Dawn Of The Planet Of The Apes

Magyar cím: A majmok bolygója – Forradalom

Film kedvelő ember vagyok, de azért megválogatom, hogy mit is nézek meg. Itthon könnyebb, hisz ha valami nem tetszik, akkor fogom és a film közepén felállok és abbahagyom az adott cím nézését, s elkezdek mást csinálni. Moziban ezt kicsit nehéz meglépni. Senki nincs, aki akadályt gördítene az elé, hogy én felálljak és kimenjek, de ennek azért van némi anyagi oldala is. Így ebből fakadóan azért jól meg kell gondolnom, hogy mi éri meg igazán, hogy elkússzak a helyi moziba. Persze elhanyagolható összegért az ember bármit megnézhet, de azért senki nem szeret olyan dologra pénz fecsérelni, melynek köszönhetően később negatív hangulata lesz.
Idén folyatódott Peter Parker kalandja Pókemberként, de megérkezett az új köntösbe bújt Godzilla is, s egyiknél sem bántam meg azt, hogy elmentem rájuk. Tavaly januárban meglepetés volt nekem a Rise Of The Planet Of The Apesfőleg azok után, hogy a korábbi “majmos” filmek nem jöttek be. Pár napra rá elég korrekt áron (igen, szeretjük a Vaterát!) jutottam hozzá a Blu-ray változathoz is, s szám is tátva maradt, mikor nem sokkal később már a folytatás előzetese is bekúszott. A júliusra nagyon rákészültem, s azt kell mondanom, hogy életemben talán ez az első film, amit szinte a premier napján néztem meg. Kérdés persze adott volt, hogy mennyire fog illeszkedni a fent elsorolt filmek közé, illetve mennyire is fog majd tetszeni.

Lévén mennyire fifikás vagyok, ha filmnézésről van szó, de munka miatt várnom kellett a premier után három napot, hogy vasárnapi délelőtt tegyem tiszteletemet a moziban. Ugyan majdnem lekéstem a vetítésről, de nem bántam meg még azt sem, hogy nagyjából öt órás alvás után felébredve, s rohanva mentem el. Egyrészről kevesen voltunk, s a “csőcselék” otthon maradt, így a felesleges csámcsogás, szörcsögés és egyéb irritáló dolog elmaradt. Persze nem ennek köszönheti számomra a film a sikerét, hanem a minőségének. Számomra biztos, hogy az idei három mozis élményből a majmok kerültek ki győztesen.

Az első rész minősége engem megdöbbentett, s meg is lepett. Főleg úgy, hogy az előző hasonló témájú alkotások egyáltalán nem tetszettek. És nálam nem a látványnál véreztek el ezek a filmek, hanem egyszerűen volt bennük valami irritáló. Azért kicsit meglepett engem is, hogy mennyire elsiklottam a 2011-es változat előtt, de sikeresen bepótoltam a hiányosságomat, amit azóta többször újranéztem. Így remegő végtagokkal néztem végig az összes előzetest, s abban biztos voltam, hogy csak akkor nem megyek el a moziba, ha minden végtagom el van törve, s nem tudok oda elmenni.
A 2011-es epizód remekül felvezette, hogy mi történik akkor, ha a tudósok olyanba ütik az orrukat, amibe nem kellene. Adva volt egy srác, aki meg akarta menteni az apját, aki súlyos, gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Meg is találta részben, melynek tesztalanyai majmok voltak. Így született meg Caesar is, aki hamar ráébredt, hogy tulajdonságai messze túlszárnyalja a fajtársaiét is. Pont emiatt nem tartozik közéjük, de állati mivolta miatt az emberek közé se. A probléma hamar megjelent, melynek következménye az lett, hogy egy csomó majom elszabadult, melyeket Caesar tett mesterséges szerrel okossá, majd eltűntek az erdő mélyén, ám előtte azért még mondott pár szót fő karakterünk, hogy állunkat kelljen keresni a padlón. Egyetlen egy nagy negatívum ért azonban ekkor, amit szinte minden ilyen filmre el tudok mondani, amely ezt alkalmazza: a stáblista közepére, illetve végére beszúrt fontos jelenetek, melyek nélkül példának okáért a folytatás erős hiányosságokat tartalmaz, ha az ember az elmúlt három évben nem akadt rá erre, hogy talán kicsit tovább kellene ülni a képernyő előtt a vége főcím után.

Ugyanis egyik kutató a szer kifejlesztése közben megbetegszik, de lesz oly “kedves”, hogy a szomszédjára még rátüsszent egy véreset, aki pont pilóta, s körbejárja a földet. Ezt nem kell magyarázni, hogy mi alakul ki belőle, hisz eléggé magáért beszél. Az új rész ezen esemény után játszódik. Pontosabban tíz évvel az előző részben történtektől számítva. Az emberiséget a “majom vírusnak” titulált járvány eléggé elintézte olyannyira, hogy szinte az egy tized részük maradt életben, akik immunisak a betegséggel szemben. Ennek egyik következménye pedig az, hogy kénytelenek kőkorszaki szinten élni. Azaz áram és ehhez köthető modern technikai vívmányok nélkül.
Ebből fakadóan azonban a film sokkal komorabb, s sötétebb lett, mint ahogyan azt hittem, vagy ahogyan értelmeztem az előzetesekből. Mondjuk pozitív meglepetés volt, mert egyébiránt nagyon élveztem. Már a kezdőképsorok is arról tanúskodtak, hogy bizony a készítők nem sz*rral gurigáznak, s mindenképp akarnak egy olyan látvány filmet az orrunk elé tenné, amelyre kevés ember bánja meg, hogy elmegy. Nem csak a hangulat volt az, amire azt mondtam, hogy “na ez igen!”, hanem maga a kivitelezés is. Ugyanis meglepő módon, de ebben a részben az emberek pusztán mellékszereplők voltak, s előtérben a majmok kerültek. Ennek egyetlen egy negatív hátránya lett nálam, hogy engem példának okáért egyáltalán nem érdekeltek az emberi karakterek, s egyetlen egy olyan sem volt, akinek a sorsáért aggódtam volna.

A készítők az első fél órában leginkább arra közelítenek rá, hogy mennyire lettek életképesek a majmok az eltelt idő alatt, s szinte egy teljesen életképes társadalmat hoztak létre, melyhez nem kellenek semmilyen technikai vívmányok, vagy épp ezeknek a működtetéshez szükséges áram. Meglepő ahogyan felfejlődtek az emberi szintre, bár ez valahol várható, hisz a vezérük az előző filmben megismert Caesar. Szinte minden egyes momentum megmagyarázásra kerül, s nem is maradt olyan érzésem, mint ha valami hiányozna. Ettől persze már elhatárolódtam, amikor megjelentek az emberi karakterek, melyeknek köszönhetően beindul a konfliktusforrás az emberek és majmok között, melynek következménye egy hatalmas harcban testesül meg.
Kíváncsi voltam, hogy mennyi a játékidő még akkor is, ha igazából nem volt semmi fontos dolgom, s az egész délelőttöm az enyém volt. Azonban meglepett, hogy két órás film mennyire is lehet majd jó? Az aggodalmam leginkább abban manifesztálódott, hogy eme részben már sokkal több látványelemet kellett megvalósítaniuk a készítőknek, hisz az összes majom animált, melyet színészek keltenek életre. Ebből fakadóan pedig élt bennem egy kétség, hogy nem-e kapunk majd üresjáratokat, vagy olyan jeleneteket, melyben azért látszik, hogy a költségvetés nem létező nadrágszíja ott már szorosra ment. Szerencsére ilyen nem fordult elő, már ezért is dicséret illeti a készítőket.

Történetileg is elég korrektre sikerült, az nálam azért vitte a prímet, hogy kaptunk egy kis kikacsintás az előző részre, így azért némileg érezhető az illeszkedés az első epizódra. Nem tudom azt mondani, hogy nem voltak olyan fordulatok, melyeknél nem volt előre érezhető, látható, hogy mi fog történni, de meglepődés ennek ellenére történt méghozzá nem is kevés alkalommal. Az viszont tény, hogy ha úgy ültem volna be a moziba, hogy előtte nem nézem meg az előzetest, akkor minden bizonnyal nagyon sokszor maradt volna az állam a földön. Nyilván kell valamit adni a nézőknek, hogy beüljenek a filmre, hisz én se mentem volna úgy el, hogy nem látok egyetlen egy képkockát sem az adott alkotásból. Viszont azt kicsit gáznak érzem olykor, hogy az előzetesben olyan fontos momentumok lelövése történik meg, mely kicsit ront a film befogadó élményén. Jó, persze nem akadtak olyan durva képsorok, hogy húzzam a számat, de azért mégis.

Nem hibátlan a film, az viszont tény. Itt van a sokak által nyekergett lovas, fegyveres jelenet, melyben nyomultak a majmok előre, de géppuskájukban a tárat nem cserélték. Rendben, ez valóban hiba, de én nem ezen akadtam fenn. Lehet én nem figyeltem, de nem emlékszem olyan jelenetre, melyben Caesar bemutatkozott volna az emberi karaktereknek, ellenben a következő jelenetben már nevén szólították. Engem ez meglepett, méghozzá nem kicsit.
Látvány terén viszont teljesen hibátlan a film. Egyetlen egy negatívum ért engem, ami viszont nem a film hibája. A 3D. Rendben, hogy nagyon menő mostanság, s nem tudom más moziban hogy van ez, de itt helyben olyan kényelmetlen a szemüveg, hogy fél óránként le kell vennem, mert egyszerűen nem csak hogy nehéz, hanem még irritálja a fülemet is. Mindezek mellett valóban látványos volt a majmok lázadása, mely forradalomhoz vezetett, de én nem éreztem azt, hogy a 3D effektek bármit is hozzáadtak volna. Az rendben volt, hogy feliratozták a majmok közötti jelbeszédet, de roppant mód zavaró számomra mindezt 3D-ben olvasni. De mint mondom ez nem a film hibája természetesen. A további problémám pedig a szinkronnal volt, mely szerintem nem sikerült olyan jól, mint kellett volna. És itt leginkább a majmokéra gondolok, amely megint csak bugyutának hatott csak úgy, mint az előző filmben, melyet egyszer tudtam csak végig ülni szinkronnal.

Összegezve azonban a fentiektől eltekintve teljesen pozitív élménnyel jöttem a ki a moziból, melyen még jobban erősített, hogy stáblistát se kellett sasolni, mert semmilyen jelenetet nem tettek az után legalábbis ismereteim szerint. Abban viszont már most bízom, hogy még idén megjelenik Blu-ray lemezen, mert biztos vevő leszek rá. Persze nem valami full extrás, majomfejes, fémtokos kiadásra gondolok, hanem hagyományos műanyagtokosra. A bevételeket elnézve pedig korrekten nyitott, s minden bizonnyal, ha eléri, vagy túl is szárnyalja elődje bevételét akkor várható egy esetleges harmadik rész is.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük