The Flash – 1×01 (Pilot)

Egy ideje már csak lesek ki a szemhéjam mögül, hogy milyen szériák is kerülnek bemutatásra. Köszönhetően ezeknek a műfajának lassan, de biztosan tíz alá redukálódott azoknak a szériáknak a száma, melyeket tényleg nyomon követek. Mostanság pedig a tévés iparban is látszik, hogy egyre inkább ráálltak a képregényen alapuló sorozatokra. Bevallom kicsit nekem már soknak tűnik, ha alapul vesszük, hogy a moziba is mennyi kerül fel műsorra mostanság.
Sokaknak virtuális orgazmust okozott a hír, mely szerint a The Flash is képernyőre kerül. Én ugyan úgy voltam vele, hogy majd megtekintem, de azért sok esélyt nem adtam neki, hisz nem nagyon érdekel sem a karakter, sem pedig a téma. Ugyan már nyáron kikerült a netre a bevezető epizód én úgy döntöttem, hogy mégis megvárom a végső változatot, amely majd a képernyőre kerül.

Úgy tudnám jellemezni, hogy ez egy valóban jól kivitelezett tisztes iparosmunka. Pont olyan, amelyet végigtudtam úgy nézni, hogy szórakoztatott, s ám egyszer sem gondoltam arra, hogy mikor lesz vége, vagy pedig fogom magam és a közepénél kikapcsolom, de ennek ellenére azonban nem sikerült beszippantania.
Ugyan akadnak benne eredeti ötletek, de ezeknek a száma olyan szinten kicsi, hogy egyszerűen nem is érdemes beszélni róla. Tipikus girnyó főhős, akit egy gyermekkori traumája kísért, s felnőve egy igazi vesztes jellem. Majd egyszer csak jön egy rosszul sikerült tudományos kísérlet, s az által generált villám, majd főhősünk hihetetlenül gyors lesz, melynek köszönhetően egy új szuperhős köszönt ránk.

Ehhez persze minden egyes klisét megkapunk. Például olyanokat, hogy kilenc hónapnyi kóma után nem halnak, vagy épülnek le izmai, hanem kockás hassal tér vissza az emberek közé. Ennél a jelenetnél felröhögtem, ugyanis itt van még egy olyan vizuális alkotás, mely azt próbálja sugallni, hogy az adott hős kizárólag tökéletes testű lehet, semmi más. Bevallom azért ennél a jelenetnél elég vékony lett a jég, s úgy gondoltam, hogy ha továbbra is ebbe az irányba fog menni a bevezető epizód bizony még a vége előtt kikapcsolom a fenébe.
Egy ilyen alkotásnál mindenképp szem előtt kell tartanunk a készítés hátterét. Amerikai produkció, mely az ország legkisebb, azaz legcsóróbb kereskedelmi csatornájára készül. Azaz nem várhatunk el hipermodern látványt, melytől bárkinek vizuális orgazmusa lehet. Ennek ellenére véleményem szerint kellemes, s szórakoztató iparosmunka, mely egyelőre bátran ajánlható bárkinek. Kérdés persze adott, hogy egy huszonkét epizódos évad vajon mennyire is lesz tele töltelék epizódokkal, illetve mennyire is fog csökkenni a látvány, hisz minden bizonnyal nagyon sok pénzt lőttek el a bevezető epizódra.

Mindenképp pozitívum, hogy már az első részben pár klisét kilőttek, így már az mindenképp jó irányvonal, hogy a főhős nem azon fog görcsölni, hogy hősi kiléte titokban maradjon, s ne bukjon le mások előtt. Az átívelő szálat most is megkaptuk, így akinek bejött a felvezetés az minden bizonnyal el fog gondolkodni egyes dolgokon. Már most látszik, hogy a készítők nagyon bíztak a berendelésben, így nagyot akartak dobbantani.
A szereposztás az egyetlen dolog, ami számomra teljes csőd volt. Nem tudom, hogy honnan szedik a készítők a színészeket, de az ilyen jellegű alkotások többségénél nálam a színészgárdánál mond csődöt. Megkapjuk klisésen a tökéletes testalkatú (többször utólag retusált) színészeket, vagy pedig teljesen steril, szerepükkel azonosulni nem tudó alakokat. Itt nálam leginkább az utóbb az, ami fennáll.

Magával a hangulatával nem volt egyébiránt gond, de a rengeteg szériában ellőtt gyermekkori trauma nekem már eléggé unalmas. Ráadásul az egész résznek volt egy olyan kisugárzása számomra, mint ha a célcsoport a 12 – 13 évesek lennének.
A fentiek ellenére jól szórakoztam, de belül egyre inkább éreztem azt, hogy ezt én nem tudnám egész évadon nézni. Idén ez volt az egyetlen olyan sorozat, amelynél komolyan gondolkoztam, hogy megéri-e azt, hogy megpróbáljak időt szorítani neki. De végül a nem mellett döntöttem. Szerintem jól.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük