2012

Jómagam egyetlen egy rövidke trailert láttam a filmből még a bemutató előtt. Természetesen megfogott azonnal, hisz imádom az ilyen típusú filmeket, természetesen ha látványilag jól van összerakva, s nem valami Zs-kategóriás TV-s alkotásról van szó. Természetesen az elkövetkezendő fél órában el is felejtettem, hogy megnéztem a trailert.
Nem is izgatott a film, amíg a kedvenc letöltő oldalon nem akadtam rá az R5-ös verzióra (R5: mozis verziónál fényévekkel jobb minőségű, azonban még nem éri el a DVD minőséget). Nosza még abban a pillanatban sem emlékeztem, hogy megnéztem ennek a filmnek a trailerét, pusztán a plakátja annyira ösztönző volt, hogy végül leszedtem, majd pár napot pihent a merevlemezemen, mire eljutottam odáig, hogy megtekintsem. Természetesen mindezt lázasan, hajnali órákban. Persze arról fogalmam sem volt, hogy a film lazán alulról szagolja a három órás játékidőt.

Ettől eltekintve baromira élveztem. Olyannyira sikerült felélénkítenie, hogy kora reggel sikerült csak nyugovóra térnem.
Nekem teljes egészében bejött, habár később meglepődtem milyen negatív kritikákat kapott, s mennyire is megosztotta a közönséget. Látványilag valóban ott van, s annyi biztos, hogy nem fogok fukarkodni, hogy duplarétegű lemezre írjam rá a HD verziót.
Visszatérve a fogadtatásra, a film enyhén szólva kicsit bukta odaát. A filmforgalmazónak elsősorban a saját hazájában elért bevételek a mérvadók. Jelen pillanatban pedig a 200 millió dolláros film csak 159 milliót termelt vissza. Ellenben külföld vevő volt rá, 555 milliós hasznot termelt. Nagy számok ezek, bizony.
Ugyan nem vártam, jóformán nem is tudtam a “létezéséről”, de kellemesen csalódtam, s remekül szórakoztam azon a majdnem három órán keresztül. Ha nő lennék, s lettek volna műkörmeim annyi biztos, hogy másnap egy vagyont keresett volna a manikűrös rajtam.
Részletek mögött teljesen szubjektíven a filmről, előtte pedig kedvcsinálónak a trailer:

Szégyen, vagy nem én a filmig nem hallottam erről a Maja-naptáras dologról. Igazából jelen pillanatban nem is izgat. A lényege röviden, hogy a mindent tudó maja civilizáció naptára 2012-ben véget ér, s sokan ennek nagy jelentőséget tulajdonítanak. Természetesen világvégéről van szó.
Ami igazából idegesített, hogy tulajdonképpen ennek a maja dolognak abszolút semmi köze sincs a filmhez, pusztán megemlítik benne, hogy a “maják tudták!“, ami szép és jó. Gondolom nem volt kézzel fogható ötlet, hogy tökös is legyen a film címe, de eközben eladható is legyen. Ugye a rendezőnek (Emmerich – és igen, most jegyeztem meg a nevét egy életre) volt pár alkotása, ami szintén bejött (A függetlenség napja, Holnapután). Természetesen mindegyik egy-egy katasztrófához volt köthető. Úgy tűnik akkor nem kapott elég pénzt, mert a 2012 látványban odavág rendesen. Máig nem értem, hogy 200 millióból a 2012 jóformán grafikai orgazmust okoz, míg ezzel egyetemben a Terminator Salvation egy alacsony költségvetésű filmnek hat.

Egy effajta filmnél többnyire a történet huszadrangú, sokadjára feldolgozott, s nem utolsó sorban kiszámítható. Így kellett bele egy több tagú család gyerekekkel, hisz egy érző embernek megdobogtatja a szívét, ha gyerekek küzdenek az életükért. Továbbá kellett sok-sok önző ember. Igen, huszadrangú és rengetegszer felhasznált alapkoncepció. És pontosan ezért kell a látvánnyal támadni, mert tökéletesen elvonhatja a figyelmet a kliséktől hemzsegő alaptörténetről, mert már jó előre tudjuk kik lesznek azok, akik túlélnek, s kik lesznek akik fűbe harapnak. Persze a pár kérdőjeles statiszta és a mellékszereplő mellett.
Már említettem, hogy a cím és a bizonyos jóslat között nincs tartalmi összeköttetés, pusztán említés szintjén van róla szó. A lényeg, hogy tudósok egy csoportja még a katasztrófa bekövetkezte előtt 2009 tájékán rájönnek, hogy a napjaik megvannak számolva, s a föld elpusztul. Természetesen a maradék időben készülnek az Ítélet napjára. Persze mindez a jó állampolgárok háta mögött, akik nyugodtan élik a mindennapjaikat. Ahogyan az lenni szokott, vannak előjelek (bevásárló áruházban és környékén keletkező szakadék), de ugye a remek kommunikációs képességgel rendelkező kormányfők ezt szépen eltusolják. A közelgő katasztrófáról pedig csak a magas rangban lévő tisztviselők, s hatalmas vagyonnal rendelkező felső tízezer tud.

Mint ahogyan említettem alaptörténet szerint sablonosabb nem is lehetne a film. Ugyebár kell egy család (akiknek egy tagjuk sem veszhet oda, ugyebár), melynek Jackson Curtis lenne a feje (akit egyébként John Cusack alakít), aki tulajdonképpen egy bukott író, s munkája szerteágazóbb nem is lehetne.
A közelgő katasztrófáról ő sem sejt semmit, egészen addig a napig, míg orosz ügyfele gyermekei sietve nem távoznak, s a szemtelen kölykök nem kotyogják el, hogy közeleg a világvége. Innentől pedig felpörögnek az események: jön a földrengés, s a város szó szerint darabjaira esik. Miközben grafikai orgazmusunk is lehetne a látványtól persze hőseink elmenekülnek, mert hát anyuka beújított egy új férjet, aki történetesen még repülőt is tud vezetni. És innentől lehete aggódni.

És akkor tömör két órán keresztül szemlélhetjük azt, ahogyan a világ szépen darabjaira hullik, miközben főhőseink küzdenek az életükért.
Természetesen aki komolyan akarja venni a filmet (én nem tettem!) az innentől szépen elkezdhet nevetni az egészen. Hisz először is egy kis repülővel szinte több ezer kilómétert repülnek, majd később csatlakozva főhősünk orosz munkaadóihoz egy hatalmas Boeing-re (?) cserélik, majd ezzel vágnak neki a hosszú útnak, hogy elérjék a titkos bunkert, ahol elvileg megmenekülhetnek.
Vicces, hogy épp hatalmas bárkákat építettek, de ezen lépjünk túl. A film vége kínosan hosszúra sikeredett. Izgalom van benne ugyan, itt már tényleg meghal mindenki akinek kell. De nem kell izgulni a bevált recept szerint haladunk: gonosz fiúk, nénik meghalnak/elnyerik méltó büntetésüket, gyerek, anyuci, apuci, kutyi megmenekül. Persze mindezt úgy, hogy több ezer ember életét is veszélyeztetik!

Összességében elmondhatjuk, hogy a film történetileg egy sablontenger, ami közelebb van a nullához, mint az egyhez. Nem is baj ez, hisz ilyen filmnél nem léleképítő motivumokat vár az ember (én legalábbis egészen biztosan nem), ellenben ott van a látvány, amitől aztán jó barna foltokat lehet csinálni a kanapén/ágyon/fotelben. Egy biztos: ezt HD-ben kötelező megnézni, az már más kérdés, hogy utána a polc legmesszebb szegletébe fog kerülni, hogy nyugodtan gyűjtögesse a porcicákat.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük