The Avengers (2012)

Magyar cím: Bosszúállók

Régen nagyon szerettem moziba járni az olyan filmekre, mely valamilyen szuperhősös volt. Én imádtam ezeket, s tényleg csak nagyon kevés volt, amely nem tetszett nekem. Azonban úgy érzem, hogy az elmúlt időszakban olyan szinten telítődött a mozi és a DVD/Blu-ray világa, hogy egyöntetűen már elegem van az ilyen filmekből. Elég kevés az, amire hajlandó vagyok beülni a moziterem egyik székébe, s még kevesebb az, amit hajlandó vagyok megnézni közvetlenül a megjelenés után.
A The Avengers sem mai film, hiszen nagyjából három évvel ezelőtt debütált, de nem nagyon tudtam rászánni magam, hogy meg is nézzem. Viszont megtört a jég, s végül a tegnapi napom magamévá tettem.

000

Soha nem olvastam képregényeket, így nagyon a képregény adaptációkkal sem vagyok tisztában, hogy vajon mennyire is történet hű. Már az első előzetes után felkaptam a fejemet, hogy tényleg érdemes-e egy csomó más filmből ismert karaktert bedobálni, s közös filmet csinálni, s várni, hogy ebből valami jó elsüljön. Ha nagyon őszinte akarnék lenni, már akkor idióta ötletnek tartottam, s a mai napig él bennem ez a tudat. Azonban a film megtekintése után egyre inkább biztosabbá vált, hogy eme film nem az én világomat képezik.
A történet iszonyatosan hajszál vékony, már-már csak egy máz, ami annyi célt szolgál, hogy összekösse a jeleneteket. Persze itt is érthető, hogy elsősorban a látványra mentek rá, hiszen ez az, ami sajnálatos módon a mai korosztályt megfogja. Nem tudom, hogy más filmekben volt-e már felvezetés, de akadt pár karakter, amely számomra teljesen új volt. Őszintén bevallom, hogy nagyon szerettem volna ezt a filmet szeretni, de sajnos nem jött össze, s nagyon sok bajom volt vele.

A 2003-as Ang Lee Hulk-ját imádtam, ámbár a folytatás már kevésbé jött be a teljes színész gárda lecserélése miatt. De ennek ellenére nagy kedvencem a karakter, így végül ennek köszönhetően úgy döntöttem, hogy megnézem ezt a filmet. Ámbár tény, hogy nagyon sajnáltam, hogy a karakter önálló filmjei megbuktak, mert véleményem szerint azért lenne még benne szufla. Egyik negatívum, ami ért engem ezzel az alkotással kapcsolatban, hogy pont ő az, aki szinte alig szerepel, s nagyjából a film közepéig kellett várnom, hogy valamiféle akcióban láthassam. S nem fogok hazudni, hogy ez picit fájt nekem. Az összedobált szuperhősökkel kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy nem nagyon értem, hogy miért is volt erre szükség főleg úgy, hogy egyikre sem jut elég idő.

001

A látvány pazar, de ez még nem menti meg a filmet. Az összedobált karakterek egy része valóban működik, s akadnak olyan mondatok is, melyeken még nekem is mosolyra gördült a szám, de sajnos azt kell mondanom, hogy ez az én ízlésemnek kicsit kevés volt. Főleg azért, mert akad olyan karakter, amelynek előzményfilmjét az Istenért nem vagyok hajlandó megnézni, s emiatt pedig zavart a jelenléte.
A karakterek közötti kapcsolat részben működik, de pöppet zavaró, hogy egyesek durván az előtérbe vannak nyomva, még mások pedig a háttérben vannak. S pont emiatt is fontolgattam a film közepén, hogy ezt fogom, s kikapcsolom a fenébe. De végül csak sikerült legyűrnöm, ha már a felénél túl voltam.

A legnagyobb csapás számomra egyértelműen az volt, hogy történeti szempontból semmi komolyabb, s mélyebb mondandója nem volt ennek az alkotásnak. Nem arra gondolok, hogy valami tanító jelleget kellett volna magára vennie. Egyszerűen csak arról van szó, hogy valami gyenge, logikátlan, s nem utolsó sorban nevetséges történetet kitaláltak a készítők, majd az önálló filmekkel rendelkező karaktereket gyors összedobták. De, hogy ezeknek a hátterét megmagyarázzák arra már nem jutott idő. Egyszerűen annyira bugyuta a történet, hogy már fogtam a fejemet, hogy erre tényleg van vevő. Persze ilyenkor lehetne azzal példálózni, hogy ez mégiscsak egy szuperhősös film, de azért minimális szinten elvárható, hogy valami normálisabb történettel előrukkoljanak.

002

Hogy ebben a nézők mit szerettek, aminek köszönhetően másfél milliárdos bevételt produkált… hát nem tudom. Egy valamit viszont igen, hogy ez nem lopta be magát a szívembe. S minden bizonnyal a folytatást is megnézem, de csak egyetlen egy karakter miatt, aki az egyik kedvencem a Marvel univerzumában.
Szomorúan tartom, hogy ennyire a látvány felé mentek a dolgok, s ennyire elszálltak maguktól a készítők. Azért bízom benne, hogy a jövőben még láthatok minőségi szuperhősös filmet, ami nem a The Avengers lesz.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük