Puss In Boots

Magyar cím: Csizmás, a kandúr

A nemrég a TV2 által agyon reklámozott Shrek arra ösztönzött engem, hogy újra megnézzem mind a négy részt. Részben jól is tettem, mert az utolsó két részre gyakorlatilag nem is nagyon emlékeztem, így nagyjából olyan volt, mint amikor egy új filmet nézek meg. Persze olyat, aminél azért lehet következtetni, hogy majd mi is lesz a vége.
Nem nagyon titkoltam már annál a bejegyzésemnél sem, hogy véleményem szerint az egyik legjobban eltalált mellékkarakter nem más lett, mint a kandúr. Így nem is volt meglepő, amikor három évvel ezelőtt érkezett egy spin-off, mely elméletileg eme nagy rajongótáborral rendelkező karakter háttértörténetét óhajtja bemutatni. Én annak idején nagyon el akartam menni, de nem jött össze. Ugyan megnéztem itthon, de szintén olyan sorsra jutott, mint a fentebb említett animációs film utolsó két része: látni láttam, de szinte egy-két jelenet foszlányon kívül semmire se emlékeztem belőle. Így végül úgy döntöttem, hogy mivel kedvenc karaktereim egyike, így mindenképp meg kell tekintenem még egyszer a róla készült filmet.

A film és sorozat gyártásnál csak másodlagosnak számít a szórakoztatás, hisz elsődleges a bevétel. Kivétel nincs, ezt jobb, ha mindenki megpróbálja magában megemészteni, hogy az alkotók nem a nézők két szép szeméért, hanem a mozijegy, vagy a reklámok áráért dolgoznak. Akadnak persze nagy sikeresek, melyeknél ha van lehetőség szinte biztos, hogy lesz folytatás addig, míg a franchise szépen ki nem pukkad, s el nem süllyed a középszerűség mocsarába. Ugyan sokszor leírtam már, hogy véleményem szerint sok film pont azért bukik meg, mert a nézői elvárások olyannyira magasak, hogy az adott alkotás egyszerűen képtelen megfelelni, illetve ezeket felülmúlni. Egyértelmű, hogy annak idején a Shrek dobbantott egy nagyot az egyszerűségével, nagyszerűségével, de a későbbi részei már nem tudtak felnőni hozzá. Ahogyan mások is, természetesen én is reménykedtem abban, hogy ha már lesz egy spin-off az tényleg méltó lesz majd a karakterhez, de sajnos azt kell mondanom, hogy ez nem sikerült. Nem mondom, hogy nem szórakoztató, de ezer sebből vérző alkotásnál azért az ember szíve nem azért dobban meg, mert annyira jól szórakozik.
Igazából történetileg reménykedtem majd abban, hogy tényleg olyan háttérsztorit kap a macsek, amellyel sok mindent meg lehet majd magyarázni, s valamilyen szempontból majd össze lehet kötni a Shrek 2-ben való feltűnését. Ahogyan olvasgattam különböző fórumokon a véleményeket azt kell mondanom, hogy sajnos nem csak én vagyok úgy, aki azt gondolja, hogy a karakter ezt a filmet nagyon nem érdemelte meg.

Lapos. Én nagyjából így tudnám jellemezni a Puss In Boots filmet. Inkább azt tudnám mondani, hogy az embernek olyan érzése támad a megtekintése közben, hogy itt nem is igazán voltak a készítőknek ötleteik, s nem is nagyon használták fel a tehetségüket. Véleményem szerint volt egy megbízásuk, hogy ezt a filmet el kell készíteni a meghatározott időre. Fájó dolog ez, mert tényleg tudtak volna dobbantani akkorát, hogy leszakadt volna a mozi teteje. A bevétellel gond nem volt, hisz három év múlva a második rész érkezik, de azért lehetett volna jobb is.

Szomorú dolog, hogy az alap történetet egyáltalán nem sikerült egyedivé tenni. Amolyan szükségszerűség érződik rajta. Nem mondható, hogy nincs benne minőség, mert a megvalósítás az, de sajnos tartalmi szempontból nem tudom ezt mondani. Egy valami viszont biztos, amiért nem bántam meg a második megtekintést sem: a hangulat. Ezt azonban tény és való, hogy a középszerű történet mellett is sikerült remekül eltalálni.

Valahol persze érthető, hogy ismét a mesékhez kellett nyúlni, hogy legyen egyfajta alapja az egésznek, de azért akadtak olyan dolgok, amiket az ember nem nagyon tudott megérteni. Egyes karakterek kiherélése, illetve teljesen irracionálisan való cselekvése leginkább pont, hogy ide sorolható. Ha összegeznem kellene a filmet, akkor tény és való, hogy akadnak benne fekete foltok, amelyek azért nem kis csorbát ejtenek a kandúr háttértörténetén, s nem is nagyon értem, hogy a készítők miért is nem tudtak egy ütősebb történetet összehozni.
A legnagyobb bajom leginkább épp az volt, hogy akadt egy jó jelenet, amelyen elkezdtem mosolyogni, már-már azon a szinten voltam, hogy nevessek is, de ekkor viszont jött a következő jelenet, amiben volt egy akkora baromság, hogy majd leborultam meglepődésemben az ágyról. Ezzel pedig az a problémám, hogy pont emiatt lett az egésznek vegyes az összképe, s pont ezért is nézhető, de nem szórakoztató. Ez viszont ennél a filmnél sajnos azt kell mondanom, hogy mindenképp fájó pont.

Összességében azonban mégsem tudom azt mondani, hogy megbántam, hogy megint megnéztem. Egyrészről nyilván sokat tett hozzá, hogy a szabadságom alatt tettem, tehát semmiképp sem kell morognom, hogy megint akadt egy olyan film, vagy sorozat, melyre elcsesztem az időmet, s ez alatt csinálhattam volna valami jobbat is. Mindezek mellett pedig, ami még kárpótolt a történeti hiányosságok miatt az a látvány volt. Animációs film ide, vagy oda, tény és való, hogy nagy felbontáson üt, mint a százas szög. Már csak ezért sem bántam meg, hogy leültem a TV elé.

Sajnos egy ilyen karakter nem kapott kiemelkedő alkotás, melyért továbbra is vérzik a szívem, de bőven a nézhető kategóriában van. Ebből fakadóan pedig a második részre is beruházok, ám nem vagyok abban biztos, hogy képes leszek elmenni a moziba.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük