Primeval – 1×01 (Pilot)

Magyar cím: Őslények kalandorai

Gyerekként iszonyatosan odavoltam az őshüllőkért. A Jurassic Park olyan féle vizuális hatást ért el hangulatával karöltve, hogy bizony nem volt megállás. Az általam zseniálisnak tartott alkotás hihetetlenül rányomta a bélyegét vizuális szórakozásomra, így nem is tudom, hogy nagyjából mennyiszer néztem meg (megsúgom, bőven száz felett lehet a megtekintések száma). Azóta természetesen megállíthatatlan vagyok, s bizony ha akad olyan alkotás, melyben dinoszauruszok vannak akkor nincs megállás, s muszáj megnéznem. Rengeteg ilyen volt, amit bepróbáltam, de sajnos egyik sem ütötte meg nálam a szintet.
Annak idején már szembe találkoztam a Primeval című sorozatnak, de a low-budget kategóriába eső szériának már az első részét sem tudtam elviselni. Azóta eltelt majdnem négy év, s (elsősorban) unalmamnak is volt köszönhető, hogy végül csak nekiültem még egyszer, s megnéztem a bevezető epizódot.

Megszokhattuk már, hogy általában a szériák első része mindig valami bevezetés, s csak később kapjuk meg azt, amit igazán szeretnénk. Itt azonnal a közepébe csapunk, ugyanis annyit látunk az első percben, hogy supermarket parkolójában egy nőt egy hatalmas lény üldöz. Ez alapoz meg mindent, ugyanis itt kapcsolódunk be a történetbe. Gyakorlatilag lesz itt feleségét kereső tudós, de gyíkokkal foglalkozó nő is. S rögtön az első részben választ is kapunk, hogy hogyan is lehetséges az, hogy egyszer csak a régen kihalt őshüllők jelennek meg szinte mindenhol.

A legnagyobb pozitívum talán épp az volt részemről, hogy nem úgy ültem most neki, hogy mindenféle elvárásom lett volna a sorozattal kapcsolatban. Így részben nem is nagyon tudtam csalódni. Maga a téma volt az, ami egyébiránt felkeltette az érdeklődésemet, s mivel emlékeimben már nem nagyon él az, amikor megnéztem, így nem okozott problémát ismét leülni elé. Ehhez persze kellett, hogy megnézzek egy-két előzetest. Ismervén, hogy angol sorozat, s hol is futott eredetileg, így mindenképp szerettem volna felkészülni a “low-budget” megvalósításra, mert nem igazán tudott volna magával ragadni az olyan cgi lények látványa, amelyeknek megjelenése erősen kilógott volna a valódi jelenetekből.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem történt meg, de szerencsére nem olyan rémesen nézett ki az egész, mint ahogyan én arra emlékeztem, vagy amilyennek tűnt. Voltak valóban jó megvalósítások, de akadtak olyanok is, amelyeknél inkább csak becsuktam a szemem.

Az utolsó öt perc természetesen megalapozott mindent, s előre mutatott olyan eseménysort, amit nem érdemes félbehagyni. Egyébiránt megtekintve, hogy az elkészült évadok epizódszáma csak hat, így feltehetően nem kell majd üresjáratokra számolni. Mindenesetre úgy vagyok vele, hogy egy ilyen szériát még be tudok szuszakolni az időmbe, s talán kellemes kikapcsolódás lehet.

Rengeteg rajongója van a szériának, így bízom abban, hogy a bevezető epizódban látottak alapján még fog fejlődni a széria, s nem fog dögunalomba, s üresjáratokba torkollni.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük