól (akinek negatív jellemét még növelte az is, hogy időközben kiderült, hogy gyermekeket is el tett láb alól – ami ugye főhősünk gyengéje). Azonban maga Dexter sem gondolhatta azt, hogy prédája időközben beugrott hozzájuk, s hagyott számára egy felejthetetlen emléket.
A készítők ezáltal elővették az alap koncepciót, s a sorozatban történelmet ismételtek: Dexter hazaérve saját fiát látja anyja vérében úszni, mint ahogyan egykoron főhősünket Harry.

Visszagondolva valóban rendkívül jól lett felépítve az egész évad, s minden mozzanat más értelmet nyer. A készítők rendkívül kitettek magukért, csillagos ötös. Azonban ezzel a lépéssel magukat is kihívás elé tették. Innenstől kezdve pedig valószínűleg elfog dőlni, hogy az alkotók helyesen cselekedtek-e. Hisz a folytatás lehet nagyszerű, de lehet szörnyű is. Én reméljem az előbbit.
Az viszont majdnem borítékolható, hogy aki ott volt a finálénál (2×12) az ott lesz jövő szeptemberben is minimum egy epizódra.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük