The Hunger Games: Mockingjay (Part 1)

Magyar cím: Az éhezők viadala – A kiválasztott 1.rész

Lehet sokan elítélnének miatta, de nem szoktam könyveket olvasni. Ha még tetézni is szeretném, akkor nagyon a filmes hírekkel sem vagyok toppon. Így nem nagyon voltam képben, hogy épp melyik könyv kap filmes adaptációt. Két évvel ezelőtt a nagy ünnepi dőzsölés közepette hihetetlenül elkapott az unalom, így nem volt más választásom, mint hogy megnézzem mi a filmkínálat. Mivel kiadta a szabadidőm, így úgy döntöttem, hogy a The Hunger Games lesz az, amit majd be fogok próbálni. Az első rész nekem nagyon tetszett. Talán pont azért, mert gyakorlatilag nem is nagyon volt elvárásom a film felé. Tavaly egy spontán jött viharnak köszönhettem, hogy a második részt megnéztem, melyet sokáig halogattam. Az is tetszett, de ott már éreztem némi önismétlést. A harmadik rész megtekintéséért már nem habzott a szám, hogy mikor tudok rá sort keríteni, így majdnem három héttel a megjelenése után végül megnéztem.

hrt-the.hunger.games.mockingjay.part.1.1080p.mkv_snapshot_01.50.48_[2015.04.24_19.52.35]

A harmadik rész az, amelyik elméletileg befejezi a történetet. Persze csak majd valamikor év végén teljesedik ki az egész, hisz az utolsó epizódnak az első felét kaptuk. Felfoghatjuk ezt felvezetésnek is, ámbár úgy vagyok vele, hogy nem hiszem, hogy ez jót tett ennek a filmnek.
Hol is tartunk? Van itt egy fő karakterünk, Katniss, aki egyébként az a fajta karakter, amelyik olyan tiszta szívű, hogy sokszor nekünk kéne szégyenkeznünk, hogy mennyire önfeláldozó. Az előző részben végigvitt cselekedeteinek köszönhetően nem csak lázadások veszik kezdetét, melyeknek csúnya megtorlások a végük, hanem mellette hősnőnk egyfajta jelképpé válik. Méghozzá a lázadásé. Ez az a pont, amikor gyakorlatilag úgy éreztem, hogy ez a film tökéletes lenne esti mesének is. Miért?

A “darabolások” sok esetben azért történik, hogy minél több eseményszál lehessen egy filmben, aminek köszönhetően nem maradnak függő szálak. Legalábbis a készítők mindenképp erre hivatkoznak, ha egy adott filmet két felé szaggatnak. Mert ugyebár erre jobb szó nincs, mikor feláll az ember a székből, mert elkezdett valamit nézni, de nem ért véget. Sorozatoknál még tűrhető, de egy filmnél nálam nincs bocsánat. Jó pár olyan alkotást tudnék mondani, amire simán ráaggatható, hogy megérdemelte, hogy több részre szedték, de azt gondolom itt szó sincs erről. A fő karakter nyűglődései néha már nekem voltak kínosak. Amivel nem lett volna gondom, hisz láttam már rossz filmet, melyben a karakter abszolút töketlen volt. De ugyebár van két előzmény film, melyben a karakterünk bizony elég bátor, s kemény. Itt meg majdnem egy óra azzal megy el szinte, hogy ő akar-e egy lázadásnak a szimbóluma lenni.
Ez a lassú folyás bizony be is tett nálam, mert komolyan gondolkoztam, hogy kikapcsoljam-e, vagy esetleg átpörgessek pár jelenetet, hogy meglássam, van-e értelme végigülni. A legnagyobb baj, hogy a karakterek gyakorlatilag a levegőben lógnak, s csak kóvályognak, mint az a bizonyos gólya végtermék a levegőben.

hrt-the.hunger.games.mockingjay.part.1.1080p.mkv_snapshot_00.11.55_[2015.04.24_19.52.44]

Mint ahogyan fentebb írtam én nem olvastam a könyvet, s feltehetően nem is fogom. Így nem vagyok képben azzal a világgal, amelyet az író teremtett. Viszont nem tudom ki hogyan van vele, de nekem kicsit nevetségesnek hatott az, ahogyan karakterünk szépen a lázadás szimbólumává válik. Megértem, hogy ez egy folyamat, melynek van eleje, s vége. De azért kicsit kínosnak éreztem azt, hogy bizony erre marketinget is kell készíteni. Ezt még bőven bevette volna a gyomrom, de azt, hogy a két órás filmnek majdnem több, mint a fele erre menjen el, szerintem nem a legjobb dolog volt a készítők részéről. Bevallom akadtak olyan megmozdulások, amikor még én éreztem magam kényelmetlenül, miközben épp néztem ezt a filmet. Ami szerintem jelent valamit.
Legalább valami azért csak történt, hisz gyakorlatilag a film utolsó fél órájában az események felpörögnek, habár ez csak annyira elegendő, hogy ha majd fellelhető lesz a tényleges utolsó rész, akkor majd azt is megnézzem.

Ami talán szívfájdalom volt az eltelt két óra alatt, hogy gyakorlatilag a készítők elindítanak különböző mellékszálakat, melyek végül nem vezetnek sehová. Utóbbit talán könnyebb lenne megbocsájtani, ha vezetni is valahová, vagy valamit adna a fő szálhoz. De sajnos az a baj, hogy ez koránt sincsen így. Nagyon nincs így. S ezzel gyakorlatilag egy viszonylag vállalható filmet vágnak haza a készítők. Igazából arra gondoltam már a vége fele, hogy ha eme epizód ennyire rosszra sikerült, akkor vajon mit is lehet majd várni a tényleges befejezéstől???

hrt-the.hunger.games.mockingjay.part.1.1080p.mkv_snapshot_00.52.44_[2015.04.24_19.53.03]

Egyszerűen nem tudtam felfogni, amit láttam. Annak ellenére, hogy nem olvastam a könyvet, s a filmnek sem lettem rajongója, de azért tetszett. Úgy éreztem még anno, hogy ebben tényleg van potenciál, de egyre inkább érzem azt, hogy gyakorlatilag szinte minden megszűnik, amit pozitívnak véltem, s ahogyan jönnek az újabb részek úgy megy szinte minden le minőségileg a béka rottyantója alá. Nem azt mondom, hogy rossz film, de messze alul marad már az első résztől is, ami azt hiszem eléggé gáznak mondható. És az a baj, hogy sokszor még azt éreztem, hogy a színészeknek is tele van már ezzel a tökük.

Ami talán jelen pillanatban a legnagyobb baj, hogy ez is egy egyszer megnézhető “valami” lett.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük