Bitten: 1.évad

Beléptünk abba a szakaszba, amikor is elkezdődnek az amerikai szériák évadfináléjuk. Nyilván ez elsősorban a kinti kereskedelmi csatornák kínálatára vonatkoznak, de azért a kábeles sorozatok is termelnek elég szépen. Az más kérdés, hogy ízlésről vitatkozni nem érdemes, hisz jelen pillanatban ott tartok, hogy lassan már nincs mit néznem, míg más meg azon töri a fejét, hogy vajon hogyan is ossza be az idejét, hogy mindenre napra készen tudjon lenni.
Valahol én is így voltam, habár nálam a legnagyobb probléma az volt, hogy vajon mikor is pótoljak be egyszerre “x” epizódot az adott szériából. Egyébiránt szeretem a hasonló történetű alkotásokat, mint a Bitten, s a bevezető epizód közepes indulása sem vett arra rá, hogy tovább folytassam. Mivel véleményem szerint még belefért a nézendők közé, így úgy voltam vele a hatodik résznél, hogy felesleges is leülnöm elé, majd megnézem az évadot teljes egészében. Azt hiszem ez a döntés elég jó lépés volt részemről.

Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor a széria annak köszönhette, hogy végigvittem az évadot, hogy jelen pillanatban elég kúrta az általam követett sorozatok száma. S bizony ilyenkor aztán jól meg kell gondolni, hogy mit is kezd el az ember, illetve mit is hagy abba. Habár részemről már elég szépen, s kegyetlenül működik a kaszálás alkalmazása, de mivel szinte alig van ilyen témában alkotás, amit tudnék nézni, vagy már nem láttam, így végül úgy döntöttem megnézem mit is hoznak ki ebből majd az alkotók. Mondanám, hogy csalódtam, de az igazság az, hogy alapból sem voltak olyan nagy elvárásaim a sorozat iránt, ami talán egy plusz pont, mert így végig tudtam nézni az első évadot. Az más kérdés, hogy az évadzárás után köszönöm szépen, de a második évadból nem kérek.
Kisebb koromban még nem voltam ennyire “megértő” a sorozatokkal szemben, de mióta rendszeresen olvasgatok róluk, illetve tudom milyen a hátterük, hogyan készülnek, mi a feltételeik azóta már sok dolog nem szúr szemet.  Jó páran nyikogtak azon, hogy milyen gagyi a farkasok megjelenítése a sorozatban. Valahol van benne igazság, de ha megnézzük, hogy egy kábelcsatornáról van szó, amelynek elég limitált összegből kénytelen gazdálkodni, akkor azt kell mondani, hogy bizony elég jóra sikerültek a vizuális farkasok megalkotása. Ami nekem abszolút nem jött be, az az, hogy tizenhárom epizódos évadnál iszonyúan sok üresjárat volt. Arról nem is beszélve, hogy nem szimpla farkasokra számítottam, hanem tényleg egy tökös sorozatra, mint amilyennek indult példának okáért a Being Human is. Nyilván alacsony volt a készítésre fordított büdzsé, de legyünk őszinték, hogy elég gáz az, ha egy elvileg vérfarkasos sorozat adott epizódjaiban nem szerepelnek csak emberek. Kellett időhúzás, csak épp nem tett jót a sorozat imidzsének. Ami még kicsit szemet szúró volt számomra az az volt, hogy itt sem színészi tehetségre mentek elsősorban hanem arra, hogy majd sokan leülnek bizonyos nevek hallatán, s némi szexjelenetekkel dúsítva plusz nézőkhöz jutnak majd. Biztosan volt, aki emiatt nézte, de véleményem szerint, aki ilyenre utazik, s rendelkezik internet hozzáféréssel, akkor keressen fel egy pornóoldalt azzal minden bizonnyal jobban jár, mint ezzel a sorozattal.

A történet keszekuszasága engem meglepett, s egy bizonyos ponton el is kezdett engem untatni, s idegesíteni. Egyszerűen nem értettem, hogy bizonyos lépéseket hogyan is mernek meglépni a készítők, s mi az, ami motiválja őket, hogy ilyen dolgokat készítsenek. Mondanám azt, hogy kevés a pénz, kábelcsatornára kell készíteni sorozatot, de itt nincs mentség erre. Pont azért, mert nem egy olyan szériát tudnánk mondani, ami szintén ilyen körülmények között készült, s mégis odavert a sokkal nagyobb pénzből, s elég nagy hírnévre szert tett színészekkel készülő kereskedelmi csatornákra épített sorozatoknak. Az évad alatt egyetlen egy olyan karakter sem volt, akit megkedveltem volna, vagy épp féltettem volna, hogy bármi baja történik majd. És azért ez gáz. Arról nem is beszélve, hogy a színészek egytől egyig irritálóak voltak nem beszélve a főbb szerepekben játszókról.

Talán már a nyolcadik epizódnál éreztem azt, hogy ennek nálam bizony nem nagyon lesz jövője. Ez be is teljesült, de azért kíváncsi voltam, hogy vajon mit is tesznek le az asztalra majd a készítők. Bevallom azért okoztak egy-két meglepetést, amiért egyébiránt dicséretet érdemelnek. A probléma forrása azonban az, hogy talán nem az utolsó húsz percre kellett volna tököt növeszteni, s keménynek lenni véleményem szerint.
Jelen helyzetben nem tudni, hogy széria visszatér-e majd egy esetleges következő évadra, de mivel nem kötött le, így a nézettségi adatokkal sem vagyok tisztában, hogy bármit is előre tudnék mondani. Az igazság az, hogy miután kijelöltem az intézőben, s a lomtárba mentek az adott részek már akkor tudtam, hogy nem csak elég volt nekem, hanem az igazat megvallva kicsit sok is volt. Megvolt minden potenciál ebben a szériában, de nem tudott élni vele. Inkább egy megkurtított, s lebutított sorozatot kaptunk az adott témát kihasználva. Kár.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük