World War Z

Magyar cím: Világháború Z

Még tinédzser koromban imádtam a horror filmeket. Mondjuk a zombis téma valahogy soha nem volt a kedvencem, de ennek ellenére bőven akadtak olyan alkotások, melyek azért belopták magukat a szívembe. Az viszont tény, hogy a World War Z-t nem a szereposztásért, vagy épp a róla szóló kritikákért tekintettem meg. Egyszerűen csak volt egy unalmas délutánom, amin tényleg nem nagyon volt kedvem mit csinálni. Mivel többször belebotlottam a filmbe, így végül úgy döntöttem, hogy megnézem. Rossz döntés volt.

World War Z Unrated 2013 1080p Bluray HUNSub-ssj2baki.mkv_snapshot_00.03.17_[2015.04.24_19.50.09]

Rögtön a legelején leszögezném, hogy a főszerepben domborító Brad Pitt soha nem tartozott a kedvenc színészeim közé, sőt! Akadt olyan alkotás, amit azért nem néztem meg, mert ő szerepelt benne. Feltehetően, ha nő lennék, akkor minden bizonnyal éltem volna azért, hogy minden filmjét megnézzem. Ámbár tény, hogy a régebben látott Ha eljön Joe Black című filmje tényleg minőségi darab volt. Visszatérve a címbeli filmbe rögtön az első húsz percben annyi klisével találkoztam, hogy bevallom, ha nem a munkaruhámat kellett volna vasalni, szerintem ki is kapcsoltam volna.
Mivel is kezdődik egy zombis film? Természetesen az első percekben el kell sütni azt a bizonyos klisét, mely szerint szépen bevezetjük a néző abba, hogy a karakterek hogyan is élnek. Aztán történik egy hirtelen esemény, melynek köszönhetően egyszer csak elkezdenek áramlani a húsra éhezett élő halottak. Annak ellenére, hogy nagyon rossznak tartottam a megvalósítást egy valamit kiemelnék: itt legalább nem a vánszorgó, olykor maszkban tündöklő statisztákat láthatunk. Ezek aztán tökös zombik, melyek olyan gyorsak, hogy szó szerint igazi művészet őket lehagyni!

Moziban vetített filmről van szó, így szerencsére látványban eltekinthetünk erősen a B kategóriától. Annak idején nekem is vizuális orgazmusom volt attól, ha egy film látványos, de rájöttem, hogy ez semmit sem jelent. Maximum egy új televízió készüléket lehet vele tesztelni, mert nagyon másra nem jó. A probléma forrása nekem ezzel a filmmel az volt, hogy már mérföldekkel előre lehetett látni egyes fordulatokat, ami nem tett jót a hangulatnak elsősorban. Hisz, ha nincs hangulat, akkor nem köt le. Ha nincs történet, akkor nincs miért izgulni, s nem tudom beleélni magam a filmbe sem. Ami a legrosszabb volt az a kliséhalmaz, amit sikerült majdnem két órába beletenni. Mert sajnálatos módon az volt bőven.

World War Z Unrated 2013 1080p Bluray HUNSub-ssj2baki.mkv_snapshot_00.11.35_[2015.04.24_19.51.10]

Abban egyetértek egyesekkel, hogy valóban gyors tempójú a film. Talán ennek is köszönhető, hogy egyes helyeken olyannyira logikai bakikba botlik az egyszeri néző, hogy aki csak felszínesen ül neki, s nem köti le szinte azonnal kiszúrja. Nekem például a film leges legvégéig szúrta a szememet a Brad Pitt által alakított karakter, aki szinte mindig tudta mit kell tenni. Annak ellenére, hogy nem mesterlövész, de már az első puska kézhez vételekor tud egy masszív fejlövést adni a rá támadóknak. Mert ugyebár miért ne? Mindezek mellett pedig szinte minden egyes jelenet arról szólt, hogy ugyan a távolba mered, de valahogy mindig sikerül eszébe jutnia valaminek, hogy mit is kellene tenni. És soha nem téved.
Amellett azonban nem lehet elmenni, hogy egy-két csavart csak sikerült beletenni a filmbe, hogy azért még én is felkapjam rá a fejem. Na nem akkora, hogy az ember az állát keresse, de azért bőven elég addig, hogy ki tudjam húzni a film végéig. Azonban az tény, hogy ettől még nem bocsájtható meg az a kliséhalmaz, amit kaptam. Megértem, hogy nagyon nehéz újat mutatni a mai filmes világban, főleg egy ilyen témájú filmnél, de azért egy bizonyos idő után ez már nem bocsájtható meg. Ennek ellenére a film sikeres lett anyagi szempontból is, így nyilván nem az én véleményemet fogják alapul venni, ha szó esik a folytatásról.

A látvány tekintetében viszont tényleg nem érheti szó a ház elejét. Tényleg kitetettek magukért a készítők olyannyira, hogy ezek a zombik aztán tényleg zombik teljes megvalósulásukban. És bizony ezek aztán tudnak futni, de olyan sebességgel, hogy szerintem akár egy gepárdot is képesek lennének lehagyni. Itt nagyon sokat tudtak volna hibázni, de ugyan kerestem vizuálisan hova lehetne belekötni, de nem találtam ilyet.

World War Z Unrated 2013 1080p Bluray HUNSub-ssj2baki.mkv_snapshot_01.00.09_[2015.04.24_19.51.39]

Ha agyon őszinte akarnék lenni, s plecsnikkel értékelnék egy filmet, akkor bizony ez megkapná az “kizárólag esős időben, amikor egyedül vagy, s nincs mit csinálnod” nevezetűt. Nem mondom, hogy iszonyatosan rossz volt, hisz már az első húsz perc után kikapcsoltam volna. De valahogy nem lett a kedvencem, s szinte az egyszer nézhető kategóriát is alig ütötte meg. Bár bevallom, hogy ha lesz folytatás nem biztos, hogy arra is kíváncsi lennék.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük