Windows 10 és az első lépések

Ha a számítástechnikáról van szó akkor elmondható, hogy többfajta ember létezik. Az egyik oldalon van az, aki megrögzötten ragaszkodik a bevált és megszokott dolgokhoz, míg a második oldalon van az, aki érdeklődik az újdonság miatt. Utóbbit nevezzük újítóknak. És ugye vannak az átmenetek.
Addig, míg nem volt megfelelő hardveres támogatottság nálam addig sajnos kénytelen voltam az XP-t használni, ami azért annyira nekem nem jött be. Majd jött a Windows 7, amely véleményem szerint valóban egy stabil operációs rendszer volt önmagához mérten, s nem is csodálom, hogy több embernek a kedvence lett. Végül kiadásra került a Windows 8, amelyet elég sok negatív vélemény övezett leginkább a metro felület miatt. Hiába lett ez javítva később, így sem sikerült az embereknek megszeretniük. Nekem bejött, mert úgy véltem, hogy sokkal stabilabb, s gyorsabb rendszer, mint az elődje.

Amikor bejelentésre került, hogy érkezik a Windows 10, én már akkor tudtam, hogy ki fogom próbálni. Mivel a rendszer RTM változata kiszivárgott, így a mai napon úgy döntöttem tesztelem (elsősorban játékok szempontjából), hogy érdemes-e rá váltani.
Hozzáteszem, hogy nem mélyedtem bele egyik operációs rendszerbe sem, melyet használtam. Kizárólag otthoni használatra voltak fenn a gépen. Ebből fakadóan a részletek mögött átlagos felhasználóként mondok róla véleményt.

000

Sajnálatos módon akadtak olyan szoftverek, melyek az előző két generációs windows-on nem működtek jól. Igen, ezek java része a játékok voltak. Így kíváncsi voltam, hogy vajon mit is lehet ebből majd kihozni. Annak idején mindkét generációs windows-ot teszteltem még a kiadás előtt, de a szabadidőm megcsappanása miatt úgy voltam vele várok türelmesen, s majd a végleges kiadást fogom majd próbára bocsájtani, hiszen nekem szükséges egy stabil gép. S, ha alapul veszem, hogy nagyjából programokkal együtt legalább másfél órás telepítésbe kerül, hogy használható legyen számomra egy operációs rendszer, háááát….

1.Telepítési idő:
Az egyik olyan dolog, ami szinte meghatározó minden egyes szoftvernél. Azért itt meg kell említenem, hogy azért a döntő többségben mégis a hardver az, ami meghatározza, hogy ez mennyi időbe is fog majd telni. Mióta saját lábamra tudtam állni, s megfelelő konfigurációt tudtam megépíteni ez nem jelentett különösebb akadályt. Mivel már nagyon régóta áttértem fő meghajtó használatra alkalmazott SSD-re, azóta a telepítési idők (ha a szoftver megfelelő volt) negyedére csökkent. Így az új operációs rendszer nagyjából 12 perc alatt működőképes volt.
Természetesen ehhez hozzájárult még az összes általam használt program, játék felrakása, ami legalább másfél órás telepítést tett ki.

2.Kompatibilitás
A Technical Preview változatoknak köszönhetően szinte minden egyes megfelelő támogatottsággal rendelkező hardver és szoftver készített már driver-eket ehhez az operációs rendszerhez. Így nem volt olyan eszköz, vagy szoftver, amit ne tudtam volna működésre bírni. Ami mindenképp pozitív, hogy volt olyan is, amit normálisan eddig nem tudtam használni, most azonban igen.

3.Felhasználó felület
Nincs metro! Pontosabban csak minimálisan áll rendelkezésre. A rendszer azonnal az asztalra navigál. A tálca bal sarkában ott is figyel a rendszer logója. Amennyiben jobb egér gombbal kattintunk előjön a hagyományos start menü, ha pedig jobbal, akkor pedig egy minimalista metro felület. Megszokható.
A személyre szabhatóság megfelelő szinttel rendelkezik, habár úgy érzem a készítők próbáltak minél jobban az egyszerűségre törekedni.

4.Játékok
Ez az, amire vártam. És bevallom kellemesen csalódtam. Azok, amelyek nem mentek rendesen, vagy fagytak, mint az állat itt működnek. Persze vannak olyanok, amelyeknél bizonyos funkciók nem használhatóak, de még így is bőven meghaladja azt, amire vártam. Azt gondolom ez volt az egyik olyan dolog, aminek köszönhetően hatalmas pozitív csalódást ért ezzel az operációs rendszerrel.

5.Stabilitás
Szintén egy olyan dolog, ami fontos lehet egy átlag felhasználónak. Bevallom, hogy egyrészt erős hardver fut a kicsike alatt, másrészről pedig nem használok vagy harminc programot egyszerre. Van egy tisztító program, böngésző, levelező, lemezíró, Office, letöltő manager és jó napot. Persze első körben sikerült mailware vackot beszednem (tipikus mely megváltoztatja a kezdőoldalad keresőjét és hasonlók), mert ugye kapkodtam, és olyanra kattintottam, amire nem kellett volna. De sikeresen leszedtem.
Ami nagyon sok mindent tesznek fel, azok a játékok. Jelenleg 15 van fenn, de ebből csak három nem eredeti. Egyelőre nem tudtam megakasztani a rendszert, s ahogyan észrevettem stabilabbnak is mutatkozik. Nyilván egy napos használatból még nem derül ki mennyire lesz szívós, de kíváncsi vagyok rá, hogy mennyi idő telik el, míg egy teljes operációs rendszer telepítés nem lesz a vége a dolognak. Bízom benne, hogy fél éven belül ez nem történik meg.

001

Összegezve azt kell mondanom, hogy nagyot csalódtam. Pozitívan. Igaz, hogy bőven meghaladja a rendszerkövetelményeket az én hardveres felkészültségem, de azt gondolom, hogy érezhetően gyorsabb a rendszer az elődeihez képest. Persze változtattak itt-ott, de idő kell, hogy megszokjam, s akkor mindennapi használatra tökéletes lesz.
A mai napot a tesztelésre szántam, s azt gondolom jól sikerült, s bízom benne, hogy idő közben nem fog semmilyen hiba mutatkozni benne.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük