Supernatural: 10.évad

És akkor ezennel (egy sorozat kivételével) nekem véget is ért a 2014/2016-os sorozatos évad. Ugyanis a tegnapi nappal szépen elbúcsúzott a Supernatural, mely sajnos nem az utolsó etapját nyomta le a tévében nagy bánatomra, hisz így végül nekem kellett meghoznom azt a döntést, hogy eme széria nekem letudja az utolsó évadát, melyet megnéztem.
Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor én azok közé tartozom, akik ha megszerettek valamit, akkor nehezen engedik el. Nyilván az életem megváltozott, hiszen a munka, magánélet közé kell beiktatni azokat a szórakozásokat (jelen esetben a sorozatnézést), melyet egyedül végzek. S bizony limitált időkerettel azok, melyek nem kötnek már le, vagy nem tetszenek azokat lelkiismeret furdalás nélkül abba kell hagyni. Mielőtt még rátérnék az aktuális évadra egy összegzés nem árt az eddigi évadokról.

Supernatural.S10E23.720p.HDTV.X264-DIMENSION.mkv_snapshot_03.51_[2015.05.21_17.25.08]

Én az voltam, aki a szériáról akkor értesült, amikor már itthon elkezdték adni. Iskolás mivoltomból fakadóan egy unalmas nyáron végül bepróbáltam az első részt, amely annyira tetszett, hogy talán két hét kellett ahhoz, hogy naprakész legyek a sorozattal. Bevallom szinte hibátlan volt számomra a sorozat, s azt kell mondanom, hogy annak ellenére, hogy a legkisebb amerikai kereskedelmi csatornán futott alacsony költségvetéssel mégis minőségi darabnak számított, ami eléggé nagy dolognak számít. A harmadik évad már hetiben nézős lett, s itt olyan minőségi felemelkedésnek lehettem tanúja, ami rajongóvá tett. Akkora cliffhanger-t talán még sorozat nem lőtt el előttem, hogy az egész nyarat rajongói fórumokon töltsem. A negyedik évad nálam kicsit sótlanra sikerült, hisz nem hozta azt a szintet, amit elvártam volna tőle. Szerencsére azért az epizódok többsége kiemelkedő volt, így az átívelő szál gyengesége, illetve az évadzárás semmilyensége nem okozott problémát. A soron következő ötödik évad már felemás volt, itt volt először az, hogy már nem vártam remegő végtagokkal minden epizódot.
A soron következő hatodik évad megint egy olyan közepes szintet hozott, ami épp hogy a nézhető kategóriába esett, habár itt már nagyon látszódott, hogy ami működött kezdésnek, az itt már elfáradt, kifulladt. Bevallom a hetedik évad sem nyűgözött le, s talán egy részre, ha emlékszem belőle. A nyolcadiktól már nem is vártam semmit, s talán ezért is egy kicsit jobban be tudtam fogadni. Jött a kilencedik évad, melynek zárása elég volt arra, hogy megkezdjem az ideit. Ami végül nálam az utolsó is volt egyben.

Sorozatok szempontjából egyértelműen a legfájóbb dolog az, hogy ha az ember valamit megszeret, amiért már elkezd rajongani, s ezek után az szépen kifullad, elromlik.  A helyzet itt is az, hogy a nézőszám elég arra, hogy újabb évadok készülhessenek el, s addig, amíg a készítők erre rábólintanak, s belefér a csatorna költségvetésébe ez menni fog. Csak sajnos már szinte mindent megléptek a készítők, ami megléphető lett volna, s a széria csak árnyéka önmagának.
Persze még mindig vannak véres szájú rajongók, akik ölre mennének azért, mert ez nem igaz. Ámbár, ha az évadokat végignéznénk akkor mindenki számára feltűnhet, hogy a sorozat megöregedett, s olyan stílusváltáson ment keresztül, mely az olyan nézők számára, akik az első évadok rántották be ebbe a világba nem vállalható. A fogyasztható mellékszereplők szépen eltűntek, s csak két-háromnak sikerült fennmaradnia, s visszatérőnek lennie a szereplők közt, azonban ők is csak árnyékuk önmaguknak. Az egész egyfajta hatalmas rétestészta, amit csak nyújtani akarnak, hiszen gyakorlatilag az öt évad alatt felvonultatott történetszálakat akár egy évadba is bele lehetett volna sűríteni. Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy sajnálatos módon már nincs olyan karakter, amely nem halálozott volna el, s tért volna vissza, vagy pedig változott volna meg eredeti fizikai megjelenése. Ez azért is gáz leginkább, mert így sajnos a részek megtekintése alatt az emberben nem támadnak olyan érzések, hogy itt bármely fajta tettnek tétje van. Hiszen a két főszereplővel bármi történhet, úgy is épp bőrrel fogják majd megúszni.

Supernatural.S10E23.720p.HDTV.X264-DIMENSION.mkv_snapshot_41.09_[2015.05.21_17.29.31]

Be kell vallanom, hogy ha valaki azt mondaná, hogy le kellene írnom a tizedik évad történetét nem tudnám. Egyszerűen annyira nem kötött le, hogy az valamilyen szinten már szenvedés volt. Kíváncsi voltam, hogy mi lesz végül, mert valahol azt hittem eme évad lesz az utolsó, vagy legalábbis ha lesz is berendelés az lesz a végső. Mivel jelen pillanatban nem ez lett, így végül úgy döntöttem, hogy annak nincs értelme, hogy egy negyven perces részt húsz perc alatt teszek magamévá, mert annyira untat.
Tény, hogy nem tartottam még az elején rossznak, hogy Crowley ennyire központba kerüljön, de amit leműveltek a készítők az évad alatt vele az rendre valami borzalmas volt. Egyszerűen nem tudom, hogy a karaktert hogyan nem lehet eltenni láb alól, s mennyire sértetlennek próbálják beállítani, amikor az előző évadokban sokkal nagyobb lényeket próbáltak bemutatni. S ennek fényében pedig ez így gáz. Persze nem maradtak el a töltelék epizódok sem, amik általában ismét a “egy rész, egy szörny” felvezetést igyekezett megfogni, ami már a tizedik évadnál már nem csak untatott, hanem erősen érzékeltette, hogy ez kifújt. Nincs tovább. Habár bevallom nem lett volna még rossz, ha az első évadok hangulatát sikerült volna megfogni, vagy valamilyen szintű egyediséget csempészni bele. De sajnos ez sem sikerült. Egyszerűen fájdalmasan kiszámíthatóvá váltak az ilyen epizódok, melynek köszönhetően gyakorlatilag semmi érdekes nem voltak ezekben. Nagyjából annyi, hogy kicsit mertek merészebbek lenni a készítők, s most már akár egy nyak elvágást is megcsodálhattunk premier plánban. Ámbár mivel semmilyen ilyen jellegű tulajdonságaim nincsenek melyeknek köszönhetően ezt élvezhetném, így ezek nem juttattak el vizuális értelemben a csúcsra.

A széria ebben az évadban elérte a 200. epizódszámot, amely mindenképpen irigylésre méltó teljesítmény. Azonban a minőségét már rég elvesztette. Időkeretem kevés, így annak nem nagyon látom értelmét, hogy hetiben nézzem, s egy évadról való írása közben semmit nem tudnék felhozni, mert szinte semmire nem emlékszem annyira nem kötött le. Az egész évadot megnézni egyben pedig nem lehetőség, hiszen sajnálnám azt a pár napot rá. Így nekem itt véget ért a Supernatural. 🙁 De örülök, hogy az első négy évad szórakoztatni tudott, s olyan minőségi élményt adott, mely meghatározta a sorozatnézési szokásaimat. És….

Lesz visszatérés? Ezt nem zárom ki. Én nem hiszem, hogy egy-két évadnál több lenne a sorozatban, hiszen egy tíz évados szériánál már nagy költségek lehetnek már, ha már a béremelésről nem is beszélnék. Amennyiben a 11. vagy a 12. évad lesz az utolsó akkor még bepótolom talán az ezután készülő részeket a régi idők szép emlékére. Ámbár ebben sem látok nagy esélyt.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük