Alias: 2.évad

Nehéz szülés volt. Nagyon nehéz. Egyik kedvenc sorozatomról van szó, amit 2003-ban kezdtem el nézni, s ez volt az első, ami igazán berántott. Legfőképp a második évad vége, ami nálam benne van a top10-ben, annyi szent.
Az Alias volt az a sorozat, ami bebizonyította nekem, hogy nem csak brazil százvalahány részes szappanora jelenti a “sorozat” fogalmat, hanem igenis lehet igényes szériát csinálni, ami mind történetileg, mind látványilag vetekedhet akár egy átlagos mozifilmmel is.
Ahhoz képest, hogy kedvenc szériámról van szó, nem jutott idő az újranézésére, pedig már két éve ott pihen a polcomon, s 2004 se most volt. A sorozat egyébként öt évadot ért meg, s 2005-ben ért véget. Épp ezért nyílt ki a bicska a zsebemben annak idején, hogy rég lement az egész sorozat odaát, amikor az RTL Klub (és vele egyidőben) az AXN bátorkodott folytatni a harmadik évadot. Természetesen mindezt alig másfél évvel a második évad leadása után, ami megbocsájthatatlan bűn a második évados zárás után. Persze nem tudtam real time nézni, ugyanis abban az időben még nem rendelkeztem internet hozzáféréssel, így kénytelen voltam alkalmazkodni a kereskedelmi csatornákhoz (sajnos).
Még tavaly sikerült szert tennem egy eredeti, új első évados csomagra áron alul (tervbe van véve a további évadok is), amibe csak belenéztem, majd repült a polcra. Viszont idén ősszel úgy döntöttem ideje lesz előkapni, hisz már kifutott sorozatról van szó, s az öt évad se olyan sok. Csak ugyebár nincs olyan sok idő, s csak csak elmaradt a napi egy epizód, amit terveztem. Így végül kis adagokban haladtam előre, s szerencsére a nap ünnepi itthon döglésnek köszönhetően fejeztem be a második évadot.

Az alapszituációt már az első évadban felvázolták a készítők: adott egy csoport, amit SD6-nak hívnak, ami tulajdonképpen egy kormányellenes tevékenységekkel foglalkozó szervezet, melynek vezetői a beosztottakat úgy tájékoztatták, hogy a nemzetbiztonságnak dolgoznak. Itt lépett a képbe Sydney Bristow, aki miután elmondja vőlegényének mivel is foglalkozik, az SD 6 megöleti. És innentől lesz kettős ügynök ugyebár.
Nos közel áll hozzám ez az évad, hisz gyakorlatilag annak idején ezzel kezdtem a sorozatot, szóval csak annyi háttérinfóm volt róla, amit az első epizódokban megtudtam az előző évaddal kapcsolatban. Ettől függetlenül tetszett, s később az ismétléseknek hála az előző évadot is lecsekkolhattam.
Ott folytatódik, ahol az előző abba maradt: Sydney találkozik anyjával, aki megajándékozza őt egy golyóval, amivel a foglyul ejtett nő a vállában távozhat. És persze még szükségszerű társunk megmentése, s barátunk megfelelő fedősztorijának megalkotása. Pozitívum mindenképp, hogy ezt rögtön az évadnyitó első részében le is rendezik, így nem húzzák át egész évadon.

És akkor megkapjuk az évad egyik rejtélyes szereplőjét Irina Derevko-t, aki ugye Sydney anyja, s egyben a nemzet árulója. Önszántából történő feladásából adódóan rengeteg konfliktust okoz apa és lánya között. Mondjuk ez előre látható volt.
Másik nagy pozitívuma volt az évadnak, hogy az SD 6-os szál gyakorilatilag az évad közepéig tart, amikor is nagy felhajtással leszámolásra kerül a szerezet, persze a feje, Sloane nélkül, aki tulajdonképpen lelép halottnak vélt feleségével.
Természetesen az írók az Alias esetében tökösek voltak: a szervezet felszámolása után rögtön kinyírtak egy karaktert, de olyan tökéletes módon, hogy az őt alakító színésznőnek nem kellett távoznia. Francie-ről van szó, aki kap egy fejlövést saját éttermében, s Allison veszi át a helyét, aki az évad második felében gyűjtöget információt Sydney-ről.

Az egész évadban jelen van Rambaldi, aki találmányaival ugye megelőzte a saját korát. Ez biztosítja a misztikus szálat, habár az évad második felére kicsit alább hagy ez a szál.
Felgyorsult eseményeknek köszönhetően jutunk el az évadzáróhoz, ami megtanította nekem, hogy mit is jelent az, hogy “cliffhanger”, meg az is, hogy mit jelent, ha az embernek nincs internet hozzáférése, s hozzávetőleg majd két évet kell várnia a folytatásra töketlen hazai kereskedelmi csatorna miatt (ugye, a mélyen tisztelt RTL Klub).
Második évad végén ugye Allison lelepleződik Sydney előtt, majd verekednek. Sydney lelövi Allison-t, ő maga pedig ájultan esik össze. Majd pedig magához tér, felhívja az ügynökséget. Néhai szerelme megjelenik, s közlik vele, hogy két év telt el azóta, amit ő előző estének hisz, s azóta halottnak nyilvánították.

Ütős kezdés után ütős befejezés. Az évad közepi felszámolás-szál gondoskodott arról, hogy ne legyen monoton a történet, hisz az előző évad egészén kettős ügynökösködésről volt szó. Így hát fel kellett rázni a szériát, s sikerült is.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük